Звіт про проведення науково-практичної конференції «Актуальні питання травматології та остеосинтезу»

Звіт про проведення науково-практичної конференції «Актуальні питання травматології та остеосинтезу» - 18-19 квітня 2019 року м. Вінниця


Електронна версія
Журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу"
Номер № 3 (17) 2019

З люб'язної згоди президента ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу" і головного редактора щоквартального науково-практичного журналу "Проблеми травматології та остеосинтезу" проф. Калашнікова Андрія Валерійовича.

ЗВІТ ПРО ПРОВЕДЕННЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

18-19 квітня 2019 року в приміщенні актової зали хірургічного корпусу Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю "Актуальні питання травматології та остеосинтезу". Організували конференцію ГО "Всеукраїнська асоціація травматології та остеосинтезу", ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМН України", Вінницький національний медичний університет ім. М.І.Пирогова та Департамент охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації. На відкритті конференції виступив голова Вінницької облдержадміністрації В.В.Коровій та інші очільники обласної влади, президент ВГО «Українська асоціація ортопедів-травматологів» чл. кор. НАМНУ С.С. Страфун та члени президії.

На конференції були присутні 230 ортопедів-травматологів із 15 регіонів України, представники НДІ та профільних кафедр. Під час двох пленарних та двох секційних засідань у 46 доповідях були обговорені важливі для нашої спеціальності питання: репаративна регенерація при переломах кісток, остеосинтез діафізарних переломів кісток, остеосинтез внутрішньосуглобових переломів кісток, остеопороз та метаболічні порушення, помилки та ускладнення при лікуванні переломів кісток.

В ході обговорення доповідей було відмічено, що втрати трудового потенціалу України в розрахунку на роки, потенційно не прожиті внаслідок травм, посідають перше місце серед усіх причин подібних втрат серед осіб віком 16-59 років. Первинна втрата працездатності внаслідок переломів кісток в Україні у загальній структурі інвалідності працездатного населення займає друге місце та становить 13 %.

Рівень смертності від нещасних випадків в Україні втричі перевищує цей показник у Європі. В Україні у 100 ДТП гине 15-17 травмованих, у Європі – 3-4, у США – 2-3. У більшості потерпілих з політравмою, при всьому різноманітті пошкоджень, частіше за все зустрічаються переломи скелету. Так, на 100 травмованих кількість переломів у середньому становить 120-130. Даний факт обумовлює провідну роль травматологів у лікуванні цієї надзвичайно складної категорії хворих.

Надзвичайно цікавими були виступи чл.-кор НАМНУ, проф. С.С.Страфуна, доповіді професорів А.В. Калашнікова (Київ), В.М.Майка (Вінниця), Поворознюка (Київ), Курінного (Київ), І.М. Зазірного (Київ), С.О.Гур’єва (Київ), Лябаха (Київ), Д.В. Івченка (Запоріжжя), В.Л.Васюка (Чернівці), А.К.Рушая (Лиман-Київ), В.В. Проценка (Київ) д.м.н. Блонського (Київ), д.м.н. В.Г.Луцишина (Вінниця), д.м.н. Танасієнка (Київ), д.м.н. Григор`євої (Київ), к.м.н. Колова (Київ), к.м.н. Павлішена (Хмельницький) тощо.

В роботі конференції взяли участь іноземні фахівці з Польщі, Білорусії та Ізраїлю. Значну увагу привернули доповіді к.м.н. О.М.Челнокова, присвячені лікуванню постраждалих внаслідок бойових дій. Під час роботи конференції відбулося засідання правління ВГО "Українська асоціація травматології та остеосинтезу".

Рішення конференції

1. В умовах реформування системи охорони здоров’я необхідно забезпечити інтенсифікацію лікування хворих з переломами кісток за рахунок першочергового забезпечення умов для використання новітніх технологій у лікувально-профілактичних закладах України.

2. Враховуючи існуючий досвід, варто рекомендувати широке застосування БІОС при черезвертлюгових переломах стегнової кістки.

3. Ширше впроваджувати кращі світові технології для лікування травматологічних хворих, взяти дієву участь у роботі міжнародного товариства ім. Г. Кюнчера (Kunscher society) та Європейського товариства травматології та невідкладної хірургії (ESTES).

Проф. Калашніков А. В.
Д. м. н. Луцишин В. Г.


Інші матеріали

Партнери проекту

Клініки, відділення, лабораторії, санаторно-курортні комплекси, що беруть активну участь у проекті і є нашими партнерами

Відділ Діагностики ДУ «ІТО НАМНУ»
Діагностика

Сучасне обладнання. Європейська якість. Щорічно проходять обстеження більше 10000 пацієнтів, виконується більше 15000 досліджень.

Відділення захворювань суглобів у дорослих ДУ «ІТО НАМНУ»
Лікування травм і захворювань суглобів

Артроскопія, ендопротезування, остеосинтез

Клініка реабілітації ДУ «ІТО НАМНУ»
Реабілітація

Консервативне лікування ортопедичних захворювань та повний комплекс фізичної реабілітації

ChM – ХМ Київ
ChM – Ваш надійний партнер

Реалізація виробів медичного призначення, інструментів та імплантів для Ортопедії, Травматології, Нейрохірургії, Хірургії. Європейська якість.

Відділення реабілітації хворих після травм та операцій опорно-рухового апарату КС «Жовтень»
Профільний санаторій

Реабілітація хворих після операцій опорно-рухового апарату

SPINEX
Центр сучасної хірургії

клініка повного циклу, створена з урахуванням успішного досвіду світової медицини