Біомеханічне тейпування

Біомеханіка, як розділ біофізики, займається вивченням законів механічного руху в живих системах. Функція Dynamic Tape (динамік тейпу) - задіяти зовнішні сили на природні важелі тіла...

Опублікований: 21.03.2021

Автор: спеціаліст з Dynamic tape та реабілітації Кіфа А.М.

Біомеханічне тейпування

Як будь яка сучасна наука, реабілітація не стоїть на місці, кожного року розробляються та впроваджуються в практику нові методи реабілітації пацієнтів з травмами та захворюваннями опорно-рухового апарату, та розробляються нові способи для запобігання отримання травм. Не виняток і кінезіологічне тейпування, класичний метод якого розробив та впровадив в життя  Кензо Касе (Kenzo Kase) в далекому 1979 році (про нього ми писали у оглядовому матеріалі Кінезіологічне тейпування)

З того часу тейпування було прийнято фізіотерапевтами в усьому світі та завдяки простоті й дієвості продовжило розвиватися та створювати нові напрямки та школи.

Один з таких напрямків - біомеханічне тейпування  -  і його ключовий інструмент - динамічний тейп Dynamic tape розробив австралійський фізіотерапевт, Бакалавр Медичних Наук (BPhty), а з 1994 року Магістр Медичних наук (MPhtySt)  Райан Кендрік (Ryan Kendrick), що спеціалізується на захворюваннях опорно-рухового апарату людини. Р. Кендрік закінчив університет Квінсленду, далі пройшов значну кількість післядипломних програм і освітніх семінарів з різних мануальних, мобілізаційних технік, а також по більшості існуючих на той момент видів тейпування.

До розробки методу біомеханічного тейпування і створення матеріалу для нього клінічна практика Р. Кендріка була розділена між приватною клінікою з пацієнтами, що страждають різними захворюваннями опорно-рухового апарату, і професійними спортсменами. Одним з головних своїх клінічних досягнень він вважає роботу з Грегорі Руседскі, «четвертою ракеткою світу», членом збірної Великобританії. Після роботи в тенісі Р. Кендрік співпрацював кілька років з крикетним клубом графства Ессекс і працював з європейськими гравцями в гольф, учасниками Олімпійських ігор та ін. Також він був медичним консультантом в рамках програми спортивної фізіотерапії в університеті Гріффіта (Австралія).

На момент створення концепції біомеханічного тейпування Р. Кендрік вважав, що всі існуючі на той момент види тейпів неефективні з точки зору механічної підтримки м'язів, сухожилків, суглобів і зв'язок, особливо в процесі руху. Так, спортивне жорстке тейпування значно обмежувало об'єм руху в суглобі, кінезіологічне - при високоамплітудних рухах не забезпечувало необхідної, саме в спорті, стабілізації. Після декількох років розробки, в 2010 році, був створений (в Новій Зеландії) перший біомеханічний тейп – Dynamic tape.

Dynamic Tape. Біомеханічне тейпування.

Завдяки своїй клінічній ефективності даний метод вже в перші 12 місяців набув поширення в ряді регіонів і країн - від Австралії до Нової Зеландії, Норвегії, Швеції, Данії, Великобританії, Німеччини, Чеської Республіки, Ірландії, Швейцарії, США, Канади, Бельгії, Нідерландів, Південної Африки. Зараз він популярний у фахівців по всьому світу. (В Україні провідним фахівцем з даної методики є реабілітолог, спеціаліст з кінезіологічного та динамічного тейпування Андрій Кіфа - від ред.)

спеціаліст з кінезіологічного та динамічного тейпування Андрій Кіфа

 

Класичний Dynamic tape не містить лікарських речовин, є вологостійким і може застосовуватися у водних видах спорту.

Dynamic Tape діє механічно, подібно до пружини, сильно сповільнюючи або прискорюючи рух і покращуючи його патерн. Важливо не плутати біомеханічний Dynamic Tape з кінезіологічними тейпами. Це абсолютно різні продукти, із різними фізичними властивостями і, відповідно, різним впливом та призначенням:

  • Виготовлені з різних матеріалів;
  • Dynamic Tape розтягується у всіх напрямках, а не тільки в повздовжньому, як класичні кінезіотейпи;
  • Dynamic Tape здатен розтягуватися необмежену кількість разів, створюючи опір та генеруючи потужну віддачу за принципом пружини, тоді як кінезіотейп, за рахунок власного незначного натягу, лише піднімає шкіру.
  • Dynamic Tape тягнеться значно далі і, на відміну від кінезіологічних та спортивних тейпів, не має жорсткої кінцевої точки. Dynamic Tape наноситься на структури в укороченій позиції, щоб збільшити ефект «банджі», та при цьому він ніяк не обмежує амплітуди руху.
  • Dynamic Тape діє механічно, змінюючи модель руху. Під час скорочення він створює опір рухові при розтягненні та поглинає навантаження. Це відбувається за рахунок власної віддачі, не обмежуючи, при цьому діапазону руху. Кінезіотейпи призначені для нейрофізіологічної роботи. Їх мета – зменшити відчуття болю, покращити м'язову активність і кровообіг за рахунок контакту із шкірою та її натягу. Тоді як біомеханічний тейп Dynamic Тape працює механічно, і його вплив будується не на нейрофізіології, а на біомеханіці людського тіла.

Dynamic Tape. Біомеханічне тейпування.

Біомеханіка, як розділ біофізики, займається вивченням законів механічного руху в живих системах. Функція Dynamic Tape (динамік тейпу) - задіяти зовнішні сили на природні важелі тіла. Якщо ввести зовнішню додаткову силу (завдяки правильній аплікації), зусилля, які організм повинен докласти самостійно для виконання певної дії, відповідно змінюються. Наприклад, коли динамік тейп розтягується під час замаху в тенісній подачі, він уповільнює рух руки та поглинає певну енергію, яку згодом, в момент власного скорочення, він віддає і тим самим зменшує зусилля, які повинні задіяти м’язи, зв’язки, сухожилля під час самого удару по м’ячу.

 

Наразі існують три різновиди динамічного тейпу.

1. Класичний тейп - бежево-чорний. Суміш нейлону і лайкри в складі такого тейпу обумовлюють його унікальну розтяжність та еластичні властивості. Він застосовується вже більше десяти років, в основному для роботи з м'язами, сухожиллями, суглобами і в цілому біомеханіки руху, і добре зарекомендував себе. Він може бути використаний як в спортивній, так і в клінічній медицині.

Dynamic Tape. Біомеханічне тейпування.

2. Бежево-бежевий, характеризується меншою товщиною і дещо більшою еластичністю. Він має бежевий колір і бежевий малюнок і в оригіналі позначається як «Soft» («м'який»). Даний динамічний тейп був розроблений спеціально для роботи з м'якими тканинами, м'язами, сухожиллями. В основному застосовується в неврології, педіатрії, травматології, ортопедії, подології та медичній реабілітації. Вкрай рідко використовується в спорті в зв'язку з його високо-еластичністю і нездатністю до вираженої фіксації (на відміну від інших двох видів динамічного тейпу).

Dynamic Tape. Біомеханічне тейпування.

3. Чорний, або тейп «Есо» - з'явився порівняно недавно. Це той же еластичний пластир, здатний до багатоплощинного розтягування, але з ще більш міцним адгезивним шаром, виготовлений з переробленого поліетилентерефталату (перероблених пластикових пляшок), що зазначено на упаковці кожного рулону. Даний динамічний тейп був розроблений спеціально і тільки для роботи з щільно-еластичними тканинами, зв'язковим апаратом суглобу. В основному застосовується в спортивній медицині, травматології та ортопедії, фітнес-індустрії, рідше в медичній реабілітації. Йому відповідає особливий метод накладення - «Power Band».

Dynamic Tape. Біомеханічне тейпування.

Доцільність застосування Dynamic Tape (динамік тейпу) доведена у багатьох клінічних випадках та наукових дослідженнях.

Зараз біомеханічне тейпування набуває шаленої популярності.

Dynamic Tape. Біомеханічне тейпування.


Інші матеріали