Застосування пов’язок зі Scotchcаst у лікуванні діабетичних артропатій

Рушай А.К., Скиба В.В., Буглак А.І., Соловйов І.О. - Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Київ, Київська міська клінічна лікарня №1, Київ


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 3-4 (13-14) 2018

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

УДК: 617.586: 616.72 – 007.248 – 073.7

ЗАСТОСУВАННЯ ПОВ’ЯЗОК ЗІ SCOTCHCАST У ЛІКУВАННІ ДІАБЕТИЧНИХ АРТРОПАТІЙ

Рушай А.К.1, Скиба В.В.1, Буглак А.І.2, Соловйов І.О.2
1 - Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Київ
2 - Київська міська клінічна лікарня №1, Київ.

Актуальність. Цукровий діабет є поширеною патологію обміну речовин. Одним з найчастіших його ускладнень є «діабетична стопа». Втрата опороздатності при діабетичних артропатіях, ускладнення самообслуговування, низька ефективність лікування складає соціальну та медичну актуальність проблеми.

Мета. Покращити результати лікування діабетичних артропатій нижніх кінцівок застосуванням метода функціональної іммобілізації.

Матеріали та методи дослідження. Проаналізовано результати лікування 24 хворих з діабетичними артропатіями (стопа Шарко). У хронічній стадії, після корекції рівня глюкози, застосовувався методфункціональної іммобілізаціїпов’язкою зі Scotchcаst. Накладалася вона циркулярно, з ребрами жорсткості по боковим поверхням. Властивості матеріалу дозволяли здійснювати опорну функцію кінцівки. Особливостями лікування був обов’язковий контроль протягом першого тижня лікарем, навчання пацієнта. В 4 випадках вирізалися «вікна» над виразками для здійснення перев’язок.

Отримані результати. Фіксація кінцівок хворих з діабетичними артропатіями функціональними індивідуальними іммобілізуючими пов’язками зі Scotchcаst була безпечна. Лише у 1 випадку циркулярна пов’язка була розсічена. Загострення процесу не відбувалося. У всіх випадках уражені кінцівки використовувалися при ходьбі – у 4 випадках з милицями, у 20 – з тростиною. Строки фіксації складали від 3 до 5 місяців. Усі хворі були задоволені отриманим результатом.

Висновки.

1. Застосування іммобілізуючих пов’язок зі Scotchcаst у хворих з діабетичними артропатіями була безпечна.

2. Їх використання дозволило відновити опороздатність кінцівок в ранні строки лікування, що поліпшило соціальну адаптацію хворих.


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини