Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

      

Застосування препаратів гіалуронової кислоти – ефективний та безпечний метод терапії внутрішньосуглобової патології, та патології навколосуглобових мʼяких тканин, важлива складова комплексного лікування даної патології, що включає фармакологічні засоби, немедикаментозні методи та реабілітацію

Опублікований: 28.04.2024

Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Продовження теми застосування гіалуронової кислоти в ортопедії-травматології.

Огляд матеріалів з відкритих джерел, автори: к. м. н., лікар ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун; лікар вищої категорії, лікар ультразвукової діагностики Людмила Осадча; виконавчий директор проекту «Травматологія та фармакологія: точки дотику» Олександр Непорожній

В новій публікації ми розглянемо 3 препарати гіалуронової кислоти, які зарекомендували себе на медичному ринку України. Перші 2 використовують для внутрішньосуглобових інʼєкцій. Третій - для інʼєкцій в ділянки сухожилків та мʼязів. Препарати вироблено в Італії, мають всі необхідні сертифікати якості ЄС та України, пройшли ряд клінічних випробувань.

Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Докладно про дію препаратів гіалуронової кислоти ми писали в попередньому матеріалі «Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології», там же ми розбирали показання, протипоказання та ефективність препаратів при різних патологіях суглобів.

Отже, перший препарат FlexyLink4 / Флексілінк4

Виробник: AERAZEN LAB Srl (Італія)

Форма товару: 1 шприц (4 мл) містить 80 мг лінійної біоферментованої гіалуронової кислоти з молекулярною масою в діапазоні 1000-1500 кДа. Концентрація – 2%. Упаковка – 1 попередньо-наповнений шприц для одноразового використання.

Інформація про препарат: Флексілінк4 є стерильним біодеградуючим ізотонічним інʼєкційним гелем для внутрішньосуглобового застосування. Він складається з ланцюга гіалуронової кислоти з молекулярною масою 1,0-1,5 млн Дальтон, отриманої з бактерій Streptococcus equi.

Флексілінк4 характеризується вязкопружними властивостями, тому сприяє нормалізації вʼязкості синовіальної рідини, присутньої в внутрішньосуглобовій порожнині. Завдяки обʼєму 4 мл і кількості гіалуронової кислоти 80 мг може використовуватись як "разова інʼєкція", тобто 1 раз на 6-12 місяців.

Форма випуску та склад:

Попередньо заповнений шприц 4 мл Флексілінк4 містить 80 мг гіалуронової кислоти у формі натрієвої солі 2,0%. Кожна упаковка містить один шприц Флексілінк4, а також набір з двох етикеток, що показують номер партії. Рекомендовано одну з цих міток прикріплювати до файлу пацієнта, а інша повинна бути надана пацієнту з метою зручного спостереження за ним після введення препарату.

Дія:

Флексілінк4 є замінником синовіальної рідини, який завдяки своїм вʼязкопружним і мастильним властивостям сприяє відновленню реологічного стану суглобів, що змінюються при дегенеративних або посттравматичних станах. 

Флексілінк4 покращує характеристики синовіальної рідини, надає захисну дію суглобам, сприяє поліпшенню функції суглобів і зниженню больових симптомів.

Флексілінк4 діє тільки на суглоби в місці його введення, тобто, є препаратом місцевої дії, не володіє будь-якою системною дією на організм.

Дозування (може змінюватися в залежності від патології та за призначенням лікаря): Зазвичай препарат вводиться разово 1 раз на 6-12 місяців. Наступна інʼєкція виконується при погіршенні стану, поверненні симптомів. 

FlexyLink4 / Флексілінк4, Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Техніка введення та метод застосування

Інструкція з монтажу шприцевої голки:

А) Обережно відкрутіть кришку наконечника шприца, особливо обережно, щоб уникнути контакту з отвором.

В) Обережно захопіть обмежувач голки та встановіть голку на кріплення Luer-lock, затягнувши її, доки не зʼявиться легкий протитиск, щоб забезпечити герметичне зчеплення та запобігти витіканню рідини під час введення вмісту препарату.

Введення Флексілінк4

Перед уведенням Флексілінк4 потрібно видалити ексудат з порожнини суглоба за його наявності.

Для видалення випоту з суглобу та введення Флексілінк4 використовується одна й та ж голка з набору препарату. Зніміть захисний ковпачок шприца з особливою увагою, щоб уникнути контакту з отвором. Міцно загвинтіть голку на хомуті затвора Luer, дотримуючись наведеної нижче інструкції. Перед інʼєкцією ділянку слід обробити відповідним дезінфікуючим засобом.

Введіть Флексілінк4, застосовуючи асептичну техніку. Препарат вводять тільки в порожнину суглоба, а не в мʼякі тканини.

Застереження:

Флексілінк4 придатний тільки для внутрішньосуглобових інʼєкцій і може бути введений лише лікарем. Перед використанням перевіряють цілісність шприца і термін придатності. Продукт не слід вводити за присутності ознак інфікованого або запаленого суглоба, а також у разі наявності запалення шкіри у місці проведення інʼєкції. Після внутрішньосуглобової інʼєкції бажано рекомендувати пацієнту уникнути фізичних навантажень, що провокують стрес для суглобу, і відновляти звичну активність через кілька днів.

Флексілінк4 не був протестований у вагітних та жінок, що годують груддю. Флексілінк4 - це препарат одноразового використання. Якість і стерильність препарату гарантуються лише за умови збереження неушкодженості упаковки та герметичності шприца під час зберігання. Будь-який залишок повинен бути викинутий одразу після виконання інʼєкції.

Не використовуйте виріб, якщо упаковка вже відкрита або пошкоджена. Після використання утилізуйте голку у відповідний контейнер.

Несумісність: Існує несумісність між гіалуронатом натрію і сполуками четвертинного амонію, такими як розчини бензалконію хлориду. Тому слід уникати контакту між Флексілінк4 та цими речовинами.

Побічні ефекти: Можливі деякі тимчасові побічні реакції після інʼєкції Флексілінк4, такі як біль, скутість, відчуття теплоти, почервоніння або набряку. Ці вторинні прояви можуть бути полегшені шляхом прикладання льоду на ділянку введення препарату. Зазвичай ці ефекти зникають через короткий час. Якщо симптоми зберігаються, слід звернутися за консультацією лікаря. Будь-які інші небажані побічні ефекти, повʼязані з інʼєкцією, повинні бути також доведені до відома лікаря.

Другий препарат для внутрішньосуглобового введення з нашого списку

REGENFLEX® BIO-PLUS / РЕГЕНФЛЕКС БІО-ПЛЮС

  • Містить перехресно-звʼязану гіалуронову кислоту високої молекулярної маси – така гіалуронова кислота більш щільна, краще «тримає форму», надовго (до року) затримується в суглобі.
  • Концентрація гіалуронової кислоти в 1 шприці (3 мл) становить 2,5%, що забезпечує амортизаційну дію → зменшення болю, профілактика зношування, тертя і запалення.
  • Додатково містить лінійну, але інтекальовану фракцію гіалуронової кислоти з молекулярною масою 500 кДа – це забезпечує трофічну дію і тривале наповнення внутрішньосуглобового простору.
  • Поєднання високої щільності, концентрації і особливої обробки молекул гіалуронової кислоти дозволяє препарату відігравати функцію «ендопротезу» відразу після інʼєкції, а також довго залишається всередині порожнини суглоба, не проникає через синовіальну оболонку і захищена від дії гіалуронідази.

REGENFLEX® BIO-PLUS / РЕГЕНФЛЕКС БІО-ПЛЮС, Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Інʼєкційний препарат на основі перехресно-звʼязаної гіалуронової кислоти 

  • Довго залишається всередині порожнини суглоба і не проникає через синовіальну оболонку.
  • Забезпечує відновлення обʼєму синовіальної рідини і може відігравати роль її ендопротезу.

Застосовується при лікуванні травматичних і дегенеративних патологічних змін суглобів

Виробник: Regenyal Laboratories Srl (Італія)

Форма випуску: 1 шприц (3 мл) містить 75 мг біоферментованої перехресно-повʼязаної інтеркальованої гіалуронової кислоти з молекулярною масою 1000 кДа і 2000 кДа та лінійної інтеркальованої гіалуронової кислоти з молекулярною масою 500 кДа. Концентрація – 2,5%.

Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Рекомендації:

REGENFLEX® BIO-PLUS є замінником синовіальної рідини, що може відновити фізіологічні та реологічні властивості синовіальної рідини в пошкоджених суглобах, коли біль або обмежена рухливість викликані дегенеративними або посттравматичними захворюваннями.

Рекомендована на завершальному етапі лікувального курсу, при необхідності вираженої і тривалої віскосуплементації.

Дозування:

Вводити 3 мл препарату в суглоб кожні 6 місяців, якщо інше не вирішено лікарем; кожне лікування має бути адаптоване до індивідуального пацієнта. Залежно від висновку лікаря і стану здоровʼя пацієнта можна одночасно лікувати кілька суглобів.

Інформація про застосування:

Перед введенням REGENFLEX® BIO-PLUS видаліть за допомогою аспірації будь-який можливий суглобовий випіт. Обережно зніміть кришку зі шприца, щоб уникнути контакту з отвором.

Вставте відповідну голку (від 18 до 22G), покрутивши її, щоб забезпечити герметичність і запобігти витіканню розчину. Вводити медичний виріб тільки в синовіальний простір при кімнатній температурі та в повній асептиці.

Детальніше про введення дивіться в навчальному відео.

Застереження:

  • Не використовуйте після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.
  • Не використовуйте, якщо упаковка відкрита або пошкоджена.
  • Інʼєкції необхідно проводити на здорову шкіру
  • Не вводити в кровоносні судини.
  • Не вводити в колінний суглоб при венозному або лімфатичному стазі кінцівки.
  • Не вводити за межі порожнини суглоба, в синовіальну тканину або в суглобову капсулу.
  • Не вводити у разі надмірного внутрішньосуглобового випоту.
  • REGENFLEX® BIO-PLUS не можна вводити у разі інфекцій, запалень або шкірних захворювань у відповідній області.
  • Після внутрішньосуглобової інʼєкції пацієнту слід рекомендувати уникати будь-яких інтенсивних фізичних навантажень і приступати до нормальної діяльності лише через кілька днів.
  • Вміст попередньо наповненого шприца стерильний.
  • Зовнішня поверхня шприца нестерильна.
  • Не стерилізувати заново. Препарат одноразовий.

Побічні ефекти:

  • Позасуглобове введення може викликати місцеві побічні ефекти.
  • Місце інʼєкції може стати болючим, гарячим, почервоніти або опухнути. У цьому випадку корисно прикласти лід до обробленого суглоба. Такі симптоми є нормальною реакцією і зникають протягом короткого часу.
  • Лікар повинен проінформувати пацієнта про будь-який можливий побічний ефект, який може виникнути після лікування.
  • У рідкісних випадках засіб може викликати алергічні реакції.

Зберігання:

  • Зберігати при температурі нижче 28 °C і подалі від тепла.
  • Не заморожувати.
  • Після відкриття шприц необхідно використати негайно та утилізувати після використання.
  • Зберігати в недоступному для дітей місці.

Травматичні стани та патології суглобів при яких рекомендовано введення препаратів Флексілінк4 та/або РЕГЕНФЛЕКС БІО-ПЛЮС

  • Синовіт
  • Артроз
  • Гемартроз
  • Реабілітація після відкритих оперативних втручань та артроскопії та ін.

Крайній препарат з сьогоднішнього огляду призначений для введення в зони сухожилків та мʼязів REGENFLEX® T&М/РЕГЕНФЛЕКС Т&М

Інноваційний препарат 5 фракцій гіалуронової кислоти з прогресивною молекулярною масою для введення в зони сухожилків та мʼязів.

REGENFLEX® T&М/РЕГЕНФЛЕКС Т&М   Інноваційний препарат 5 фракцій гіалуронової кислоти з прогресивною молекулярною масою для введення в зони сухожилків та мʼязів.

При травматичних і дегенеративних патологіях сухожилля, мʼязово-сухожилкової та кістково-сухожильної зони введення гіалуронової кислоти в комбінації з 5 фракцій з прогресуючою молекулярною масою:

  • активує клітинні та тканинні фактори регенерації компонентів сухожильного апарату;
  • сприяє реваскуляризації – неОстеоартрознгіогенезу - процесу утворення нових кровоносних судин в травмованих тканинах. Це важливо для забезпечення киснем і поживними речовинами травмованих сухожиль, допомагає відновити тканини, зменшує ризик утворення спайок та адгезій;
  • прискорює відновлення пружності та еластичності сухожилля.

Рекомендований курс лікування: три інʼєкції протягом місяця.

Загальна інформація:

  • Замінник синовіальної рідини REGENFLEX® T&M являє собою інʼєкційний засіб на основі 1,6 % фізіологічного розчину натрієвої солі гіалуронової кислоти, з високими вʼязкоеластичними властивостями, високоочищений, з молекулярною масою від 2 до 1 200 кДа.
  • Гіалуронат натрію – основний компонент синовіальної рідини, який забезпечує ії вʼязкоеластичні властивості.
  • Гіалуронат натрію REGENFLEX® T&M отримують шляхом ферментації, виключаючи будь-які хімічні модифікації, щоб гарантувати абсолютно чистий продукт без вмісту залишків, які не відносяться до фізіологічного контексту використання.
  • При тендинопатії спостерігається зменшення кількості гіалуронової кислоти in situ з наступним зменшенням вʼязкості сухожильної рідини. Цей дефіцит викликає порушення функцій сухожилля і больову симптоматику.
  • Інʼєкція гіалуронової кислоти допомагає відновити вʼязкоеластичність сухожильної рідини, підвищує ступінь рухливості, в результаті чого помʼякшується біль і посилюється протизапальна реакція організму.
  • Клінічні тести показують, що замінник синовіальної рідини REGENFLEX® T&M забезпечує загальне покращення враженої частини, зменшує біль і набряк, сприяє функціональному відновленню сухожилля.

Склад:

  • Основний компонент: гіалуронат натрію 1,6 % (32 мг / 2 мл, 32 mg / 2 ml).
  • Інші компоненти: хлорид натрію, фосфатний буфер, вода для розчину для інʼєкцій.

Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0) Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)Інʼєкції гіалуронової кислоти в ортопедії та травматології (2.0)

Призначення та дозування:

  • Замінник синовіальної рідини REGENFLEX® T&M розроблено для полегшення болю та оптимізації відновлення сухожилків, мʼязово-сухожильної ділянки і звʼязок, які зазнали гостре або хронічне запалення.
  • Замінник синовіальної рідини REGENFLEX® T&M збільшує обсяг гіалуронату натрію, який природнім чином присутній в мʼяких тканинах навколо пошкоджених сухожилків і звʼязок, і забезпечує підтримку, змащування та зволоження ураженої ділянки, тим самим забезпечуючи ідеальне середовище для загоєння пошкоджених клітин.
  • Рекомендований протокол замінника синовіальної рідини REGENFLEX® T&M передбачає три інʼєкції через 15 днів, якщо лікар не пропише інше дозування з урахуванням стану пацієнта. Якщо потрібні додаткові цикли лікування, рекомендується дотримуватися інтервалу не менше 2 місяців. На розсуд лікаря, беручи до уваги стан здоровʼя пацієнта, можна обробляти кілька зон одночасно.

Інформація про застосування:

Продезінфікуйте ділянку інʼєкції. Зніміть кришку шприца, як показано на малюнку, намагаючись не торкатися розташованих під нею елементів. Надіти голку відповідного розміру (від 18 до 30 G), добре закрутивши, щоб забезпечити герметичне ущільнення та запобігти витоку розчину.

Введіть гель у ділянку навколо сухожилля або звʼязки при кімнатній температурі та у відповідному приміщенні. Шкала обʼєму, нанесена на шприці, є орієнтовною.  Після використання утилізуйте голку та шприц як медичні відходи.

