Чому ендопротез кульшового суглоба вивихується?

      

За статистикою, після первинного ендопротезування кульшового суглоба вивих головки ендопротеза виникає в 0,5 - 10% (за даними різних авторів)

Опублікований: 27.09.2022

Чому ендопротез кульшового суглоба вивихується?

Джерело: Чому ендопротез кульшового суглоба вивихується? (Автор -  Олександр Галузинський, Кабінет артрології. Кандидат медичних наук, лікар ортопед-травматолог вищої категорії, онколог)

 

За статистикою, після первинного ендопротезування кульшового суглоба вивих головки ендопротеза виникає в 0,5 - 10% (за даними різних авторів).

 

Причини вивиху ендопротеза:

  Порушення балансу м’язів стегна та сідничної групи

  Неправильне просторове положення компонентів ендопротеза

  Порушення пацієнтом ортопедичного режиму та реабілітації

 

Які симптоми виникають під час вивиху?

Вивих виникає як правило раптово: передній – при зовнішній ротації кінцівки в положенні лежачи, задній при спробі пацієнта глибоко присісти, або нахилитися вперед. Під час вивиху пацієнт відчуває різкий біль та клацання у суглобі, після чого нормальний об’єм рухів у суглобі відсутній, пацієнт не в змозі піднятися та самостійно ходити.

 

Що робити, якщо ендопротез вивихнувся?

Негайно звернутись за медичною допомогою. Вивих діагностується лікарем ортопедом-травматологом після проведення рентгенографії кульшового суглоба. Вивих необхідно акуратно вправити під загальним знеболенням, після чого доцільно певний час користуватись спеціальним ортезом, що обмежує рухи в суглобі.

 

Коли потрібно робити операцію у випадку вивиху ендопротеза?

  1. 1. Коли неможливо усунути вивих ендопротеза «закритим» способом.
  2. 2. Коли вивихи ендопротеза виникають повторно.

Вибрати метод хірургічного лікування вивиху ендопротеза кульшового суглоба лікар ортопед-травматолог може після того, як визначить причину його виникнення. Під час операції хірург може замінити голівку ендопротеза на довшу, або більшу за діаметром, розвернути вкладиш ендопротеза піддашком у напрямку вивиху голівки. Причиною вивиху також може бути не видалений під час ендопротезування оссифікат кульшової западини.  Інколи виникає необхідність змінити положення чашки та/чи ніжки ендопротеза. Неврологічним та психічно хворим пацієнтам, що не можуть дотримуватись ортопедичного режиму, рекомендують встановлювати систему подвійної мобільності, в якій менша за розміром голівка обертається у більшій, яку значно важче вивихнути.

Якщо у Вас виникли питання, звертайтесь за телефоном: +380989814929

 

Чому ендопротез кульшового суглоба вивихується?https://arthrology.com.ua/blog/chomu-endoprotez-kulshovogo-sugloba-vivihujetsya.html


Галузинський Олександр Анатолійович - Кандидат медичних наук, Лікар ортопед-травматолог вищої категорії, онколог

 
Олександр Галузинський
Адреса:

м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 33 г, МЦ «Ортодок»

Сторінка:
https://arthrology.com.ua
Контакти:
+38(098)981-49-29
dr_alef@ukr.net
Консультативні дні:
Понеділок - П'ятниця. Прийом пацієнтів тільки за попереднім записом


Інші матеріали