Кальцифікуючий тендиніт

      

Кальцифікуючий тендиніт плеча досить поширене захворювання. Найбільш часто воно виникає у осіб старше 40 років. За статистикою найчастіше патологія зустрічається у жінок віком 30-50 років.

Опублікований: 24.05.2021

Кальцифікуючий тендиніт ротаторної манжети плеча (кальцифікуючий тендиніт плеча)

(Джерело https://ortotravma.kiev.ua/kaltsifitsiruyuschij-tendinit)

Кальцифікуючий тендиніт плеча (плечового суглоба) – це захворювання при якому відбувається відкладення солей кальцію (гідроксиапатиту кальцію) в сухожилках і м'язах ротаторної манжети плеча. При цьому виникає реактивне запалення тканин навколо кальцієвих відкладень, що супроводжується інтенсивним болем, місцевим підвищенням температури, набряком задіяних в патологічному процесі тканин і обмеженням обсягу рухів в плечовому суглобі.

Вперше виникнення кальцинатів в області плечового суглоба описав C. F. Painter в далекому 1907 році. Більш докладно патологію, з точною локалізацією прояви в товщі сухожиль ротаторної манжети плечового суглоба, описав E. A. Codman в 1934 році.

Кальцифікуючий тендиніт ротаторної манжети плеча

Кальцифікуючий тендиніт ротаторної манжети плеча

Кальцифікуючий тендиніт плеча досить поширене захворювання. Найбільш часто воно виникає у осіб старше 40 років. За статистикою найчастіше патологія зустрічається у жінок віком 30-50 років. За локалізацією виникнення найчастіше відкладення солей кальцію виявляють в сухожилках надостьового м'яза (приблизно 80% випадків), інші випадки - підлопатковий, підостьовий м'язи або одночасна локалізація в декількох м'язах і сухожилках.

Кальцифицирующий тендинит вращательной манжеты плеча  Кальцифицирующий тендинит вращательной манжеты плеча

Відкладення солей кальцію іноді досягають значних розмірів і стають серйозною проблемою в житті людини.

Кальцифицирующий тендинит плеча Кальцифицирующий тендинит плеча

 

Причини кальцифікуючого тендиніта

На сьогоднішній день точні причини кальцифікуючого тендиніта не відомі, проте існує дві гіпотези.

  • Формування відкладення кальцію через дегенеративні зміни в волокнах сухожилків.
  • Формування відкладення кальцію через порушення кровообігу, через нестачу кисню або запальні реакції від місцевих навантажень на сухожилки (мікротравми).

За причинами виникнення кальцифікуючbq тендиніт розділяють на два різних типи:

  • дегенеративна кальцифікація;
  • реактивна кальцифікація.

Процеси зношування (дегенерації) при старінні є основною причиною дегенеративної кальцифікації. У міру старіння кровопостачання сухожилків ротаторної манжети зменшується, що призводить до їх ослаблення. Дане явище, за рахунок втрати еластичності волокон сухожилків, супроводжується їх мікронадривами (мікротравмами). І в пошкоджених сухожилках одночасно з регенерацією відбуваються процеси відкладення кальцинатів (процес схожий з виникненням «п'яткової шпори» про яку ми писали раніше).

Реактивная кальцифікація відрізняється від дегенеративної. Механізм розвитку цього типу кальцифікації не до кінця зрозумілий. Цей тип кальцифікації не пов'язаний з дегенеративними змінами і набагато частіше є причиною больових відчуттів в плечі, ніж дегенеративний кальцифікуючий тендиніт. Вважається, що розвиток реактивного кальцифікуючого тендиніта проходить в три етапи. У початковій стадії кальцинозу відбуваються зміни в сухожилках, при яких формуються умови для появи кальцинатів - порушення харчування тканин і кисневе голодування. В стадії кальцинації відбувається відкладення кристалів кальцію в сухожилках. Але на цій стадії кальцінати розсмоктуються (реабсорбуються) організмом. Саме на цьому етапі поява болю найбільш ймовірна. В пост-кальцинатному періоді організм відновлює сухожилля, і пошкоджена тканина замінюється новою тканиною. Механізм запуску абсорбції кальцинатів організмом не з'ясований, але як тільки це відбувається, і тканина починає регенерувати, біль зазвичай зменшується або зникає зовсім.

Основні симптоми кальцифікуючого тендиніта:

  • біль, що виникає як в пасивному (під час відпочинку або сну), так і в активному (під час здійснення рухів в плечовому поясі) станах. Може бути різної інтенсивності: різкий або ниючий, періодичний або тривалий. Посилення болю під час сну - один з класичних симптомів і допомагає в діагностиці;
  • ускладнення руху (неможливо самостійно завести руку за спину або за голову, підняти під прямим кутом);
  • почервоніння шкіри в місці запалення;
  • набряклість тканин в місці патології;
  • утворення підшкірних ущільнень;
  • хрускіт при обертанні.

Діагностика кальцифікуючого тендиніта

Діагностика кальцифікуючого тендиніта розділяється на 3 умовні етапи:

  1. 1. Огляд і збір анамнезу про можливі травми, способі життя, спадкові захворювання та ін. При огляді важливо звернути увагу на рух в плечових суглобах, чи є біль при русі або під час пальпації місця патологічних змін в тканинах.
  2. 2. Інструментальна діагностика:
  • УЗД – допомагає виявити готові кальцифікати і порожнини з патологічними змінами в м'яких тканинах які не видно на рентгені,
  • Рентген – допомагає виявити зміни в плечовому суглобі для виключення інших можливих патологій, а також великі і щільні кальцифікати.
  • МРТ - дає вичерпну картину стану суглоба і м'яких тканин. За допомогою цього методу можна виявити розрив тканин близько 0.5 мм, фіброзні вузли, відкладення солей кальцію. Цей метод використовують в крайньому випадку або після лікування, якщо воно не дало бажаних результатів.
  1. 3. Лабораторне дослідження крові – для виявлення можливих системних захворювань і запальних процесів в організмі в цілому.

Кальцифікуючий тендиніт плеча. Способи лікування

Консервативне лікування

На жаль, через нез'ясовану етіологію виникнення захворювання, медикаментозні способи лікування абсолютно неефективні і застосовуються тільки симптоматично - знеболювання, зменшення запальних процесів і набряків. Застосування ін'єкції стероїдних гормонів приносять полегшення на кілька тижнів, однак підсилюють дегенеративні процеси в сухожиллі і не сприяють розсмоктуванню кристалів кальцію.

Фізіотерапія. Фізпроцедури є однією з основних складових консервативного лікування кальцифікуючого тендиніта. Застосування такої методики, як ультразвук, допомагає зменшити больовий синдром і запалення. Але ефект від застосування ультразвуку досягається тільки при курсовому лікуванні (до 24 процедур протягом 6 тижнів).

Також застосовуються:

  • електрофорез з додаванням лідази для збільшення рухливості суглоба, полегшення руху міжтканинних рідин.
  • лазерна або магнітна терапія - за рахунок стимулювання обміну речовин за допомогою опромінення середньої потужності відбувається швидке загоєння мікротравм.
  • масаж - призначають для розслаблення м'язів, зменшуючи при цьому натяг сухожилків.

Ударно-хвильова терапія в даний час є найбільш сучасним і ефективним методом консервативного лікування таких захворювань. Ударна хвиля руйнує великі депозити кальцію, що дозволяє організму швидше абсорбувати їх.

Кальцифікуючий тендиніт плеча

Вплив ударної хвилею на ділянку тканини з кальцинатами запускає ряд процесів в сухожилках. Ці процеси призводять до природного розчинення і виведення кальцината з організму.

  • Ударна хвиля сприяє руйнуванню зв'язків в кристалах кальціната.
  • Багаторазове посилення кровообігу в місці впливу, сприяє посиленню обмінних процесів.
  • Активації фібробластів і макрофагів, які допомагають розчинити патологічні відкладення кальцію.
  • Стимуляція факторів росту сполучної тканини, які сприяють відновленню природної структури сухожилків, стимулюються фібробласти, що синтезують колаген і інші складові сухожилків.
  • Потужна активація лімфообігу в місці впливу - природним шляхом виводяться продукти розпаду кальцината.

Кальцифікуючий тендиніт плеча. Способи лікування  Кальцифікуючий тендиніт плеча. Способи лікування

У підсумку, через деякий час, відкладення кальцію розсмоктуються і заміщуються здоровою тканиною сухожилка. Проходить запалення, зникає біль, відновлюється повний обсяг руху в суглобі.

До останнього часу єдиним методом лікування кальцифікуючого тендиніта  плеча вважалося оперативне видалення кальцієвих відкладень. Хірург видаляв за допомогою скальпеля кальцинат. Після операції часто були рецидиви - знову виникали фібрози і через деякий час знову кальцинати на тому ж місці. Ударно-хвильова терапія дозволяє справлятися з такою складною задачею як лікування кальцифікуючого тендиніта без оперативного втручання і з порівняльною з артроскопією ефективністю. Зараз багато дослідників і фахівці в області ортопедії велику увагу приділяють екстракорпоральній ударно-хвильовій терапії в лікуванні кальцифікатів в сухожилках. У статті Американської академії хірургів-ортопедів екстракорпоральна ударно-хвильова терапія за ефективністю лікування кальцифікуючого тендиніта плеча стоїть в одному ряду з артроскопічними методами лікування.

Оперативне лікування кальцифікуючого тендиніта плеча

При неефективності консервативного лікування, погіршенні функцій плеча або наявності стійкого больового синдрому і протипоказань до УХТ рекомендується оперативне лікування. Як правило, хірургічне лікування проводиться малоінвазивним атроскопічним методом. Хірург при артроскопічній операції визначає локалізацію та розміри депозитів кальцію в сухожилках ротаторної манжети, видаляє їх і промиває цю область, видаляються також вільні кристали кальцію і фіброзні тканини.

Оперативне лікування кальцифікуючого тендиніта плеча

У поодиноких випадках буває необхідна відкрита операція. При такій операції до депозитів кальцію доступ йде через розріз м'язів та зв'язок з видаленням частини сухожилка. Після видалення депозитів проводиться зшивання м'язів і сухожилків.

Реабілітація та профілактика кальцифікуючого тендиніта плеча

Реабілітація після оперативного лікування кальцифікуючого тендиніта спрямована на відновлення функцій та обсягу рухів плечового суглоба - вправи спрямовані на поліпшення м'язової сили плечового пояса і м'язів ротаторної манжети.

Реабілітаційні заходи складаються з: лікувальної фізкультури (під контролем інструктора), фізпроцедур (спрямованих на загоєння тканин, зменшення больових відчуттів і поліпшення обміну речовин). При значних втручаннях в перші тижні може знадобитися носіння спеціальних ортезів що обмежують рух в суглобі. Обсяг навантажень на суглоб необхідно збільшувати поступово і дуже акуратно, під наглядом лікаря ЛФК. Повне відновлення функцій плеча після операції може зайняти від 2-3 тижнів до 4 місяців (в залежності від складності та обсягу оперативного втручання і запущеності хвороби). Після відкритої операції відновлення йде набагато повільніше, ніж при артроскопічному видаленні кальцинатів. В останні роки в період реабілітації з перших днів після операції дуже часто застосовують кінезіологічне та / або біомеханічне тейпування (докладніше про нього ми писали в матеріалі «Синдром замороженого плеча»)

 

Реабілітація та профілактика кальцифікуючого тендиніта плеча

Профілактика і прогноз

Як ми вже писали вище, через не до кінця з'ясовану етіологію виникнення захворювання цілеспрямованої профілактики кальцифікуючого тендиніта плеча не існує. Є тільки загальні рекомендації фахівців: уникати травм і різких навантажень в побуті і при занятті спортом, зміцнювати м'язи плечового пояса, стежити за обміном речовин, уникати переохолоджень.

Основна рекомендація - не займатися самолікуванням і якнайшвидше звернутися до фахівців при виявленні перших ознак хвороби.

При комплексному і професійному підході в лікуванні кальцифікуючого тендиніта плеча прогноз дуже сприятливий, але, все ж слід зазначити, що від виникнення, з часом, рецидивів гарантію дати ніхто не може.

лікування кальцифікуючого тендиніта плеча

Спеціалісти та клініки, які допоможуть у лікуванні кальцифікуючого тендиніта плеча


Долгополов Олексій Вікторович - Лікар ортопед-травматолог вищої категорії, доктор медичних наук

ДУ Інститут травматології та ортопедії НАМНУ
Адреса:

м. Київ, вул.Бульварно-Кудрявська, 27, к. 208

Сайт:
https://ortotravma.kiev.ua/
Контакти:
+380664625377
ortotravma.kiev@gmail.com
Графік роботи:
Понеділок, Середа, П'ятниця з 10:00 до 15:00
Субота, Неділя - вихідний

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!

 

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!
Адреса:
м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209-А (ВОПНЛ ім. О.І. Ющенка)
Сайт:
https://spinex.com.ua
Контакти:
(0432) 50 70 90
(068) 150 90 90
(073) 150 90 90
(066) 150 90 90
spinex.vin@gmail.com
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 8:00-20:00
Субота з 08:00-16:00
Неділя - вихідний

Андрій Кіфа реабілітолог, спеціаліст з біомеханічного та кінезіологічного тейпування

Кіфа Андрій Миколайович - спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, реабілітолог
Адреса:
вул. Бульварно – Кудрявська, 39/11, м. Киів
E-mail:
andriikifa@gmail.com 
+380679082493 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:00 до 18:00
(за попереднім записом)

Інші матеріали