Методы профилактики коронавирусной инфекции Декаметоксином у взрослых

      

Источник: http://amnu.gov.ua/metody-profilaktyky-koronavirusnoyi-infekcziyi-dekametoksynom-u-doroslyh-osib/

Опубликован: 18.03.2020

За результатами проведених нами вірусологічних та клінічних досліджень пропонуються методи профілактики коронавірусної інфекції, які полягають в застосуванні антисептичного препарату декаметоксину. Декаметоксин – це катіонна поверхнево-активна сполука, яка при поєднанні з фосфатидними групами ліпідів цитоплазматичних мембран (ЦПМ) мікроорганізмів спричинює порушення їх проникності, зміни внутрішньоклітинного гомеостазу та лізис клітин, чим справляє виражену бактерицидну, фунгіцидну і противірусну дію. Безпечність декаметоксину обумовлена його вибірковою дією на ЦПМ мікроорганізмів та неспроможністю концентруватися на клітинах організму людини.

Встановлена віруліцидна активність декаметоксину в концентрації 41,8–62,5 мкг/мл (0,004–0,006 % розчин) по відношенню до коронавірусів, серед яких стійких до препарату штамів не виявлено.

Препарат практично не всмоктується неушкодженою слизовою оболонкою та шкірою, тому при місцевому (в т. ч. інгаляційному) застосуванні значущих концентрацій в крові не визначається, а використання фармакопейно припустимих концентрацій (0,02 % водний розчин – 0,2 мг/мл) не викликає токсичних та алергічних реакцій.

Застосування декаметоксину у комплексній профілактиці коронавірусної інфекції слід проводити наступним чином.

З метою попередження передачі коронавірусу контактним шляхом: регулярна обробка рук р-ном декаметоксину (0,2 або 0,25 мг/мл) – 3–5 мл розчину ретельно розподілити по внутрішній і зовнішній поверхні кисті, міжпальцевих проміжках і навколонігтевих ділянках, нижній третині передпліччя протягом
1–2 хв. Після цього шкіру висушити. Кратність обробки – якнайчастіше.

З метою захисту слизової оболонки ока від проникнення коронавірусу: закапувати у кон’юнктивальний мішок по 2–3 краплі розчину декаметоксину (0,2 мг/мл) 4–6 разів на добу протягом періоду епідеміологічної небезпеки.

З метою захисту слизової оболонки носу та ротоглотки від проникнення коронавірусу:

- полоскати порожнину рота і зіва розчином декаметоксину (0,2 мг/мл) по 25–50 мл 2–3 рази на день. Після полоскання протягом 1 год утримуватися від прийому їжі та пиття.

- закапувати розчин декаметоксину (0,2 мг/мл) по 3–5 крапель в кожний носовий хід 2–3 рази на день.

З метою захисту дихальних шляхів від проникнення коронавірусу:

- інгаляції за допомогою небулайзера по 2 мл водного розчину декаметоксину (0,2 мг/мл) 2–3 рази на добу.

Джерело: http://www.ifp.kiev.ua/ftp1/metoddoc/ip_3_2020.pdf


Другие материалы