Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

      

Цей польовий довідник, результат інтенсивної співпраці між ключовими міжнародними організаціями та експертами, є безцінним ресурсом для фахівців з реабілітації, які готуються до роботи у сфері реагування на конфлікти та стихійні лиха

Опублікований: 24.04.2023

Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

Джерело: АО Травма Україна

 Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

Завантажити посібник в фоматі PDF

PROJECT COORDINATOR

Charmi Lathia

АВТОРИ

Humanity & Inclusion Livability
AO CBM
ВОЗ MSF-Франція
МККК

РЕДАКТОРИ

Charmi Lathia
Peter Skelton
Zoe Clift

 Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

ПОДЯКИ

Jane Wiedler, Michiel Steenbeek, Stephen Muldoon, Jody-Anne Mills, Leslie Angama-Mueller, Andre Da-Silva, Claire O’Reilly, Claude Tardif, Tom Potokar, Alice Harvey, Gaelle Smith, Debbie Gray, Alberta Rockson, Michelle Fitzgerald, Sudan Rimal, Lauren Eve, Pushpak Newar, Julien Clausse, Erica Bleakley, Penny Broomhead, Caroline Cater, Eric Weerts, Fiona Stephenson, Michael Baumberger, Esha Tapa Dungana, Holly Soper-Doyle, Claire Downs, Lucia Olive Lennon, Laura Cocco, Caroline Jagoe, Amelia Shaw, Fiona Craven Bernhard, BACPAR и Interburns.

Окрема подяка виражається рецензентам та рекомендаторам: GRA, WCPT, WFOT, ISPO, ISPRM и ISCoS.

 Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

Автори фотографій:Davide Preti © Davide Preti/HI

Обкладинка: © Hardy Skills/HI

Handicap International © Handicap International

Ви можете вільно копіювати та розповсюджувати матеріал на будь-якому носії або у будь-якому форматі за наступних умов:
Зазначення авторства:
Ви повинні вказати належне авторство, надати посилання на ліцензію та вказати, чи були внесені зміни.
Ви можете зробити це будь-яким доступним способом, але не тим способом який передбачає, що ліцензіар підтримує вас або ваше використання матеріалу.
Некомерційне:
Ви не можете використовувати цей матеріал у комерційних цілях.
Без похідних матеріалів:
Якщо ви змішуєте, трансформуєте або використовуєте цей матеріал за основу, ви не можете розповсюджувати модифікований матеріал.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ:
Цей посібник написаний для фахівців з реабілітації (фізіотерапевтів та ерготерапевтів), які живуть, працюють або готуються до роботи в умовах конфлікту чи катастрофи.

1-е видання, січень 2020 року


ПЕРЕДМОВА

Від першої світової війни до більш недавніх катастроф, таких як землетрус в Непалі 2015 року, важливість інтеграції реабілітації в реагування на надзвичайні ситуації та конфлікти і катастрофи була очевидною. Стандарти та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо екстреної
медичної допомоги, започатковані у 2016 році, сигналізували про значний прогрес у визнанні ролі, яку відіграють фахівці з реабілітації, та необхідності раннього втручання.

Однак, хоча спільнота екстреної медичної допомоги робить кроки до інтеграції ранньої реабілітації в конфлікти та реагування на стихійні лиха, рання реабілітація залишається сферою, що розвивається. Фахівці з реабілітації стикаються з унікальними проблемами, пов’язаними зі складною травмою,
сплеском травм і дефіцитом ресурсів, з якими багато хто з них ніколи раніше не стикався. Практичні вказівки щодо забезпечення якісної ранньої реабілітації в цих умовах є важливими, якщо реагування на конфлікти та стихійні лиха мають вийти за межі мандату на збереження життя
та кінцівок для надання допомоги, яка максимально покращить результати пацієнтів. Фахівці з реабілітації повинні бути оснащені знаннями та навичками, щоб задовольнити потреби пацієнтів та орієнтуватися у вимогах екстреного медичного реагування.

Цей польовий довідник, результат інтенсивної співпраці між ключовими міжнародними організаціями та експертами, є безцінним ресурсом для фахівців з реабілітації, які готуються до роботи у сфері реагування на конфлікти та стихійні лиха Він має потенціал надати серйозний вплив на допомогу, яку отримують люди, поранені внаслідок конфліктів і катастроф, і значною мірою сприятиме досягненню ними результатів, які дозволять їм повернутися до роботи, навчання та громадського життя.

 Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

FLAVIO SALIO
Керівник бригади Екстреної медичної допомоги
Всесвітня Організація Охорони Здоров’я
в Женеві, Швейцарія

 Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

ALARCOS CIEZA
Координатор з питань зору, слуху, інвалідності та реабілітації
Всесвітня Організація Охорони Здоров’я
Женева, Швейцарія

Конфлікти та катастрофи впливають на суспільства на глибокому рівні, наслідки яких часто залишаються на покоління. Рання реабілітація пацієнтів із травматичними ушкодженнями є вирішальним елементом невідкладної медичної допомоги та життєво важливим кроком до довгострокових стратегій відновлення.

Як лідер в інноваціях у галузі досліджень та розробок у сфері травм та порушень опорно-рухового апарату, а також як провідний постачальник освіти для хірургів та персоналу операційних, вся діяльність фонду АО зосереджена на меті досягнення кращих результатів для пацієнтів.

Humanity and Inclusion (HI) є незалежною неурядовою організацією, яка надає необхідні реабілітаційні послуги в ситуаціях бідності, відчуження, конфліктів та катастроф. Протягом останніх 38 років HI був присутній як основний лідер у реабілітації та нарощуванні потенціалу реабілітаційного персоналу та партнерів у зонах конфліктів та катастроф по всьому світу.

Разом, фонд AO та HI переконані, що цей всеосяжний, Польовий довідник, заснований на фактичних даних, розглядатиме необхідність підготовки фахівців з реабілітації до надзвичайних ситуацій, а також виступатиме в якості довідника для безпечної практики ранньої реабілітації серйозних травм у складних умовах.

Для нас велика честь зробити свій внесок у цей мультидисциплінарний проект у співпраці з МКЧХ, ВООЗ, MSF-Франція, CBM та Livability. Ми дуже раді цій можливості поділитися нашим досвідом у відповідних сферах, підтримуючи медичних працівників у всьому світі, коли вони працюють над наданням ранньої реабілітації під час конфліктів та катастроф.

Ми дякуємо всім, хто зробив цей гуманітарний проект можливим, і з нетерпінням чекаємо на продовження наших глобальних зусиль для покращення результатів лікування пацієнтів.

 Рання реабілітація в умовах конфліктів і катастроф

 

ROBERT MCGUIRE
Президент АО
ISABELLE URSEAU
Директор відділу реабілітації у
Humanity and Inclusion

РОЗДІЛ 1:
Вступ до ранньої реабілітації в умовах конфліктів і катастроф - - -  07

РОЗДІЛ 2:
Ключові проблеми в наданні ранньої реабілітації хворих в умовах конфліктів і катастроф - - - 30

РОЗДІЛ 3:
Оцінка та лікування на етапі ранньої реабілітації — основи - - - 48

РОЗДІЛ 4:
Рання реабілітація після переломів - - - 73

РОЗДІЛ 5:
Рання реабілітація пошкоджень периферичних нервів - - - 98

РОЗДІЛ 6:
Рання реабілітація пацієнтів після ампутації - - - 125

РОЗДІЛ 7:
Рання реабілітація отриманих травм головного мозку - - - 164

РОЗДІЛ 8:
Рання реабілітація травм спинного мозку - - - 185

РОЗДІЛ 9:
Рання реабілітація опіків  - - - 209

Завантажити посібник в фоматі PDF


Інші матеріали