Сучасні принципи діяльності госпітальних кісткових банків

Голюк Є. Л., Пшеничний Т. В., Бондарєв Г. Г., Сауленко К. О. ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», м. Київ


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 1-2 (15-16) 2019

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

Науково-практична конференція з міжнародною участю

«Актуальні питання травматології та остеосинтезу»

18 – 19 квітня 2019 р. м. Вінниця
Матеріали конференції (тези)

УДК 616.71-003.93:616.71-089.843:616.71-089.844

СУЧАСНІ ПРИНЦИПИ ДІЯЛЬНОСТІ ГОСПІТАЛЬНИХ

КІСТКОВИХ БАНКІВ

Голюк Є. Л., Пшеничний Т. В., Бондарєв Г. Г., Сауленко К. О.

ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», м. Київ

Мета. Покращити якість надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам ортопедо-травматологічного профілю при заміщенні кісткових дефектів шляхом упровадження сучасних засад діяльності госпітальних кісткових банків.

Завдання:

- проаналізувати світовий досвід діяльності госпітальних кісткових банків;

- проаналізувати юридичні аспекти функціонування кісткових банків в умовах чинного законодавства України;

- розробити засади функціонування кісткових банків в Україні з урахуванням світового досвіду та чинного законодавства України.

Результати. Для виготовлення кісткових скаффолдів застосовували марбурзьку технологію локального кісткового банку. Матеріалом для виготовлення алогенних кісткових скаффолдів є головка стегнової кістки, видалена під час ендопротезування кульшового суглоба в живих донорів за умови їх попередньої згоди. Кожен з етапів виготовлення кісткових алотрансплантатів є валідованим: вибір донора, що включає в себе наступні кроки - заповнення опитувальника на предмет можливості донорства, що складається з 31 запитання, серологічне дослідження на предмет ВІЛ, гепатитів В та С, сифілісу (чутливість та специфічність складає 99-100%) та оцінку рентгенморфометричних критеріїв головки стегнової кістки; ітраопераційна обробка головки стегна – очищення видаленої головки стегна від суглобового хряща та м'яких тканин та вимірювання максимального діаметру, який не повинен перевищувати 56 мм для збереження валідації технології; обробка головки за допомогою системи локального кісткового банку, що представляє собою термостерилізацію при температурі 82.5 градуси в спеціальному контейнері, заповненому сольовим розчином; тестування трансплантату на стерильність – визначення росту аеробів та анаеробів за допомогою валідованих мікробіологічних середовищ протягом 14 діб; кріоконсервування трансплантату на строк 2-5 років від моменту виготовлення. Виробництво кісткових скаффолдів за марбурзькою технологією локального кісткового банку є валідованим та відповідає всім існуючим міжнародним нормам, а її модифікація згідно чинного законодавства України дає можливість отримання якісного та безпечного алогенного кісткового матеріалу в умовах окремо взятого госпіталя.

Висновки. Основними засадами виробництва кісткових алотрансплантатів за технологією локального кісткового банку є валідація кожного етапу виготовлення алотрансплантата, гарантована якість та безпечність продукту, що відповідає всім існуючим міжнародним вимогам та чинному законодавству України в сфері трансплантації.


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини