Денситометрія - золотий стандарт в сучасній діагностиці остеопорозу

      

Денситометрія - це апаратний неінвазивний метод визначення мінеральної щільності кісткової тканини (МЩК), основне завдання якого виявлення остеопорозу на ранніх стадіях і на всьому протязі хвороби

Опублікований: 26.06.2021

Денситометрія - золотий стандарт в сучасній діагностиці остеопорозу

(Огляд матеріалів з відкритих джерел. Автор: виконавчий директор проекту «Травматологія та фармакологія: точки дотику» Олександр Непорожній)

У продовження матеріалу про проблему ранньої діагностики, лікування та профілактики остеопорозу пропонуємо вашій увазі оглядовий матеріал по денситометрії. Що таке денситометрія, навіщо вона потрібна і якою буває. Показання та протипоказання до проведення денситометрії.

Для більшості людей термін денситометрія є абсолютно незрозумілим, багато хто не здогадується навіть про те, що це метод діагностики, не кажучи вже про його призначення і напрямки використання. У той же час, це дослідження набуває все більшого значення в клінічній практиці ранньої діагностики остеопорозу у всьому світі.

Денситометрія - це апаратний неінвазивний метод визначення мінеральної щільності кісткової тканини (МЩК), основне завдання якого виявлення остеопорозу на ранніх стадіях і на всьому протязі хвороби.

На початковому етапі розвитку остеопороз важко діагностувати. Найбільш інформативним і достовірним засобом діагностики цього небезпечного і поширеного у всьому світі (за даними ВООЗ остеопороз займає 4 місце серед неінфекційних захворювань) захворювання є денситометрія (від лат. Densitas - щільність; metria - вимірювання). У самій назві методу полягає вся його суть - визначення мінеральної щільності кісткових тканин. Для розрахунку якісно-кількісних показників щільності використовуються два діагностичні методи: ультразвуковий і рентгенологічний.

Види денситометрії:

  • кількісна ультразвукова (КУДМ),
  • подвійна енергетична рентгенівська абсорбціометрія (ДРА або DXA),
  • кількісна комп'ютерна томографія (ККТ) - це сучасний і високоінформативний метод діагностики, який дозволяє точно встановити щільність кісткової тканини. Дане дослідження дає лікарю важливу інформацію про структуру скелета, його міцність, можливість патологічних змінах в кістковій тканині.

кількісна комп'ютерна томографія (ККТ)

Кількісна комп’ютерна томографія (ККТ)

 

У всьому світі золотим стандартом вважається подвійна енергетична рентгенівська абсорбціометрія або рентгенівська остеоденситометрія.

В даному огляді ми поговоримо про ультразвукову денситометрію як найпростіший і поширений апаратний метод ранньої діагностики остеопорозу. І, хоча, ультразвукова денситометрія поступається в інформативності рентгенівській, за рахунок портативності обладнання, поширеності та простоти використання вона займає перше місце в ранній діагностиці остеопорозу і вважається ідеальним варіантом для проведення скринінгових досліджень пацієнтів з групи ризику (Скринінгове дослідження - система первинного обстеження груп клінічно безсимптомних осіб з метою виявлення захворювання).

Ультразвукова денситометрія

Згідно з рекомендаціями Міжнародного товариства по Клінічній денситометрії (ISCD), дослідження на ультразвуковому денситометрі повинні масово проводитися для широкого контингенту населення з різних груп ризику наявності остеопорозу. За результатами дослідження на ультразвуковому денситометрі частина пацієнтів повинна бути спрямована на уточнююче дослідження на рентгенівському DXA денситометрі. (Quantitative Ultrasound in the Management of Osteoporosis: The 2007 ISCD Official Positions).

Про групи ризику та особливості перебігу остеопорозу можна почитати в нашому огляді Остеопороз

Ультразвукова кісткова денситометрія - це безболісний і неінвазивний діагностичний метод, який дозволяє оцінити втрату кісткової маси, визначити щільність кальцію в тканинах кістки, мінеральну щільність кісткової тканини, оцінити ризик розвитку остеопорозу, зробити оцінку ефективності лікування, спрямованого на уповільнення демінералізації кісткової тканини.

Ультразвукова кісткова денситометрія

Прилад для оцінки щільності тканини п'яткової кістки

 

Процедура проводиться за допомогою портативного денситометра, який вимірює швидкість проходження ультразвукової хвилі по кістковій тканині. Показник швидкості реєструється за допомогою спеціального датчика, дані з якого надходять в комп'ютер, де обробляються системою. Оброблені дані комп'ютер виводить на монітор. Більшість таких приладів призначена для оцінки тканини п'яткової кістки, так як саме ця частина скелета схильна до метаболічних процесів  найбільшою мірою. Щільність кістки в області шийки стегна і в п'яті у жінок практично співпадають. Цей спосіб обстеження найчастіше застосовується при наявності протипоказань до рентгенологічних методів. Таке дослідження дозволено до неодноразового застосування у вагітних жінок і матерів, які годуюь груддю.

Останнім часом з'явилися ультрасучасні прилади, які використовують для оцінки щільності тканини:

Портативний ультразвуковий денситометр

Портативний ультразвуковий денситометр

 

- кісток гомілки (великогомілкової кістки) - Результати вимірювань в середині гомілки корисні при моніторингу лікування остеопорозу, вони відображають зміни в кістках, навіть після короткого періоду лікування. Ця відмінна можливість моніторингу є важливим фактором для лікаря в прийнятті рішення про ефективність лікування остеопорозу;

- стопи - вимірювання V-плесна, несучої кістки, також корисно в оцінці ризику переломів. Вимірювання на цій ділянці є особливо важливими, оскільки несучі кістки можуть втратити міцність з іншою швидкістю,ніж не несучі кістки,

- кисті - II фаланга - це ділянка, яка клінічно доводить передбачуваність ризику перелому. Вимірювання на фаланзі особливо цінні в поєднанні з вимірюванням променевої кістки, так як відмінності в товщині кортикального шару в цих двох місцях надають більш детальну інформацію, створюючи повнішу картину здоров'я кісток.

- променева кістка - Третій дистальний відділ променевої кістки (зап'ястя) є місцем вимірювання, яке може похвалитися багатством клінічних даних, які свідчать про його ефективність в прогнозуванні ризику переломів. Крім того, ряд перехресних досліджень показали, що вимірювання на цій ділянці значно відрізняються у пацієнтів з переломом і без перелому кісток. Ці результати наочно демонструють можливості виявляти остеопороз на ранніх етапах.

 

Після проведення вимірювання результати виводяться на екран у вигляді наочного графіка, що не потребує складної інтерпретації. Вся необхідна інформація відразу представлена в детальному звіті, що дозволяє відразу ж ставити діагноз, давати призначення і рекомендації пацієнту. Звіт має колірне кодування з ВООЗ-сумісними T- і Z-індексами і зберігається в системі, що дозволяє легко бачити історії окремих пацієнтів і змінювати план лікування при необхідності.

Головні переваги ультразвукової денситометрії:

  • Безпечний і інформативний метод.Неинвазивный метод.
  • Час обстеження коротший у порівнянні з рентгенівським варіантом.
  • Відсутнє променеве навантаження.
  • Проведення дослідження так часто, як це необхідно.
  • Відсутність протипоказань (крім невідкладних станів, потрібна консультація з фахівцем).
  • Можливість контролю якості проходження лікування на всіх етапах.
  • Швидка розшифровка даних за допомогою програмно-апаратних засобів і достовірність результату.

Ультразвукова денситометрія використовується в якості первинної (попередньої) діагностики остеопорозу (скринінговий метод). У разі виявлення остеопорозу, з метою постановки максимально точного діагноза, спеціалисти рекомендують проводити специфічніше дослідження – рентгенівську денситометрію або ККТ.

Категорії пацієнтів, яким необхідно періодично (не рідше 1 разу на два роки) проходити скринінгову ультразвукову денситометрію:

  • Жінкам в період менопаузи, особливо в разі її раннього настання;
  • Жінкам, які перенесли операцію з видалення яєчників (аднексектомію);
  • Людям з захворюваннями паращитовидних залоз;
  • Жінкам, старшим 40 років і чоловікам, старшим 60 років;
  • Людям, які ведуть малорухомий спосіб життя;
  • Особам, старшим 30 років, близькі родичі яких страждали остеопорозом;
  • Людям, у яких траплявся хоча б один перелом кістки після незначної травми;
  • Пацієнтам, які приймають тривалий час лікарські препарати, що сприяють вимиванню солей кальцію з кісткової тканини (сечогінні, гормональні контрацептиви, антикоагулянти, глюкокортикоїди, психотропні, протисудомні препарати, транквілізатори та інші);
  • Людям, які дотримуються різних дієт, перебувають на вегетаріанстві, які є шанувальниками лікувального голодування, які харчуються нераціонально і незбалансовано;
  • Особам, які регулярно зазнають інтенсивних, виснажливих фізичних навантажень;
  • Людям невисокого зросту з низькою масою тіла;
  • Особам, які зловживають алкоголем та палять.

Переваги методу ультразвукової денситометрії:

  • Поєднання високої інформативності з абсолютною нешкідливістю для організму;
  •  Простота і оперативність проведення дослідження - тривалість одного дослідження не перевищує 15 хвилин;
  • Доступність і відносно невелика вартість у порівнянні з іншими методами дослідження (DXA, ККТ);
  •  Не потрібно спеціальної підготовки пацієнта (проконсультуйтеся з лікарем);
  • Абсолютно безболісно;
  • Не має протипоказань, може використовуватися для вагітних, годуючих жінок, для пацієнтів, які проходили променеву терапію і рентгенографічні дослідження.

Метод підходить для скринінг-досліджень для виявлення ризику розвитку остеопорозу. Нешкідливість методу і доступність такого дослідження дозволяє його пройти без направлення лікаря.

Підготовка і проведення денситометрії

За кілька днів до дослідження фахівці рекомендують обмежити вживання продуктів з підвищеним вмістом кальцію (наприклад, молочні продукти), утриматися від прийому препаратів кальцію для запобігання спотворення результатів обстеження.

Протипоказання до проведення ультразвукової денситометрії

Абсолютних протипоказань ультразвукова денситометрія не має. Але, все ж, є стандартний набір протипоказань, з якими вас ознайомить лікар:

  • гострі (термінальні) стани, пов'язані із загрозою життю;
  • пошкодження шкірних покривів в місці дослідження (рани, садна, трофічні виразки, інфекційні захворювання шкіри і т.д.);
  • наявність металевих імплантів в місці дослідження (можливі спотворення результатів).

Підводячи підсумок

Лікарі рекомендують проходити профілактичні денситометричні дослідження людям, які не потрапляють в групу ризику, один раз в два роки, щоб була можливість вчасно оцінити динаміку змін мінеральної щільності кісток з віком.

Не потрібно йти до лікаря, щоб дізнатися, що міцні кістки - основа здорового організму. Рання діагностика остеопорозу - запорука успішного лікування даної патології, профілактики розвитку ускладнень, що дозволить запобігти переломам і деформації кісток.

Денситометрия — золотой стандарт в современной диагностике остеопороза

Діангостичні центри та клініки Києва, що надають послугу – Ультразвукова денситометрія (ціни уточнюйте):


МедДиагностика от 370 грн

г. Киев, переулок Строителей, 4 (новый выход из м. Дарница)

E-mail: kiev.vert@gmail.com

Пн-Пт: 08:00 - 20:00

Сб: 08:00 - 18:00

Вс Выходной


Медицинский центр Клиника Нова (Клініка Нова) от 250 (с расшифровкой)

г. Киев, ул. Шептицкого, 10 (возле м.Левобережная)

Вайбер: +38(050) 54-111-45

График работы уточняйте


Медицинский центр «Eurolab (Евролаб)» 450 грн

г. Киев, ул. Соломенская, 11А

Пн - Пт  08:00 - 20:00
Сб 08:00 - 17:00
Вс Выходной

Клиника «ЗДОРОВАЯ СЕМЬЯ» от 300 грн (цену уточняйте, действуют скидки)

г. Киев, ул. Круглоуниверситетская, 3–5

E-mail: zdorovasimya@ukr.net

График работы уточняйте


КИЕВСКАЯ ОБЛАСТНАЯ КЛИНИЧЕСКАЯ БОЛЬНИЦА от 80 грн

г. Киев, ул. Багговутовская, 1

График работы уточняйте


Клиника ФЕОФАНИЯ от 300 грн

г. Київ, ул. Академика Заболотного, 21

E-mail: info@feofaniya.org

Ежедневно 8:00 - 18:00,  без выходних


Клиника семейной медицины ILAYA FAMILY от 570 грн

г. Киев, ул. Регенераторная, 4, корп. 8, ЖК "Комфорт таун"

Ежедневно с 8:00 до 20:00, без выходных.


Медицинский центр ГЕРЦ от 300 грн

Большая Васильковская, 92

E-mail: medcentergerc@gmail.com

График работы уточняйте


Медичний центр ПРЕВЕНТКЛІНІКА от 540 грн

г. Киев, ул. Василия Липкивского, 45

График работы:

Пн-Пт 8:00-19:00

Сб - 9:00-16:00

Вс - виходной


Медицинский центр IMP CLINIC (цены уточняйте)

Киев, ул. Евгения Коновальца, 44

E-mail: info@imp-clinic.com

График работы:

Пн - Пт 9:00 - 18:00

Сб - Вс: по вызову


АМБУЛАТОРИЯ СЕМЕЙНОЙ МЕДИЦИНЫ ДНЕПРОВСКОГО РАЙОНА от 350 грн

г. Киев, ул. Алма-Атинска, 37б (жилой дом) КНП "ЦПМСД № 4"

График работы:

Пн - Сб 08:30 - 20:00

Вс - выходной


Медицинский центр Медбуд (цены уточняйте)

г. Киев, пр-т. Валерия Лобановского, 17

Е-mail: callcenter@medbud.kiev.ua

График работы уточняйте


Інші матеріали