УЗД в травматології та ортопедії

      

Ультразвукова діагностика – доступний, давно відомий метод діагностики захворювань та травм опорно-рухової системи, що дозволяє оцінити стан м'яких тканин та суглобів.

Опублікований: 17.04.2023

УЗД в травматології та ортопедії

Про ультразвукову діагностику чули, мабуть, всі, хто хоч раз звертався до лікаря. Немає такої області в медицині, де б не можна було використати діагностичні можливості сучасного ультразвукового обладнання. Не виняток і травматологія-ортопедія.

Ультразвукова діагностика – доступний, давно відомий метод діагностики захворювань та травм опорно-рухової системи, що дозволяє оцінити стан м'яких тканин та суглобів. Принцип роботи УЗД заснований на здатності ультразвукових хвиль відбиватися від внутрішніх структур різної щільності, завдяки чому відбувається відтворення образу досліджуваних органів і тканин, тому метод неінформативний для діагностики захворювань і травм щільної кісткової тканини (для її дослідження доцільніше призначати рентгенографію або КТ). Звукові хвилі мають високу частоту, як правило, в діапазоні від 2000 до 15000 кГц. УЗД у травматології та ортопедії не потребує спеціальної підготовки пацієнта, є доступним та швидким методом отримання відповідей на різні діагностичні запитання. Сучасні портативні апарати УЗД дозволяють спеціалістам робити дослідження будь де і не прив’язують до кабінету, на відміну від рентгенографії, МРТ чи КТ.

УЗД в травматології та ортопедії

УЗД суглобів дозволяє успішно візуалізувати певні структури досліджуваної області з роздільною здатністю, яку можна порівняти з МРТ, проте дає можливість зосередитися на конкретній області. Також можна визначити наявність і характер внутрішньосуглобової рідини. Спеціальне програмне забезпечення дозволяє регулювати чіткість та ясність зображення.

УЗД в травматології та ортопедії використовується для наступних цілей:

  • оцінка стану м'яких тканин (підшкірно-жирова клітковина, м'язи, суглобові капсули, зв'язки, сухожилки) та, навіть, поверхневі кісткові структури, наприклад, остеофіти;
  • пошук та визначення локалізації можливих чужорідних тіл (скло, метал, дерево і т.д.);
  • виявлення відкладень кальцію (наприклад - Кальцифікуючий тендиніт ротаторної манжети плеча (кальцифікуючий тендиніт плеча));
  • визначення наявності рідини та її щільності в досліджуваній області, а також візуалізація кровотоку;
  • варикозні розширення судин та наявність тромбів в них.

 

Коли слід використовувати УЗД?

УЗД суглобів роблять за наявності наступних симптомів:

  • Біль та відчуття скутості у суглобах, зміна форми суглоба, набряк;
  • Ущільнення м'яких тканин, відчуття стороннього тіла в тканинах;

За наявності підозри на травматичне пошкодження, дегенеративне або запальне захворювання суглоба або м’яких тканин УЗД необхідно для виявлення звуження суглобової щілини, змін хрящової тканини, її витончення, змін структури кісткової тканини які можна побачити в УЗ діапазоні. За допомогою ультразвукового дослідження лікарі оцінюють стан м'язів, сухожилків, зв'язок, їх цілісність при травмах.

За допомогою УЗД лікарі проводять моніторинг перебігу захворювання, ефективності терапії. Дослідження виконують перед проведенням пункції суглоба при травмах, стійких м'язових болях.

В необхідних ситуаціях УЗД застосовується як допоміжний метод при проведенні блокад, пункції суглобів і дозволяє максимально точно направити голку до заданого місця. Це дає можливість оптимізувати маніпуляцію, що зробить її більш зручною для пацієнта і прискорить час її виконання. Застосування УЗ-контролю при введенні стовбурових клітин, PRP або гіалуронової кислоти дозволяє максимально ефективно та точно ввести препарат в потрібне місце з мінімальним пошкодженням тканин та максимальним комфортом для пацієнта. Згідно зі статистикою точність ін'єкцій під контролем УЗД може досягати 95-100% порівняно з 65% у разі введення голки «наосліп».

УЗД в травматології та ортопедії

Які переваги УЗД, як методу діагностики в травматології та ортопедії?

До основних переваг УЗД опорно-рухового апарату відносяться:

  • Динамічність дослідження. Під час діагностики лікар взмозі дослідити не одну, а декілька частин тіла і отримати набагато більше інформації в порівнянні зі статичними дослідженнями, такими як МРТ і КТ;
  • Цей метод діагностики легко переноситься пацієнтами, бо відсутня необхідність використання замкнутого простору і опромінення;
  • Метод повністю безпечний, що дає можливість вільно використовувати його при обстеженні дітей будь-якого віку і навіть жінок під час вагітності;
  • Доступна вартість дослідження для кожного пацієнта;
  • Портативність апарату ультразвукової діагностики дозволяє легко транспортувати його в потрібне місце. Таким чином наш фахівець може провести Вам дослідження не тільки в стінах клініки, а й у Вас на дому або на робочому місці;

Переваги методу УЗД виявляються в можливості проводити дослідження м'яких тканин, які неможливо побачити на рентгенівському знімку. УЗД суглобів дає лікареві можливість досить чітко побачити досліджувані об'єкти, які можна вивчити тільки за допомогою КТ і МРТ. Також ультразвук дозволяє розпізнати травми м'яких тканин, такі як розриви м'язів та сухожилків, підшкірні і міжм'язові гематоми, пухлини та похлиноподібні новоутворення та інші пошкодження опорно-рухового апарату, що дозволяє правильно поставити діагноз і прискорити процес одужання.

Використання УЗД – високоякісна діагностика за доступну вартість. УЗД в травматології та ортопедії є важливим інструментом в діагностиці та лікуванні травм і іншої патології опорно-рухового апарату. Рання діагностика навіть незначних початкових змін при захворюванні опорно-рухового апарату за допомогою нешкідливого доступного майже всім пацієнтам УЗД допоможе вчасно встановити діагноз та розпочати лікування.

На яких сегментах проводять УЗД в травматології-ортопедії?

  • УЗД кульшового суглоба, м’яких тканин та судин стегна
  • УЗД колінного суглоба м’яких тканин та судин гомілки
  • УЗД гомілковостопного суглоба та стопи
  • УЗД плечового суглоба та ключиці
  • УЗД м’яких тканин та судин плеча
  • УЗД ліктьового суглоба, м’яких тканин та судин передпліччя
  • УЗД Променево-зап'ястковий суглоб та кисть
  • Внутрішньосуглобові та внутрішньом’язові ін’єкції під контролем УЗ

Пацієнти під час обстеження не зазнають впливу іонізуючого випромінювання, магнітних полів, хірургічної травми. УЗД, майже, немає протипоказань.

Докладно про протипоказання, показання, ефективність методу та області застосування вам може розповісти ваш лікар з УЗ-діагностики.

УЗД в травматології та ортопедії


Інші матеріали