Що потрібно знати про хірургію підошовного фасціїту

      

Підошовна фасціотомія – процедура, яка від’єднує фасцію від п’яткової кістки. Це дозволяє зменшити навантаження на ділянку п’яткової кістки у місці її прикріплення.

Опублікований: 29.03.2024

Що потрібно знати про хірургію підошовного фасціїту

в продовження матеріалу "П’яткова шпора (Плантарний фасциїт) - причини, симптоми, діагностика, лікування, профілактика"

Приблизно 2 мільйони людей щороку звертаються за лікуванням цього захворювання. Якщо людина все ще відчуває біль у стопі після етапного консервативного лікування, їй може знадобитися операція.

Оперативне втручання з приводу підошовного фасціїту

Підошовна фасція – це доволі велика зв’язка, яка з’єднує п’яту з передньою частиною стопи, при цьому виконує амортизуючу функцію.

 

Що потрібно знати про хірургію підошовного фасціїту

1. Підошовна фасція 2. Ахіловий сухожилок 3. П’яткова кістка 4. Плюснові кістки

Пацієнтам рекомендовано оперативне лікування після 6 - 12 місяців етапного консервативного лікування, яке принесло незначне покращення, або його відсутність зі збереженням інтенсивних больових відчуттів, що прогресивно наростають після ходьби чи фізичного навантаження.

Підошовна фасціотомія – процедура, яка від’єднує фасцію від п’яткової кістки. Це дозволяє зменшити навантаження на ділянку п’яткової кістки у місці її прикріплення.

В післяопераційному періоді суттєво зменшується біль в стопі та його характер. В подальшому через 2–3 тижні після оперативного втручання пацієнти повертаються до повсякденного життя, ходьби, фізичного навантаження.

Переважній більшості пацієнтів, близько 9 з 10 вдається отримати стійкий ефект лікування консервативними методами, лікувальною фізкультурою, фізіотерапевтичним лікуванням та індивідуальними ортопедичними устілками.

Протипоказами до оперативного лікування та можливим розвитком ускладнень в післяопераційному періоді є наступні супутні захворювання:

  • Периферична нейропатія;
  • Венозна недостатність та/або варикозна хвороба;
  • Цукровий діабет 1 і 2 типу;
  • Стан місцевих тканин де планується проведення хірургічного втручання.

Хірургічне втручання спрямоване на зменшення больових відчуттів, відновлення рухової активності як стопи, так і кінцівки в цілому, покращення якості життя.

Загалом показники успішності оперативного лікування складають 75–90%.

Відновлення в післяопераційному періоді

Типовим є дискомфорт протягом перших кількох днів після процедури.

Повне відновлення після підошовної фасціотомії в середньому триває близько 6-8 тижнів.

Дозоване осьове навантаження на милицях дозволяється в ранньому післяопераційному періоді, залежно від об’єму оперативного втручання.

Після загоєння рани дозволяється прогресивно збільшувати осьове навантаження, доповнюючи фізіотерапевтичним лікуванням та лікувальною фізкультурою.

Клінічний приклад

Що потрібно знати про хірургію підошовного фасціїту

На серії МР-томограм визначається потовщення та розшарування плантарної фасції задньо-медіальних відділів, біля кріплення  до п’яткового горба. Відповідно в цій лоні спостерігається кістковий екзостоз протяжністю до 7.0 мм та помірний набряк кісткового мозку. Кістки в зоні сканування мають звичайну форму та розташовані правильно, за виключенням наявності незрощеної трикутної кістки по задній поверхні таранної кістки. Суглобовий хрящ звичайної товщини. Суглобова порожнина з незначним збільшенням рідини. Ахіловий сухожилок без патологічних змін. Колатеральні зв’язки без видимих пошкоджень. Висновок: МР-ознаки плантарного фасциїту лівої стопи, п’яткової «шпори».

Що потрібно знати про хірургію підошовного фасціїту

Вважає себе хворою протягом 5 років. Отримувала періодично консервативне лікування, без суттєвого покращення. Відмічає загострення протягом 2-3 тижнів. На момент звернення в 2021 році основні скарги висловлювала на постійний, інтенсивний біль в лівій стопі з вираженим порушенням функції.

В післяопераційному періоді було розпочато відновне лікування та реабілітацію.

Буквально з наступного дня пацієнтка перестала відмічати характерні больові відчуття. Період повного відновлення склав 6 тижнів, а результат лікування було оцінено, як відмінний.

На жаль, зважаючи на симетричність захворювання та гіркий досвід консервативного лікування лівої стопи, повторно звернулася в 2023 році де було проведено ідентичне оперативне втручання на правій стопі.

Прогноз

Загалом, розуміння проблематики, визначення оптимальної тактики, дозволяє в 95% випадків отримати добрі та відмінні результати лікування пацієнтів із підошовним фасциїтом «п’ятковою шпорою».


Спеціалісти та клініки, які допоможуть у діагностиці та лікуванні Плантарного фасціїта


Літун Юрій Миколайович. Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділу пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу ДУ «ІТО НАМНУ»

Клініка №10: Відділення пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська,27, 3 поверх клінічного корпусу (ліве крило) відділ пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
Litun_yurii@ukr.net
+380636933140 моб.
https://ortho-trauma.com.ua
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 9:00-17:30
Консультаційні дні:
Понеділок, середа, п'ятниця з 9.00 до 14.00
Вівторок, четверг 13.00 до 16.00

Травматологія та фармакологія: точки дотику
Відповідаємо на Ваші дзвінки: Понеділок - П'ятниця 10:00 - 16:00
Або у Telegram: Чат Telegram  цілодобово по можливості

Майстерня з виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок


Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 27, 3-й поверх головного корпусу ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМН України" (праве крило)
Контакти:
+38 (067) 587-45-74
Viber
Графік работи:
Понеділок - п'ятниця з 8:30 до 16:00
Субота, Неділя - вихідний
Майстер з виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок
Юрій Олександрович Литвиненко

Інші матеріали