Бариатрична хірургія та індивідуальні розвантажувальні системи фіксації у хворих з діабетичними остеоартропатіями. Попереднє повідомлення.

Скиба В. В., Рушай А. К., Лісайчук Ю. С., Бабенков Г. Д., Жагдаль А. А., Плюта І. І. - Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, м. Київ


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 1-2 (15-16) 2019

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

Науково-практична конференція з міжнародною участю

«Актуальні питання травматології та остеосинтезу»

18 – 19 квітня 2019 р. м. Вінниця
Матеріали конференції (тези)

УДК 616.379-008.64

БАРІАТРИЧНА ХІРУРГІЯ ТА ІНДИВІДУАЛЬНІ РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ СИСТЕМИ ФІКСАЦІЇ У ХВОРИХ З ДІАБЕТИЧНИМИ ОСТЕОАРТРОПАТІЯМИ. ПОПЕРЕДНЄ ПОВІДОМЛЕННЯ

Скиба В. В., Рушай А. К., Лісайчук Ю. С., Бабенков Г. Д., Жагдаль А. А., Плюта І. І.
Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти
Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, м. Київ

Актуальність. Медична і соціальна значущість діабетичної остеоартропатії (ДОАП) полягає в значній частоті у хворих з цукровим діабетом (ЦД) і високим рівнем незадовільних результатів лікування.

Мета. Поліпшити результати лікування ДОАП.

Завдання.

1. Сформулювати принципи комплексної терапії ЦД з використанням баріатричної хірургії та індивідуальної розвантажувальні напівжорсткої системи фіксації Softcast/Scotchcast .

2. Оцінити ефективність запропонованих підходів.

Результати. Під нашим наглядом перебувало 6 хворих з ДОАП (ЦД II типу) з надлишковою вагою. Комплексне лікування включало проведення баріатричних втручань, які дозволяли досягнути зниженню ваги та нормалізації рівня глюкози. Діабетична остеоартропатія лікувалася з використанням напівжорсткої індивідуальної системи фіксації Softcast/Scotchcast. Досягалася стабільність в пов'язці (менша рухливості кісток), рівномірно розподіляються тиски на м'які тканини, зменшується ризик розвитку пролежнів, з'являлась можливість почати функціональне навантаження вже в ранньому періоді. Не розвивається значна м'язова атрофія і, як загальний результат, покращуються результати реабілітації хворих з ДОАП (ЦД II типу) з надлишковою вагою. У 2 хворих перев’язки трофічних виразок здійснювалися через утворені отвори. Спостерігалася тенденція до їх закриття.

Отримані попередні результати комплексного лікування хворих з діабетичною остеоартропатією з цукровим діабетом ІІ типу і надлишковою вагою з виконанням

баріатричних втручань та напівжорсткої індивідуальної системи фіксації Softcast/Scotchcast оцінені нами як задовільні і перспективні.

Висновки

1. Застосування баріатричних втручань і напівжорсткої індивідуальної системи фіксації Softcast/Scotchcast у хворих з діабетичною остеоартропатією з цукровим діабетом ІІ типу і надлишковою вагою було патогенетично обґрунтованим.

2. Отримані результати були обнадійливими, потребують подальшого детальнішого дослідження.


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини