Ендопротезування суглобів в ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМНУ» м. Київ

      

Сучасні методи імплантації протезів передбачають заміну пошкоджених елементів суглоба штучними високотехнологічними ендопротезами. Найпоширенішими є оперативні втручання по ендопротезуванні кульшового, колінного, плечового та ліктьового суглобів.

Опублікований: 20.08.2024

Ендопротезування суглобів в ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМНУ»

Важка травма або хронічне системне захворювання завжди розділяє життя на «до» та « після». Ще мить тому тіло було єдиною, збалансованою системою, де кожен елемент був унікальний та незамінний, гармонійний та неперевершений… а ще через мить, щось зламалося, втратило функцію та викликає дисбаланс в усьому організмі, і невідомо, чи зможе працювати та виглядати як раніше. Але саме страшне – так тепер буде завжди. Схожі думки виникають і при хронічних захворюваннях: спочатку біль лякає та мучить, потім стає звичною, і, на кінець кінців, стирає з пам’яті відчуття нормального стану організму, аж поки повністю не знищує людину як фізично так і психічно.

На щастя, у проблемі лікування суглобів сьогодні існує надійний та перевірений часом метод, який дозволяє на багато років позбутися болю та повернутися до звичного способу життя. Коли неможливо ефективно застосувати остеосинтез або консервативні методи лікування, на допомогу приходить радикальний метод відновлення функції суглоба – ендопротезування.

Ендопротезування суглобів в ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМНУ» м. Київ, Україна

Сучасні методи імплантації протезів передбачають заміну пошкоджених елементів суглоба штучними високотехнологічними ендопротезами. Найпоширенішими є оперативні втручання по ендопротезуванні кульшового,  колінного, плечового та ліктьового суглобів.

Оскільки заміні підлягають частини суглоба (рухливого зчленування двох і більше кісток), виготовлення імплантанта проводиться з великою точністю і сьогодні немислиме без ретельного проектування та складного обладнання. Сучасний рівень мініатюризації та широке застосування робототехніки дали потужний поштовх до розвитку протезування взагалі та заміни суглобів, зокрема. Це – справжній хайтек медицини. Хоча перші спроби замінити суглоби, що вийшли з ладу, робилися ще наприкінці XIX століття, вдосконалення техніки імплантації, форми штучних суглобів, ретельне вивчення біомеханіки суглобів та реакції організму на матеріали ендопротеза призвели до того, що термін функціонування штучного суглоба з 1-2 років перевищив 10-15 років і більше. Основною причиною повторних (ревізійних) операцій залишаться резорбція (розсмоктування, ослаблення) кістки в місці контакту з ендопротезом. Організм людини виявляється слабкішим за надсучасні матеріали штучних імплантів.

Докладно про історію виникнення та становлення ендопротезів можна почитати за посиланням Ендопротезування великих суглобів. Історія, сучасність, перспективи. Частина перша. Історія.

Крім вдосконалення матеріалів та анатомічної форми ендопротезів, ортопеди-травматологи постійно вдосконалюють техніки імплантації та хірургічні доступи. Це дає змогу скоротити терміни реабілітації, зменшити відсоток післяопераційних ускладнень та досягти максимально комфортних анатомічних та косметичних ефектів. Докладно про сучасні техніки хірургічних доступів для встановлення ендопротезів кульшового суглобу можна почитати у матеріалі Малоінвазивні (малотравматичні) методики ендопротезування кульшового суглоба. Прямий передній доступ, доступ в зоні «бікіні» (Bikini Hip Replacement)

Ендопротезування кульшового суглоба. До та після

Ендопротезування кульшового суглоба. До та після

Показання та протипоказання до ендопротезування

Показаннями до ендопротезування є деструктивні процеси та прогресуючі системні захворювання з ураженням суглобів:

  • Артрози;
  • Кістковий або фіброзний анкілоз (Хвороба Бехтерева);
  • Септичні (інфекційні) та асептичні (аваскулярні) некрозы;
  • Дисплазія;
  • Ревматоїдний артрит;
  • СЧВ (системний червоний вовчак)

Та інші системні та аутоімунні захворювання кісткової та фіброзної тканини з переважним ураження суглобів.

А також:

  • Внутрішньосуглобові та білясуглобові переломи з неможливістю відновити функцію суглоб;
  • Хибні суглоби;
  • Аневризмальна кіста, доброякісні та злоякісні пухлини.

Ендопротезування є основним методом лікування проксимальних білясуглобових переломів у пацієнтів віком від 75 років. І методом вибору для пацієнтів старше 65 років, у яких виявилася неможливою репозиція перелому (відновлення положення відламків кістки, що змістилися та суглобових поверхонь).

Абсолютні протипоказання до операції:

  • остеомієліт;
  • захворювання серцево-судинної, бронхно-легеневої системи у стадії декомпенсації;
  • наявність осередку гнійної інфекції (тонзиліти, каріозні зуби, хронічні гайморити та отити, гнійничкові захворювання шкіри), трофічні язви в місцях хірургічного доступу;
  • психічні чи нейром’язові розлади;
  • активна або латентна інфекція в ділянці суглоба давністю менше 3-х місяців;
  • незрілість скелета;
  • неможливість пересування;
  • поліалергія;
  • відсутність кістковомозкового каналу стегнової кістки;
  • гострі захворювання судин нижніх кінцівок (тромбофлебіт, тромбоемболія)

Показаннями до ендопротезування є деструктивні процеси та прогресуючі системні захворювання з ураженням суглобів

Ризики та ускладнення ендопротезування

Навіть при ідеально проведеній операції, встановленні надсучасного ендопротезу з сучасних матеріалів у найкращій клініці світу існує ризик збереження неприємних та больових відчуттів у тканинах, що безпосередньо оточують імплантат (залишковий больовий синдром спостерігається у 10 % пацієнтів за даними 2017 року)

На жаль, штучні ендопротези суглобів навряд чи зможуть у найближчому майбутньому за своєю довговічністю та функціональністю зрівнятися зі справжніми органами. Неминучі зміни у кістках навколо ендопротезу настають через 10-15-25 років, і тоді виникає необхідність проведення так званих ревізійних операцій, в ході яких ендопротез, замінюється на новий. Це багаторазово збільшує ризик ускладнень у вигляді інфекцій – найнебезпечнішої проблеми протезування суглобів. Тим не менш, такий вид операцій необхідний і освоєний медициною достатньою мірою, щоб вважати ризик прийнятним.

Асептична нестабільність кульшової западини, ревізія

Асептична нестабільність кульшової западини, ревізія

Докладно про можливі ускладнення ми неодноразово згадували у наших матеріалах.

Одним з головних та самих небезпечних ускладнень вважається тромбоемболія (тромбоемболія легеневої артерії).  На щастя, з появою сучасних ліків та технік попередження цієї патології, відсоток ускладнення ТЕЛА при первинному ендопротезуванні зменшився та становить менше 1 відсотка. Далі за небезпекою йде інфекція, залишковий больовий синдром, ранній вивих головки ендопротеза та перипротезні (біляпротезні) переломи.

Ревізійне (повторне) ендопротезування кульшового суглоба за статистикою проводять у 3-8% пацієнтів протягом 14 років після первинного ендопротезування.

Причини ревізійного втручання за статистикою за 2017 рік поділяються на:

  • асептичне розхитування – 48%
  • вивихи головки – 15%
  • перипротезні переломи – 10%
  • перипротезна (рання або пізня) інфекція — 9%
  • залишковий больовий синдром -10 %

Реабілітація у ранньому післяопераційному періоді

Після операції ендопротезування кульшового суглоба пацієнт залишається у відділенні реанімації під наглядом лікарів, доки не пройде вплив наркозу. Потім його переводять до палати. Через кілька годин пацієнтові допомагають підвестися з ліжка, та сісти. Залежно від операційного доступу вже через 1-2 дні пацієнт може стояти і ходити самостійно. Весь цей час пацієнт отримує необхідні протизапальні, болезаспокійливі ліки та препарати для профілактики тромбоемболії.

Тривалість раннього післяопераційного періоду становить від 7 до 10 днів. Головна мета відновлювальних заходів – запобігання можливим ускладненням після ендопротезування суглоба з боку дихальної та серцево-судинної систем, поліпшення рухливості штучного суглоба, та відновлення сили м’язів кульшового суглоба.

У перші тижні після операції реабілітологи поступово підключають вправи з програм ЛФК. У цей період пацієнт продовжує приймати призначені ліки. Правильна поведінка пацієнта при заміненому суглобі дозволить легко пройти відновлювальний період тривалістю від 3 до 6 місяців. Пацієнт за допомогою інструктора ЛФК навчається напружувати м'язи стегна та гомілки. Вправи збільшують приплив крові до м'язів, допомагають запобігти набряку та утворення тромбів. Вправи виконуються під керівництвом досвідченого інструктора-методиста ЛФК.

Реабілітація після виписки зі стаціонару

Виписавшись із лікарні, пацієнт знає, що відновлювальний процес можна прискорити, якщо дотримуватись рекомендацій реабілітологів. Після виписки зі стаціонару пацієнт продовжує користуватися милицями (при необхідності в залежності від віку пацієнта, операційного доступу, та складності втручання). Тривалість пізнього післяопераційного періоду варіює від 2 до 6 місяців. Основний акцент приділяється тренуванню м'язів ніг, навчання і подальше відпрацювання технік підйому і спуску сходовими прольотами, відновлення правильного стереотипу ходи.

Основна мета віддаленого періоду реабілітації – максимально зміцнити м'язи кінцівки з ендопротезом та допомогти пацієнту адаптуватися до щоденної активності. Реабілітологи індивідуально підбирають комплекс вправ та дозують навантаження. Повна фізична, психічна та соціальна реабілітація після ендопротезування кульшового суглоба може тривати близько 6 місяців.

Чому обирають ендопротезування у Інституті травматології та ортопедії НАМНУ у Києві?

Отже, ендопротезування – високотехнологічний спосіб відновлення функціональності пошкоджених суглобів. Цей вид операцій здійснюється лікарями з великим практичним досвідом, і можна не сумніватися: сьогодні подібне лікування доступне у багатьох клініках України. На жаль, у складних випадках при масивних руйнуваннях кісткової тканини, при супутніх системних патологіях, а також за відсутності спеціальних ортопедичних столів (купівлю яких можуть дозволити собі не всі клініки), гарантувати успіх операції можуть не всі фахівці. Враховуючи високу ціну операції та імплантатів, ризики операційних та післяопераційних ускладнень безперечним вибором закладу для операції вважають Інститут травматології та ортопедії НАМН України у м. Києві. Багаторічний досвід, постійне вдосконалення фахівців у найкращих клініках США, Європи та Азії, доступ до сучасних ендопротезів провідних виробників світу, інструментів та обладнання гарантують максимально добрий результат, з мінімальним відсотком ускладнень. Наявність в Інституті окремої клініки реабілітації допоможе пацієнтові стати на ноги та буквально заново навчитися ходити за підтримки спеціалістів найвищого класу.

В інституті запущено та працює програма бюджетного ендопротезування для пацієнтів, які не можуть собі дозволити сплатити таку операцію, але не можуть без неї обійтися.

На щастя, сьогодні є широкі можливості щодо організації лікування пацієнтів з усіх куточків України. Ендопротезування великих суглобів завжди було одним із основних напрямків роботи Інститут травматології та ортопедії НАМН України. Кожного року в Інституті виконують сотні первинних та ревізійних операцій з ендопротезування кульшового та колінного суглобів. Окремо хотіло би відмітити той факт, що в Інститут травматології та ортопедії НАМНУ існує лабораторія біомедичної інженерії, яка займається проектуванням та виготовленням індивідуальних імплантів для складного ревізійного та індивідуального ендопротезування.

Монтаж індивідуального вертлужного компонента ендопротезу на пластикову модель, виготовлену за 3D КТ знімками пацієнта

Монтаж індивідуального вертлужного компонента ендопротезу на пластикову модель, виготовлену за 3D КТ знімками пацієнта

Результат – виконано ревізійне ендопротезування лівого кульшового суглоба – встановлено індивідуальний вертлужний компонент

Результат – виконано ревізійне ендопротезування лівого кульшового суглоба – встановлено індивідуальний вертлужний компонент

Як отримати лікування у Інститут травматології та ортопедії НАМНУ м. Київ?

На сайті Інституту травматології та ортопедії НАМН України ознайомитись з послугами , які Вас цікавлять, попередньо зателефонувати і домовитись про день і час консультації.

Ендопротезування та реабілітація в Інститут Травматології та ортопедії НАМНУ – реальний спосіб отримати необхідну медичну допомогу для себе або родичів, уникаючи тривалої черги на операцію у районних чи обласних лікарнях. Дана можливість дозволяє не тільки зберегти та відновити якість життя після травми чи хвороби, а й заощадити при цьому значний час та уникнути можливих ускладнень

Ендопротезування суглобів в ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМНУ»


З питань діагностики та лікування травматичних пошкоджень та захворювань суглобів звертатися:


Травматологія та фармакологія: точки дотику
Відповідаємо на Ваші дзвінки: Понеділок - П'ятниця 10:00 - 16:00
Або у Telegram: Чат Telegram  цілодобово по можливості

Інші матеріали