Ортопедичне взуття та коригуючі устілки неефективні для лікування мобільної плосковальгусної стопи у дітей: систематичний огляд літератури

Єршов Д. В., Рокутов В. С., Кравченко В. В. - КЗ “ДСКМЦМД ім. проф М. Ф. Руднєва “ДОР” м. Дніпро


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 3-4 (13-14) 2018

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

ОРТОПЕДИЧНЕ ВЗУТТЯ ТА КОРИГУЮЧІ УСТІЛКИ НЕЕФЕКТИВНІ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ МОБІЛЬНОЇ ПЛОСКОВАЛЬГУСНОЇ СТОПИ У ДІТЕЙ (систематичний огляд літератури)

Єршов Д. В., Рокутов В. С., Кравченко В. В.

КЗ “ДСКМЦМД ім. проф М. Ф. Руднєва “ДОР” м. Дніпро

Сучасний підхід до діагностики та тактики лікування плосковальгусної деформації стопи значно змінився за останні десятиріччя. Розвиток стопи від народження до закінчення кісткового росту є досить чітко задокументованим.

Мобільна плосковальгусна стопа (англ. pediatric flexible flatfeet) у дітей досить часто поєднана із синдромом гіпермобільності суглобів (англ. joint hypermobility syndrome) та вважається варіантом норми. В Україні процвітає ринок ортопедичного взуття, яке позиціонують як «ефективний засіб профілактики та лікування» плосковальгусної стопи у дітей.

Мета доповіді: провести систематичний аналіз літературних даних щодо ефективності ортопедичного взуття та устілок для лікування мобільної плосковальгусної деформації у дітей.

Матеріал та методи.

Проведено пошук статей у базах Pubmed та Google Scholar за ключовими словами: pediatric flexible flatfeet, corrective shoes, conservative treatment, insoles. Критеріями включення до подальшого аналізу були: дослідження, щодо ефекту коригуючих ортезів/устілок/взуття на формування поздовжнього склепіння стопи у дитини, I-IV рівня доказовості (EBM - Evidence Based Medicine) опубліковані у профільних виданнях (із 1940 по 2018 рр). Критерії виключення: оглядові статті, статті V рівня доказовості (думка експерта).

Результати. Проведений пошук та аналіз дозволив виявити 21 статтю, що відповідали критеріям включення. Проведено поглиблене вивчення та аналіз статей.

Висновки: Згідно результатів сучасних досліджень, використання ортопедичного взуття чи коригуючих устілок не має доведеного впливу на формування поздовжнього склепіння стопи у дітей із мобільною плосковальгусною стопою. Використання зазначених ортопедичних засобів не рекомендоване для лікування мобільної плосковальгусної стопи у дітей.


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини