Ентезопатія ахіллового сухожилка

      

Ентезопатія відноситься до найбільш поширених захворювань опорно-рухового апарату, при тому, що її симптоми часто залишаються без уваги.

Опублікований: 24.11.2022

Ентезопатія ахіллового сухожилка

Огляд матеріалів з відкритих джерел спеціально для проекту «Травматологія та фармакологія: точки дотику».

Що таке ентезопатія?

Ентезопатія ахіллового сухожилка.

Симптоми, причини, діагностика, лікування, реабілітація та профілактика ентезопатії ахіллового сухожилка

 

Ентезопатія – це запальне захворювання ентезу, тобто місця з'єднання сухожилка з кісткою. При цьому, у запущених випадках, запалення може не обмежуватися сухожилками, а поширюватися також на зв'язки, фасції, суглобову капсулу, синовіальну оболонку суглоба і навіть м'язові тканини.

Найчастіше ентезопатія виникає в області колінного, плечового, ліктьового, кульшового суглоба, а також в області стопи та ахіллового (п'яткового) сухожилка

Ентезопатія відноситься до найбільш поширених захворювань опорно-рухового апарату, при тому, що її симптоми часто залишаються без уваги. Тим часом невідповідна увага до ентезопатії може мати серйозні наслідки, включаючи розвиток деформуючого остеоартрозу, періартрозу, періартриту і стійкої контрактури суглоба.

Як правило, запальному процесу при ентезопатії передуюсь дегенеративно-дистрофічні зміни тканин або часті мікротравми. Тому для того, щоб надійно усунути біль та інші симптоми цього захворювання, зупинити його розвиток та уникнути ускладнень, недостатньо простого застосування протизапальних засобів. Для цього необхідний комплексний курс відновного лікування та реабілітації.

Часто до ентезопатій відносять такі захворювання:

  • лікоть тенісиста (латеральний епікондиліт): біль по зовнішній поверхні ліктьового суглоба;
  • лікоть гольфіста (медіальний епікондиліт): біль по внутрішній поверхні ліктьового суглоба;
  • коліно стрибуна (тендиніт власної зв'язки надколінка): біль по передній поверхні колінного суглоба;
  • коліно бігуна (синдром іліо-тібіального тракту): біль по зовнішній поверхні колінного суглоба
  • тендиніт ахіллового сухожилка: біль по задній поверхні гомілковостопного суглоба;
  • плантарний фасціїт (п'яткова шпора): біль по підошовній поверхні стопи в ділянці п'яти.

Про деякі з цих захворювань ми вже писали у наших богах.

Ентезопатія ахіллового сухожилка

Ентезопатія ахіллового сухожилка - це біль, який виникає в місці кріплення ахіллового сухожилка до задньоверхньої області кістки п'яти.

Симптоми: як правило, пацієнти під час ходьби відчувають біль у задній частині п'яти, не пов'язану з отриманням будь-якої травми. Також, як симптом, може бути локальне підвищення температури та припухлість у місці розвитку патологічного процесу, виражена болючість при пальпації.

Причиною ентезопатії ахіллового сухожилка є тривале витягування ахіллового сухожилка в місці кріплення до кістки п'яти.

Запальний процес при ентезопатії може бути первинним або вторинним на тлі дегенеративно-дистрофічних змін тканин.

У першому випадку його головною причиною є системне ураження організму аутоімунного характеру.

У другому випадку - сприятливими факторами стають: скорочення та укорочення литкових м'язів внаслідок малорухливого способу життя, ожиріння, фізичні навантаження, неправильно підібране незручне взуття, переохолодження, або внаслідок напруженої спортивної діяльності без належної розминки та підготовки. У ряді випадків у хворих на ентезопатію ахіллового сухожилка спостерігається артрит будь-якого суглоба (зміна біомеханіки ходьби може призвести до розвитку ентезопатії ахіллового сухожилка).

Антибіотики під назвою фторхінолони підвищують ризик тендиніту ахіллового сухожилля та розриву сухожилля, особливо у осіб старше 60 років.

Ентезопатія ахіллового сухожилка. Що таке ентезопатія? Симптоми, причини, діагностика, лікування, реабілітація та профілактика ентезопатії ахіллового сухожилка.

Діагностика ентезопатії ахіллового сухожилка

Збір анамнезу та ретельний огляд ураженої кінцівки допомагає встановити попередній діагноз. Для ентезопатії характерна яскраво виражена локалізація болючих відчуттів при ходьбі в області задньої поверхні п'яти, безпосередньо під краєм взуття. Діагностичне значення для пацієнтів з такими симптомами має виявлення хворобливості при пальпації сухожилка у місці його прикріплення до кістки п'яти. Пасивне тильне згинання стопи під час пальпації зазвичай посилює біль. УЗД допомагає виявити поширення патологічних процесів у тканинах, дегенеративно-дистрофічні зміни в сухожилках. У складних випадках при розмитій симптоматиці та розлитій локалізації болю можливе застосування МРТ.

Ентезопатія ахіллового сухожилка. Що таке ентезопатія? Симптоми, причини, діагностика, лікування, реабілітація та профілактика ентезопатії ахіллового сухожилка.

Рецидивуючий і особливо багатоосередковий ентезит вимагає додаткового обстеження (збір анамнезу, інструментальне дослідження) для виключення спондилоартропатії.

Лікування ентезопатії ахіллового сухожилка

Комплексне консервативне лікування. У гострому періоді з яскраво вираженим больовим синдромом та порушенням опорної функції кінцівки рекомендовано обмеження навантаження та фіксація гомілкостопа за допомогою ортезу.

Медикаментозне лікування спрямоване на усунення больового симптому, запалення та набряку

Фізіотерапія: електростимуляція, лазеролікування, парафінотерапія, магнітотерапія, електрофорез, ударно-хвильова терапія допомагають відновити порушений обмін речовин, зняти запалення та відновити кровообіг.

При ускладнених формах, що не піддаються консервативному (медикаментозному) лікування,  ентезопатії ахіллового сухожилка необхідно розглянути екстракорпоральну ударно-хвильову терапію (ЕУХТ). При ЕУХТ відбувається цілеспрямоване подання низькочастотних імпульсних хвиль за допомогою кишенькового аплікатора. Хвиля імпульсного тиску є безпечним неінвазивним методом, при якому стимулюється обмін речовин та посилюється кровообіг, а також відновлюється пошкоджена тканина та прискорюється її загоєння. Усього кілька сеансів сприяють швидкому зменшенню больових відчуттів та відновленню обсягу рухів у гомілковостопному суглобі.

Кінезіологічне та/або біомеханічне тейпування сприяють стабілізації суглоба, зменшенню навантаження на ахілловий сухожилок, зменшенню набряку та рефлекторному зменшенню больових відчуттів.

Кінезіологічне та/або біомеханічне тейпування сприяють стабілізації суглоба, зменшенню навантаження на ахілловий сухожилок, зменшенню набряку та рефлекторному зменшенню больових відчуттів.

Лікувальна фізкультура допомагає зняти спазм литкового м'яза і відновити обсяг рухів у гомілковостопному суглобі.

У поодиноких випадках (через можливі побічні дії) можуть застосовуватися гормональні блокади, або блокади із застосуванням лідокаїну.

Останнім часом для лікування епікондиліту та ентезопатій часто застосовують ін'єкції PRP.

Вкрай рідко лікарі призначають хірургічне лікування ентезопатії – наприклад, коли хвороба вже запущена і консервативними методами успіхів досягти не вдалося. Проводяться артроскопічні операції, які мають низку переваг перед класичним розсіченням м'яких тканин для відкриття доступу до потрібної частини. Докладно про особливості проведення таких операцій вам розповість лікар при виборі методу лікування.


Замовити та виготовити індивідуальні ортопедичні устілки для Лікування та профілактики ентезопатії ахіллового сухожилка ви можете у спеціалізованій майстерні:

 

Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок
Адреса:
м. Киъв, вул. Бульварно-Кудрявська, 27, 3-й поверх головного корпусу ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМН України" (праве крило)
Контакти:
+38 (067) 587-45-74
Viber
Графік работи:
Понеділок - П'ятниця з 8:30 до 16:00
Субота, Неділя - вихідний
Майстер з виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок
Юрій Олександрович Литвиненко

Реабілітація та профілактика ентезопатії ахілового сухожилка

Реабілітація при ентезопатії ахіллового сухожилка починається з перших днів. Лікувальна фізкультура спрямована на розтягування литкових м'язів, зміцнення ахіллового сухожилка та відновлення обсягу рухів у гомілковостопному суглобі. 

Використання підп'ятників або спеціально виготовлених індивідуальних ортопедичних устілок дозволяє знизити навантаження на сухожилки і зменшити біль. Навіть якщо біль виникає тільки в одній з п'ят, вкладиші або устілки повинні бути використані для обох п'ят для профілактики порушень біомеханіки ходи і, можливого виникнення вторинного (компенсаторного) болю в ділянці кульшових та колінних суглобів, і в попереку.

Для спортсменів профілактика полягає у правильно підібраному взутті та обов'язковими розминками перед навантаженням.

У жодному разі не займайтеся самолікуванням – неконтрольоване застосування знеболювальних препаратів може призвести до переходу патології з гострої до хронічної фази із залученням до патологічного процесу довколишніх тканин і навіть суглоба.

Ентезопатія ахілового сухожилка. Що таке ентезопатія? Симптоми, причини, діагностика, лікування, реабілітація та профілактика ентезопатії ахіллового сухожилка.

Фахівці та клініки, які допоможуть у лікуванні ентезопатії ахіллового сухожилка


Омельченко Тарас Миколайович

Лікар ортопед-травматолог, доктор медичних наук, професор кафедри травматології та ортопедії Національного медичного університету імені О. О. Богомольця

Омельченко Тарас Николаевич,  Врач ортопед-травматолог, доктор медицинских наук, профессор кафедры травматологии и ортопедии Национального медицинского университета имени А. А. Богомольца

Адреса:
 м. Київ, вул. Бульварно – Кудрявська, 27, 3 поверх клінічного корпусу (праве крило)
E-mail:
tnomelchenko@gmail.com
+380679450363 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця  9:00-17:30

Кіфа Андрій  Реабілітолог, спеціаліст кінезіологічного та біомеханічного тейпування, фізичної реабілітації

Кіфа Андрій Миколайович - спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, реабілітолог
Адреса:
вул. Бульварно – Кудрявська, 39/11, м. Київ
E-mail:
andriikifa@gmail.com 
+380679082493 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:00 до 18:00
(за попереднім записом)

Інші матеріали