Попередження та побічні дії:

  • Замінник синовіальної рідини REGENFLEX® T&M призначає тільки лікар, який добре обізнаний про процедуру. Не вводити внутрішньовенно.
  • Замінник синовіальної рідини REGENFLEX® T&M не слід вводити в ділянку з пошкодженням (гематомою). Не вводити за наявності інфекцій, запалень або шкірних уражень у ділянці, що підлягає обробці.
  • Після інʼєкції порадьте пацієнту уникати інтенсивних фізичних навантажень. Відновити нормальну діяльність можна через кілька днів.

Вміст попередньо заповненого та стерильного шприцу.

Зовнішня поверхня шприца нестерильна. Не стерилізувати повторно. Для одноразового застосування. Зберігати при температурі нижче 25°C подалі від джерел тепла. Не заморожувати. Після відкриття упаковки препарат має бути одразу ж використаний, після чого його слід викинути.

Не використовувати після дати закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці. Не використовувати, якщо упаковка відкрита або пошкоджена. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Якщо лікарем рекомендовано інше, слід уникати прямої інʼєкції у звʼязки та сухожилля, оскільки це може призвести до їх потенційного пошкодження. Цей ризик можна мінімізувати з використанням ультразвукового зонда для направлення інʼєкції.

Дані про безпеку введення замінника синовіальної рідини REGENFLEX® T&M вагітним та жінкам, які годують, відсутні. 

Побічні ефекти: Введення гіалуронату натрію може призвести до локальних побічних ефектів. У місці інʼєкції можуть виникнути такі симптоми, як біль, відчуття жару, почервоніння або припухлість. В таких випадках рекомендується прикласти лід. Такі симптоми за нормальних умов зникають через короткий час. Лікар повинен попросити своїх пацієнтів повідомляти йому про будь-які побічні ефекти, що виникають після лікування. У рідкісних випадках продукт може викликати алергічну реакцію.

Зберігання: Зберігати за температури від от 2 °C до 25 °C. Не заморожувати. Берегти від світла.

Травматичні та патологічні стани м’язів та сухожилків, при яких рекомендовано застосування REGENFLEX® T&M:

  • епікондиліт,
  • тендиніт,
  • ентезит,
  • тендовагініт,
  • бурсит і фасціїт

Несистемна патологія навколосуглобових м’яких тканин – тендиніт, ентезит, тендовагініт, бурсит і фасціїт – одна з найбільш частих причин розвитку гострого та хронічного болю, порушення функції скелетно-мʼязової системи та звернення пацієнтів за спеціалізованою медичною допомогою до ортопедів-травматологів. Патологія навколосуглобових м’яких тканин доволі поширена. Найчастіше зустрічається ураження ділянки плечового суглоба  у вигляді тендиніту мʼязів обертової манжети плеча, у більшості випадків – сухожилля надостного мʼяза (понад 80%). Ця патологія визначається приблизно у 10% осіб молодше 20 років і у ≥80% і більше осіб старше 60 років. Інший частий варіант патологія навколосуглобових мʼяких тканин – плантарний (підошовний) фасції: за даними метааналізу 43 досліджень, він діагностується у 15% жителів розвинених країн. Дещо рідше відзначається тендиніт/бурсит ахіллового сухожилля, в середньому у 5,6% популяції і приблизно у 10% спортсменів, переважно легкоатлетів.

Ще одна поширена форма патології навколосуглобових мʼяких тканин – латеральний епікондиліт, який, згідно з результатами метааналізу досліджень (n=6922), розвинувся під час спостереження від 2,5 до 6 років у 3,69% пацієнтів.

Особливо часто патологія навколосуглобових мʼяких тканин виникає у осіб, які страждають ендокринними захворюваннями, насамперед цукровим діабет 2-го типу. Так, частота даної патології у хворих на цукровий діабет приблизно в 2-3 рази вище, ніж у популяції: найчастіше зустрічається тендиніт ахіллового сухожилля – його безсимптомні ознаки спостерігаються у ≥80% хворих, рідше виявляються адгезивний капсуліт (≥20%) і пошкодження/тендиніт обертальної манжети плеча (≥10%).

Цінні дані про поширеність патології навколосуглобових мʼяких тканин у нашій країні отримано у дослідженні, в якому вивчалася частота звернень пацієнтів з різною патологією опорно-рухового апарату до ортопедів-травматологів, які ведуть амбулаторний прийом у різних регіонах країни. Було показано, що патологія навколосуглобових мʼяких тканин, зафіксована в загалом у 1227 пацієнтів, була причиною 15,8% візитів до лікаря, займаючи за частотою звернень 3-е місце після травм та остеоартриту.

Патологія навколосуглобових мʼяких тканин може розглядатися як важливий елемент розвитку остеоартрозу – найчастішого хронічного захворювання суглобів. Так, ентезит і тендиніт звʼязок колінного суглоба виявляються у більшості пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба та можуть ініціювати це захворювання. Аналогічно пошкодження звʼязкового апарату плечового суглоба, що найчастіше зустрічається в рамках синдрому здавлення ротаторів плеча, визначає нестабільність та підвищення ризику розвитку остеоартрозу плечового суглоба.

Препарати гіалуронової кислоти у лікуванні патологія навколосуглобових мʼяких тканин

Препарати гіалуронової кислоти у лікуванні патологія навколосуглобових мʼяких тканин.

Як було зазначено, локальне введення екзогенної гіалуронової кислоти при ураженні звʼязок та ентез патогенетично обґрунтовано: ці препарати не тільки відновлюють внутрішнє середовище пошкоджених біологічних структур та покращують їх механічну стійкість, але й надають протизапальну та анаболічну дію, стимулюючи клітинну проліферацію та синтез ендогенного гіалуронату.

Є переконлива доказова база, яка базується на ефективності гіалуронової кислоти при патології навколосуглобових мʼяких тканин. Так, нещодавно був опублікований метааналіз (n=1629), в яких оцінювалась дія гіалуронової кислоти при патології плечового суглоба, епікондиліт, тендовагініт згиначів пальців («клацаючий палець»), плантарному фасціїті та тендиніті ділянки гомілковостопного суглоба. Загалом гіалуронова кислота продемонструвала переваги в порівнянні з плацебо та препаратами контролю: відмінність у динаміці середніх значень болю (по візуальної аналогової шкали, ВАШ 0-10 см) при спостереженні <6 тижнів склало 2,48 см (95% ДІ 2,31-2,65), від 6 до 12 тиж – 2,03 см (95% ДІ 1,86–2,20), >12 тиж – 3,57 см (95% ДІ 3,35-3,78). Найбільше робіт (n=10) було присвячено лікуванню патології плечового суглоба. Сумарно застосування гіалуронової кислоти асоціювалося з найкращим результатом: у порівнянні з плацебо – становило 1,16 (95% ДІ 0,88-1,44; р<0,001).

Аналогічно гіалуронова кислота була статистично значно ефективніше в порівнянні з плацебо при латеральному епікондиліті: відмінність у динаміці середніх склала 4,57 (95% ДІ 4,41-4,93; р<0,001). У цьому гіалуронова кислота відрізнялася гарною переносимістю і не викликала серйозних незадовільних результатів чи ускладнень.

Серія досліджень показала ефективність та безпеку гіалуронової кислоти 530-730 кДа при патології навколосуглобових мʼяких тканин. Так, А. Frizziero та співавт. порівняли результати 3 щотижневих інʼєкцій гіалуронової кислоти 530-730 кДа та 4 сеансів ударно-хвильової терапії у 34 пацієнтів з патологією плечового суглоба. При оцінці через 3 місяці обидві методики забезпечували статистично значуще зниження інтенсивності болю, причому у групі гіалуронової кислоти відзначалася тенденція до кращого результату, ніж у групі ударно-хвильової терапії: результат Constant-Murley збільшився з 51,8 до 81,8 та з 56,7 до 76,5; результат DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) знизився з 80,3 до 49,6 та з 78,2 до 54,3 відповідно.

Аналогічний висновки отримала робота N. Lynen та співавт. [35], в якій порівнювався ефект 2 щотижневих інʼєкцій гіалуронової кислоти 530-730 кДа та ударно-хвильової терапії у 60 пацієнтів з тендинітом ахіллова сухожилля. Гіалуронова кислота показала статистично значну перевагу: через 1 міс зменшення інтенсивності болю групи гіалуронової кислоти становило 68,1%, а групі ударно-хвильової терапії – 47,9% (p<0,05), через 6 міс – 94,9 та 66,4% відповідно.

Цікавими є дані відкритого дослідження F. Meloni та співавт., присвяченого порівнянню дії гіалуронової кислоти 530-730 кДа та фізіологічного розчину у 56 пацієнтів із тендинітом сухожилля надостного мʼяза. Через 1 та 3 місяці після терапії у пацієнтів, які отримували гіалуронову кислоту, рівень болю склав у середньому 2,8 та 3,1 за ВАШ (вихідно – 8,7), у пацієнтів, яким проводили інʼєкції фізіологічного розчину, – 8,0 та 8,1 відповідно (вихідно – 8,5).

Fogli та співавт. використовували гіалуронову кислоту 530-730 кДа у 63 пацієнтів з тендинітами ахіллового сухожилля, сухожилля надколінка та латеральним епікондилітом. Препарат вводився під контролем УЗД 1 раз на тиждень протягом 3 тижнів. При всіх локалізаціях патології навколосуглобових мʼяких тканин через 56 днів було відзначено статистично значуще зниження інтенсивності болю: -6,16±0,45, -5,33±0,43 та -6,16±0,72 см за ВАШ відповідно. Крім того, за даними УЗД було підтверджено значне зменшення набряку та неоваскуляризації уражених сухожилків.

Ще в одному дослідженні А. Frizziero та співавт. оцінювалася ефективність 3 щотижневих введень гіалуронової кислоти 530-730 кДа у 36 пацієнтів з патологією навколосуглобових мʼяких тканин (ахіллова сухожилля та сухожилля надколінка). Через 3 місяці відзначалося статистично значне поліпшення при обох локалізаціях процесу: зниження інтенсивності болю (за 11-бальною числовою рейтинговою шкалою) в середньому склало 4,5±3,3 та 4,8±3,2 відповідно.

У всіх розглянутих вище дослідженнях гіалуронової кислоти 530-730 кДа не відмічено жодного епізоду незадовільних результатів чи ускладнень, які становили загрозу здоровʼю та потребували спеціального лікування.

Препарати гіалуронової кислоти у лікуванні патологія навколосуглобових мʼяких тканин.

Таким чином, застосування препаратів гіалуронової кислоти – ефективний та безпечний метод терапії патології навколосуглобових мʼяких тканин, важлива складова комплексного лікування даної патології, що включає фармакологічні засоби, немедикаментозні методи та реабілітацію.

Звичайно, будь-які терапевтичні інʼєкції в ділянку навколосуглобових структур (сухожилля, ентези, синовіальних сумок і т. д.) повинні виконуватися досвідченим ортопедом-травматологом, що має відповідну компетенцію, підтверджену офіційним сертифікатом. Для успіху терапії важливі хороша техніка виконання та візуалізація положення голки за допомогою УЗД-навігації. І хоча інʼєкції гіалуронової кислоти вкрай рідко призводять до інфекційних ускладнень, всі види лікувальних інʼєкцій повинні проводитися в умовах малої операційної або спеціально оснащеного процедурного кабінету з дотриманням заходів асептики та антисептики.

 

З питань внутрішньосуглобових ін'єкцій препаратів гіалуронової кислоти


Літун Юрій Миколайович. Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділу пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу ДУ «ІТО НАМНУ»

Клініка №10: Відділення пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська,27, 3 поверх клінічного корпусу (ліве крило) відділ пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
Litun_yurii@ukr.net
+380636933140 моб.
https://ortho-trauma.com.ua
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 9:00-17:30
Консультаційні дні:
Понеділок, середа, п'ятниця з 9.00 до 14.00
Вівторок, четверг 13.00 до 16.00

Травматологія та фармакологія: точки дотику
Відповідаємо на Ваші дзвінки: Понеділок - П'ятниця 10:00 - 16:00
Або у Telegram: Чат Telegram  цілодобово по можливості

Інші матеріали