Тейпування трапецієподібного м'яза (верхній відділ)

      

"Грамотне тейпування трапецієподібного м'яза допомагає пережити важкий момент з мінімальними втратами. Еластичні стрічки стабілізують сегмент опорно-рухового апарату з порушеними функціями - сприяють зниженню набряклості, відновленню кровотоку і циркуляції лімфи".

Опублікований: 10.04.2021
Огляд матеріалів з відкритих джерел
Автор: виконавчий директор проекта «Травматологія та фармакологія: точки дотику» Непорожній О. А.

 

Невеликий відступ. Так як тейпування дуже молодий спосіб реабілітації, воно бурхливо розвивається. Кожен рік-два створюються нові напрямки і навіть школи, які в процесі практики розробляють свої, несхожі на класичні методи тейпування від Кензо Касе (Kenzo Kase), способи і методи тейпування. Даний матеріал присвячений якраз огляду таких методів. Часто, щоб полегшити стан пацієнта, байдуже який метод використовується – класичне кінезіотейпування, біомеханічне або динамічне – головне полегшити страждання пацієнта.

У верхній частині спини і плечового пояса сконцентровані життєво-важливі м'язи, навіть самі незначні пошкодження і захворювання яких викликають дискомфорт, порушують звичний спосіб життя і знижують працездатність.

 

Тейпування трапецієподібного м’яза (верхня частина)

 

Один з них – Трапецієподібнийд (musculus trapezius). Плоский широкий м'яз, що займає поверхневе положення в задній області шиї і в верхньому відділі спини. Трапецієподібний м'яз має форму трикутника, основою зверненого до хребта, а вершиною — до акроміону лопатки. Трапецієподібні м'язи обох сторін спини разом мають форму трапеції.

 

 Тейпування трапецієподібного м'яза (верхній відділ)

 

Функції трапецієподібного м'яза

Верхня частина: При фіксованих хребті та голові піднімає лопатку. При фіксованій лопатці розгинає голову і шию.

Середня частина: При фіксованих хребті і голові приводить лопатку до хребта. При скороченні всіх частин м'язи також відбувається приведення лопаток.

Нижня частина: При фіксованих хребті і голові опускає плечовий пояс.

Головне завдання трапецієподібного м'яза – управління лопатками: обертання, зведення разом до хребта. За розвиненістю даних м'язів можна відрізнити людину, яка займається силовими видами спорту від легкоатлетів, у них немає такої масивної шиї і рельєфної спини.

( докладніше з анатомією трапецієвидного м'яза можна ознайомитися в оглядовому відео перейшовши за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=c_eD5SNDbZs)

Саме трапецієподібний м'яз, майже завжди задіяно, коли ми робимо що-небудь руками і саме він втомлюється найчастіше.«Втома траеції» дуже часто викликає головний біль, знижує увагу і концентрацію, викликає оніміння в руках і хронічну втому. Особливо це стосується людей, які ведуть сидячий спосіб життя і багато працюють за комп'ютером (за столом). Тейпування трапецієподібного м'яза необхідне майже всім офісним працівникам для зняття напруги з шиї, верхньої частини спини і плечового пояса.

Проблеми з трапецією вибивають зі звичного способу життя, звичайна прогулянка по місту або відпочинок на природі завдають дискомфорт, заняття спортом стають неможливі і навіть найменший поворот голови і спроба підняти руку відкликаються потужним спазмом.

Звернення до лікаря обов'язково закінчиться призначенням лікарських препаратів, масажу, гімнастики, фізіотерапії, іноді уколів (блокад) в місця виражених больових відчуттів.

В арсеналі реабілітологів з недавніх пір з'явилася ще одна зброя, що допомагає перемогти проблему – еластичні стрічки – тейпи (про історію їх створення та принципи роботи ми розповідали в оглядовому матеріалі - Кінезіологічне тейпування ).

АЛЕ! Варто пам'ятати - Застосування тейпування трапеції для підвищення ефективності роботи в сидячому положенні це не панацея. Без занять спортом і спеціальних вправ проблеми з трапецієподібним м'язом будуть зростати і тоді тейпування вже не допоможе.

Причини появи болю в трапецієподібному м'язі

Існує поширена думка, що для травмування трапеції (як і будь-яких інших м'язів) потрібна активність і навантаження. Але, в даному випадку, м'язи так само страждають через пасивність - сидіння за комп'ютером з опущеною головою, довгі поїздки в переповненому транспорті або за кермом автомобіля у вимушеному положенні.

Розглянемо основні причини появи патології:

  • Розриви м’язових волокон. Якщо постійно перенапружуватися, хай то жим штанги або марафонський забіг, в м'язових волокнах утворюються мікророзриви і гематоми.
  • Розтягнення. Трапляються на тренуванні, якщо почати активні вправи без розминки. Інші фактори ризику: підйом вантажів, різкі рухи в яких задіяно м'яз.
  • Удари. Наслідки механічної травми при заняттях колективними видами спорту (футболом, баскетболом або хокеєм), падіння
  • Хронічні захворювання. Тендиніти, артрози, артрити, капсуліти - ці недуги діють нишком, поступово порушуючи функції як окремих сегментів, так і організму в цілому.
  • Переохолодження. Від постійного впливу низьких температур виникають спазми, а слідом з'являється міозит – запалення.

Щоб симптоми патології не зайшли надто далеко, можна виконати тейпування пошкодженої трапеції. Процедура не створить дива, але значно полегшить больовий синдром і скоротить дію травмуючого фактора. А це будь-який рух.

Діагностика травм і захворювань трапецієподібного м'яза:

Точний діагноз здатний поставити тільки фахівець – ортопед-травматолог або хірург. Самостійні спроби визначити захворювання і зайнятися самолікуванням рідко призводять до успіху. Але все ж є ряд ознак, які з високою долею ймовірності, вказують на травми та захворювання трапеції:

  • Тягнучий, ниючий біль в районі м'язового трикутника трапеції – від основи шиї до середньої частини спини, яка з'явилася після навантаження або травми.
  • Спазми при зміні положення лопаток. Досить підняти вгору плече, щоб відчути дискомфорт.
  • Напруженість м'язів. Шия, область верхнього відділу хребта та плечового пояса завжди «в тонусі».
  • Скутість рухів. Навіть звичайна ходьба викликає приступ гострого або тягнучого болю.
  • Гематома (синяк) та набряк в місці трави.

 

Зрозуміло, що де лопатки, там і плечовий пояс, і руки. Розтягнення, розрив зв'язок відкривають дорогу до тривалого відновлення. Але тейпування трапеції може скоротити цей важкий період аж до 40%.

Грамотне тейпування трапецієподібного м'яза допомагає пережити важкий момент з мінімальними втратами. Еластичні стрічки стабілізують сегмент опорно-рухового апарату з порушеними функціями - сприяють зниженню набряклості, відновленню кровотоку і циркуляції лімфи.

Так як тема нашого огляду – тейпування трапецієподібного м'яза, ми не будемо детально зупинятися на функціях, захворюваннях і травмах даної області, а відразу перейдемо до практики.

Тейпування трапеції допомагає полегшити симптоми наступних патологій:

  • Больові синдроми у верхній частині спини і плечовому поясу.
  • Артрози, артрити та інші захворювання плечового поясу.
  • Наслідки перенавантажень та тренувань.
  • Зміни в верхньому відділі хребта, що виникли через сидячу роботу.

Типова схема тейпування трапецієподібного м'яза

 

 Типова схема тейпування трапецієподібного м'яза

 

Для початку слід підготувати один прямий пластир довжиною від 20 до 25 сантиметрів. До накладення аплікації необхідно визначити, в якому становищі м'яза біль досягає максимальних значень. Існує 2 варіанти:

1. У розтягнутому стані . При нахилі голови вліво починається спазм в правому плечі і навпаки. Максимально притискаємо голову до хворого плеча. Один якір стрічки клеїмо на верхню частину лопатки, другий – на основу черепа без натягу. Вийде «місток», який лишається розгладити.

2. У стислому стані . Неприємні відчуття починаються при русі шиї до осередку патології. Відводимо голову в протилежну сторону від хворого місця. Накладаємо тейп з натягом 10% від плеча до шиї.

 

Детальніше з процесом тейпування трапеції можна ознайомитися, подивившись відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=yVlYtCPrKCw)

Другий варіант – тейпування трапецієподібного м'яза стрічкою в формі літери Y (принцип фіксації як в першому варіанті тейпування).

Спочатку наклеюється тейп по верхній частині трапеції, а потім по середній.

 тейпування трапецієподібного м'яза стрічкою в формі літери Y

 

Ще один варіант тейпування трапеції з більш жорсткою фіксацією

варіант тейпування трапеції з більш жорсткою фіксацією

 

Вибір тейпів для тейпування трапецієподібного м'яза

На ринку повно контрафакту. Тому купувати матеріали потрібно в перевірених місцях, а найкраще безпосередньо від виробників в фірмових магазинах. Це дасть хоч якісь гарантії, хоча від поставок бракованої продукції не застраховані навіть великі спеціалізовані магазини та аптеки.

Типовий набір ознак підробки:

1. Низька якість поліграфії на упаковці. Букви прочитати складно, дизайн явно готував дилетант. Тьмяні кольори, помилки в словах.

2. Їдкий хімічний запах. У складі справжніх тейпів мінімум шкідливих компонентів. Основа – бавовна або нейлон, для фіксації – спеціальна клеюча основа.

3. Напис - «Зроблено в КНР». Хоча китайські виробники покращують якість продукції, кращі зразки все ще надходять у продаж в магазини тільки з Південної Кореї.

Поради по роботі з еластичними стрічками

Для початку потрібно визначитися з шириною стрічки. Для трапеції підійдуть смуги із загальною шириною від 5 сантиметрів. Більш вузькі не здатні надати потрібного ефекту. Перед накладенням аплікації слід підготувати шкіру. Від цього залежить рівень комфорту та термін носіння тейпа:

  • Протираємо поверхню серветкою, просоченою спиртом.
  • Видаляємо волосинки (слід пам'ятати, що верхня частина стрічки-тейпа не наклеюється на волосяну частину голови).

Наступна мета – підготувати пластирі до наклейки. Для цього відміряють відрізок потрібної довжини і відрізають. Гострі краї відрізу можуть зачепитися за одяг або екіпіровку, а значить, їх слід закруглити. Підійдуть звичайні гострі ножиці.

Не можна відразу відклеюватися підкладку повністю, є ризик випадково доторкнутися до липкого шару. Це знизить силу фіксації і тривалість носіння.

Коли процедура тейпірованіе буде завершена, залишиться лише розтерти смуги енергійними рухами. Це активує липкий шар і видалить бульбашки повітря, що залишилися під стрічкою. Тейп почне діяти. Запальний процес скоротиться, а м'язи, завдяки розвантаженню, відновляться швидше.

Ще раз хочемо нагадати про небезпеку самолікування і самодіагностики. Заощадивши час і гроші на відвідування та консультації фахівців ортопедів-травматологів, хірургів або реабілітологів, ви ризикуєте перевести гострий процес, який можна швидко вилікувати за мінімальними втратами, в хронічний, на лікування якого піде чимало часу та коштів!

Один з кращих фахівців по тейпуванню в Києві і Україні, наш хороший друг і учасник проекту,реабілітолог, спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, фізичний реабілітолог Андрій Кіфа. Записатися до нього на консультацію можна за E-mail:andriikifa@gmail.com або по телефону +380679082493

Бережіть себе, довіряйте фахівцям і будьте здорові!


Інші матеріали