Що таке дитяча клишоногість, вальгусная і варусна деформації і як їх лікувати?

      

Досить часто від батьків маленьких діток можна почути: «моя дитина косолапить», а лікар-ортопед при цьому пише діагноз: варусна установка стоп.

Опублікований: 22.06.2021

Що таке дитяча клишоногість, вальгусная і варусна деформації і як їх лікувати?

Джерело: Ортофут Обувь, з дозволу авторів та збереженням авторських прав.

 

Досить часто від батьків маленьких діток можна почути: «моя дитина косолапить», а лікар-ортопед при цьому пише діагноз: варусна установка стоп.

Виникає питання: клишоногість і варусна установка / деформація стоп - це одне і теж захворювання?

Ні!

Справжня клишоногість - це вроджена ортопедична патологія, при якій стопа завернута всередину. Цей дефект потрібно лікувати з самого народження і звичайно ж, починати не з ортопедичного взуття. При лікуванні даної патології використовується гіпсування, носіння брейсів і часто не обходиться без хірургічного втручання

вроджена клишоногість

Нормальна стопа (зліва) і вроджена клишоногість (праворуч)

Причин вродженої клишоногості у дітей існує безліч.

Найчастіше виділяють комплекс чинників, які вплинули на розвиток патології стопи: це і нестача вітамінів в період вагітності, і спадкова схильність, і неправильний розвиток стопи в зв'язку з незручним розташуванням малюка в утробі, та ін.

Отже.⠀

Клишоногість - захворювання, що представляє собою деформацію стопи дитини. Це вада розвитку гомілковостопного суглоба, яка характеризується еквінусом (коли обмежено рух стопи вгору), варусом (коли хода здійснюється на зовнішній стороні стопи) і супінацією (коли неправильно повернена стоп - всередину), а також гіпоплазією або атрофією гомілки.

Сьогодні питання лікування дитячої клишоногості хвилює багатьох батьків. Однак методи лікування вибирає лікар-ортопед в залежності від ступеня розвитку хвороби і форми її прояву.

Що ж тоді являє собою варус?

Варусна установка стоп це стан, коли передній відділ стопи (носочок) повернутий всередину, і акцент при ході припадає на зовнішній край стопи.

вальгусна та варусна деформація стоп

Стопа в нормі (ліворуч), вальгусна деформація (по середині), варусна деформація (праворуч)

Визначити варус у дитини не складно: це видно при ході, а також коли малюк ставить ніжку великими пальцями всередину. При цьому зовнішній край стопи опущений, а внутрішній, відповідно, піднятий.

Лікуванням варусной установки або деформації стоп займається лікар-ортопед, він призначає спеціальний реабілітаційний курс, який необхідно буде пройти. У будь-якому випадку, при виправленні деформації стопи необхідно набратися терпіння, так як цей процес може зайняти кілька років.

Лікар дасть ряд рекомендацій: це щоденна лікувальна фізкультура, масаж (загальним курсом, кожні три місяці, і вибірковий, при якому масажуються окремі частини ніжки малюка: стопа, гомілка і т. д.).

Масаж і спеціальна гімнастика для стоп

Масаж і спеціальна гімнастика для стоп

Також дуже часто рекомендують займатися плаванням (1-2 рази на тиждень), носити спеціальне ортопедичне антиварусне взуття, зроблене на спеціальній колодці, яке розводить стопи назовні, а високий задник фіксує гомілковостопний суглоб. При цьому дитина ставить ногу прямо, тому що варусная колодка створює незручності при вивертанні ніжки всередину.

Крім того, таке взуття часто передбачає наявність спеціальних устілок (теж ортопедичних).

Найголовніше - дотримуватися всіх рекомендацій лікаря-ортопеда і тоді ваш малюк буде здоровий!

захворювання стоп у новонароджених


Інші матеріали