Застосування збагаченого тромбоцитами фібринового клею в лікуванні пошкоджень суглобового хряща та асептичного некрозу субхондральної кістки

Калашніков А.В., Ставінський Ю.О., Даценко О.М., Літун Ю.М. - ДУ «ІТО НАМН України», Київ


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 3-4 (13-14) 2018

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

ЗАСТОСУВАННЯ ЗБАГАЧЕНОГО ТРОМБОЦИТАМИ ФІБРИНОВОГО КЛЕЮ В ЛІКУВАННІ ПОШКОДЖЕНЬ СУГЛОБОВОГО ХРЯЩА ТА АСЕПТИЧНОГО НЕКРОЗУ СУБХОНДРАЛЬНОЇ КІСТКИ

Калашніков А.В., Ставінський Ю.О., Даценко О.М., Літун Ю.М.
ДУ «ІТО НАМН України», Київ

Більшість технологій лікування травматичних та дегенеративних пошкоджень суглобового хряща є не досконалими: алергічні реакції, складність приготування, зберігання і нанесення та погана адгезія хондрозамінників, що пов’язано з особливостями виготовлення, зберігання та фіксації біопрепаратів – спектр можливих проблем з якими стикається лікар-ортопед. Це безумовно обмежує їх спектр використання.

Мета дослідження – представити та впровадити новий аутологічний метод лікування травматичних та дегенеративних пошкоджень суглобового хряща, застосування якого дозволить продовжити функціонування суглобів, покращить якість життя пацієнтів та забезпечить їх швидке відновлення та повернення до активного способу життя.

Технологічна частина: застосування технології «VIVOSTAT», яка включає використання процесорного та блоку управління аплікаторами, ручки аплікатора, контейнеру для зберігання крові, цитрату натрію, комплекту PRF (Platelet Riches Fibrin), шприца з буферним розчином Рн 4.

Приготування здійснюється наступним чином: забираємо кров пацієнта в кількості 120 мл. з периферичної вени пацієнта, за допомогою катетера метелика, в контейнер для зберігання крові з додаванням цитрату натрію. Вставляємо шприц з буферним розчином Рн 4. Поміщаємо контейнер в процесорний блок, через 23 хв. розчин PRF готовий. Поміщуємо шприц в блок управління аплікаторами та приєднуємо ручку аплікатора, яку можна трансформувати в аплікаційну голку. Можливо нанесення рідини інтраопераційно за допомогою спеціальної ручки аплікатора чи транскутанно під УЗД конролем за допомогою аплікаційної голки.

Переваги даної методики:

  • закритість та аутологічність процесу;
  • висока концентрація PRF;
  • поєднання PRF та фібрину;
  • швидка полімеризація;
  • висока адгезія та еластичність;
  • повільне вивільнення PRF;
  • відсутність лейкоцитів та алергічних реакцій.

Контроль якості відновлення хрящової тканини проводиться за допомогою поточних МРТ досліджень та функціональних навантажень, при необхідності можливе проведення діагностичних артроскопічних втручань.

Результати: проведено оперативне лікування 5 пацієнтів з використанням інноваційної методики. Вік пацієнтів склав 35-45 років, з них 1 пацієнт з асептичним некрозом таранної та 4 пацієнта з асептичним некрозом медіального виростка стегнової кістки. Після проведеної хондропластики «VIVOSTAT» на МРТ - знімках через 6 та 12 тижнів відмічається зменшення кісткового набряку та утворення виразного фіброхряща над зоною дефекту. Через 6 місяців на МРТ - томограмах визначається відсутність перифокального запалення навколишніх тканин та перебудова субхондральної кісткової тканини, з заповненням дефекту хряща хрящеподобоною тканиною, із відтворенням конгруентності суглобової поверхні. Хворі не відчувають болі при ході, повністю відновились функції опори та руху (функціональна оцінка результатів за шкалою AOFAS, LKSS 95-100 балів).

Запропонований спосіб дозволяє проводити лікування травматичних та дегенеративних пошкоджень суглобового хряща як інтраопераційно так і в амбулаторних умовах (інєкційно). Технологія забезпечує тривалий час придатності запропонованого засобу (протягом 8 годин з моменту приготування та 4 хвилин після розпилення). Спеціально розроблені насадки забезпечують високу точність, мінімальну травматизацію м`яких тканин. Комбінація PRF та фібрину забезпечує високу ступінь адгезії, повільне вивільнення та високу концентрацію PRF в порівнянні з іншими відомими методиками.

Висновки:

1. Перший досвід застосування збагаченого тромбоцитами фібринового клею, згідно технології «VIVOSTAT», свідчить про його ефективність при лікуванні пошкоджень суглобового хряща у випадках асептичного некрозу субхондральної кістки. Малотравматичність, зручність використання, висока концентрація PRF забезпечила гарний функціональний результат лікування у всіх хворих у ранньому післяопераційному періоді.

2. Визначення ефективності даної методики потребує подальших досліджень, з метою можливого застосування в лікувальному процесі хворих із травматичними і дегенеративними захворюваннями суглобів з дефектами суглобового хряша


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини