Напружена петльова фіксація ураженого дистального синдесмоза гомілки

Рушай А.К., Мартинчук О.О., Буглак А.І. - Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Київ, Київська міська клінічна лікарня №1, Київ


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 3-4 (13-14) 2018

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

УДК 616.728.48-001.5-089

НАПРУЖЕНА ПЕТЛЬОВА ФІКСАЦІЯ УРАЖЕНОГО ДИСТАЛЬНОГО СИНДЕСМОЗА ГОМІЛКИ

Рушай А.К. 1, Мартинчук О.О.2, Буглак А.І.2
1 - Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Київ
2 - Київська міська клінічна лікарня №1, Київ

Актуальність. Різноманітність способів відновлення пошкодженого дистального синдесмозу гомілки свідчить про остаточну невирішеність проблеми.

Мета. Покращити результати лікування хворих з розривом дистального синдесмозу.

Матеріали та методи дослідження. Проаналізовано результати лікування 12 хворих з розривами дистального синдесмозу. Малогомілкова і великогомілкова кістки співставлялися в ураженому сіндесмоязі, тимчасово фіксувалися щипцями. Після цього кінцева фіксація здійснювалася напруженим петльовим фіксатором за типом Endobutton, проведеним під запропонованими нами кутами паралельно передньої міжберцової зв’язки. Кінцівка фіксувалася пов'язками Scotchcаst; раннє навантаження в пов’язцы дозволяли з 2 тижня. Отримані результати оцінювали за клінічними (шкала Любошица-Маттиса-Шварцберга) та рентгенологічними даними.

Отримані результати. Фіксація напруженим петльовим фіксатором малотравматична, не потребує видалення його в майбутньому. Застосування пов'язки Scotchcаst дозволило почати раннє функціональне навантаження. Через 6 – 12 місяців рентгенологічні і клінічні результати лікування оцінювалися як гарні (індекс 3,75±0,06 бала за вищезгаданою шкалою).

Висновки.

1. Фіксація пошкодженого дистального синдесмозу напруженим петльовим фіксатором малотравматична і не потребує повторних втручань.

2. В поєднанні з раннім функціональним навантаженням, запропонована методика дозволила отримати гарні функціональні результати у всіх хворих через 6 – 12 місяців.


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини