Хондромаляція надколінка

      

Клінічно хондромаляція надколінка тривалий час ніяк себе не проявляє, біль з'являється при достатньому поширенні запального і дегенеративно-дистрофічного процесів по хрящовій тканині і її руйнуванні. Часто виявляється набряк колінного суглоба, почервоніння в області патологічного процесу і місцеве підвищення температури

Опублікований: 23.09.2021

Хондромаляція надколінка

Причини, симптоми, особливості діагностики та лікування, реабілітація, профілактика і прогноз

(огляд матеріалів з відкритих джерел)

Хондромаляція дослівно перекладається як розм'якшення хряща. Це досить поширена патологія в осіб молодого віку, які ведуть активний спортивний спосіб життя. Суть даної проблеми в тому, що хрящова тканина суглобових поверхонь надколінка втрачає свою еластичність, пружність і розм'якшується. В подальшому це може привести до таких наслідків, як розвиток артрозу, утворення вільних хондромних тіл (хондроматоз) та ін. Найбільш поширена локалізація цієї патології - хрящова тканина надколінка, так як це місце найбільш схильне до травматичних ушкоджень і відчуває великі щоденні навантаження особливо у спортсменів.

Хондромаляція надколінка

Що таке «Хондромаляція надколінка»?

Це руйнування хряща задньої (суглобової) поверхні надколінка. В результаті втрачається його колишня еластичність і щільність. За статистикою, хондромаляція надколінка стоїть на першому місці з причин виникнення болю в молодому віці за винятком ускладнень від нього. Найчастіше даний патологічний процес виникає у спортсменів і осіб, зайнятих важкою фізичною працею. Деякі анатомічні особливості будови суглоба сприяють більш частому виявленню захворювання у жінок.

Причини виникнення даної патології до кінця не вивчені. Ряд авторів вважають хондромаляції хряща надколінка як один із проявів аутоімунного процесу, що в даний час вимагає більшої доказової бази.

Що таке "Хондромаляція надколінка"?

  1. Хондромаляція надколінка 2. Надколінок

 

Симптоми хондромаляції надколінка

Клінічно хондромаляція надколінка тривалий час ніяк себе не проявляє, біль виникає при достатньому поширенні запального і дегенеративно-дистрофічного процесів по хрящовій тканині і її руйнуванні. Часто виявляється набряк колінного суглоба, почервоніння в області патологічного процесу і місцеве підвищення температури. Крім того, з'являється поколювання і крепітація (хруст) при рухах в колінному суглобі.

Основні прояви захворювання:

  • Біль в суглобі, що виникає або посилюється під час фізичних навантажень, в основному під час бігу.
  • Іноді в області колінного суглоба виникає набряк, знову ж таки, в основному після фізичних навантажень.
  • Сильний, добре чутний хрускіт в колінному суглобі. Взагалі, хруст в колінах є у багатьох людей. Але якщо він сильний і супроводжується болем - це говорить про наявність патології.

Хондромаляція надколінка - симптоми

1. Великогомілкова кістка 2. Пошкоджений хрящ виростків стегнової кістки 3. Хондромаляція 4. Надколінок 5. Стегнова кістка

 

Всього існує 4 ступеня хондромаляція:

  • Перша - характеризується потовщенням і розм'якшенням хрящів з появою здуття. Больовий синдром практично відсутній.
  • Друга - на суглобі з'являються щілини і поглиблення, які провокують гострий біль і мають хронічну форму. Патологія зустрічається у професійних спортсменів, які тренуються через біль.
  • Третя - поглиблення і тріщини розміром понад 1 сантиметра, і відбувається відкриття кістки через значну деформацію.
  • Четверта - найважча ступінь, яка характеризується оголенням субхондральної кістки і артрозом.

Спупені хондромаляції надколінка

Ступені хондромаляція надколінка (схематично)

 

Діагностика

Для підтвердження діагнозу і оцінки стану суглобового хряща лікар травматолог-ортопед після огляду та збору анамнезу призначає наступні дослідження:

  • УЗД і рентгенографія дозволяють виявити можливі пошкодження кісток і м'яких тканин колінного суглоба, кількість суглобової рідини і наявність синовіту.
  • Магнітно-резонансна томографія. Це дослідження більш точне в порівнянні з рентгенографією, дозволяє більш детально оглянути суглоб.
  • Артроскопія - ендоскопічне дослідження, при якому лікар вводить в суглоб через прокол спеціальне обладнання з мініатюрною відеокамерою. Це найбільш точна методика, що дозволяє не тільки детально оглянути суглобову поверхню надколінка, а й, при необхідності, видалити вільні хондромні тіла та пошкоджені ділянки хряща.
  • Лабораторні аналізи: загальний аналіз крові, формула, біохімія і т.д. для виявлення системних захворювань які могли спровокувати хондромаляцію.

МРТ діагностика хондромаляції надколінка

МРТ діагностика хондромаляції надколінка

 

Особливості лікування хондромаляції надколінка

При підтвердженні діагнозу хондромаляція на початкових стадіях застосовують консервативне лікування. При неефективності консервативного лікування застосовують артроскопічне лікування, хондропластику або пателлектомію як радикальний засіб.

Консервативне лікування хондромаляції колінного суглоба

Лікування зазвичай починають з консервативних методів:

  • Правильний розподіл навантажень і відпочинку;
  • Нестероїдні протизапальні препарати;
  • Зміна режиму тренувань у спортсменів;
  • Носіння наколінника;
  • Внутрішньосуглобове введення препаратів гіалуронової кислоти;
  • Регенеративна терапія (використання методик клітинної терапії - стромально-васкулярні фракції жирової тканини (SVF-терапія), МСК кісткового мозку (мезенхимально-стовбурові клітини), PRP (збагачена тромбоцитами плазма)

Після цього призначають програму реабілітації, в основі якої лежить розтяжка м'язів-розгиначів, клубово-великогомілкового тракту, зв'язок, що утримують надколінок, і задньої групи м'язів стегна. Нарощування сили чотириголового м'яза, особливо косої частини медіального широкого м'яза, як основного обмежувача рухливості надколінка. Вважають, що через слабкість даного м'яза в порівнянні з латеральноим широким м'язом надколінок піддається зовнішньому підвивиху, що в свою чергу позначається на порушенні біомеханіки руху в колінному суглобі і надалі травмуванні хряща надколінка. Зміцнюючі вправи невеликої амплітуди для чотириголового м'яза і підйом прямих ніг послаблюють реакцію стегново-надколінкового зчленування на цей дисбаланс. Крім вправ можна призначити еластичне бинтування колінного суглоба, фіксацію надколінника бандажем або ортопедичним апаратом, біомеханічне тейпування певною мірою замінює носіння бандажа і сприяє стабілізації надколінка, кінезіологічне тейпування сприяє зменшенню болю, зняттю набряку і запалення.

Хірургічне лікування хондромаляції надколінка

Існує безліч варіантів хірургічного лікування хондромаляції надколінка. Більшість з них направлено на відновлення правильного анатомічного положення стегново-надколінкового зчленування, невелика частина - на регенерацію хрящової поверхні надколеніка. У важких випадках показано контурування суглобових поверхонь, хондропластика і пателлектомія.

Хондромаляція надколінка

Артроскопія колінного суглоба

 

Артроскопія колінного суглоба при лікуванні хондромаляції надколінка

Є не тільки важливою діагностичною, а й лікувальною процедурою. Хоча доцільність промивання (лаваж) порожнини суглоба і видалення патологічно змінених тканин під час артроскопії залишається предметом суперечок, цінність цього обстеження для визначення стадії захворювання та планування хірургічного лікування очевидна.

Артроскопический лаваж на короткий час зменшує біль і покращує функцію за рахунок видалення відмерлих тканин і протеогліканів, що утворюються при запаленні. Але так як причина захворювання при цій маніпуляції не зникає, симптоми зазвичай виникають знову.

При артроскопічному визначенні стадії захворювання широко використовують систему Аутербрідж через її простоту і відтворюваності результатів. Система заснована на визначенні локалізації, форми, розміру і глибини дефекту. Такого роду малоінвазивні технології вкрай сприятливо позначаються на результатах лікування, на термінах реабілітації і т. д.

Лікування хондромаляція хряща колінного суглоба тепер представляється більш простим завданням, та не обтяжує пацієнта, що важливо.

Лаваж і дебрідмент більше підходять для травм без ознак нестабільності надколінка, ніж для дегенеративних уражень нетравматичної природи. При нахилі надколінка і мінімальному пошкодженні суглобових поверхонь, перш за все зовнішньої фасетки, при артроскопії можна мобілізувати латеральний край надколінника. Це втручання доцільно тільки при клінічно явному нахилі надколінка без важких ушкоджень суглоба. В цілому артроскопический лаваж і видалення патологічно змінених тканин з мобілізацією латерального краю надколінка або без неї виправдані при ураженнях I-II ступеня; при III-IV ступеня віддалені результати зазвичай незадовільні.

Техніка проведення артроскопического втручання при хондромаляції надколінка

Операцію проводять під анестезією, яку підбирають з урахуванням чутливості пацієнта до препаратів, показань і часу операції. Застосовують епідуральну, місцеву анестезію і загальний наркоз. При нормальному перебігу операція триває близько 1 години.

  • На стегно пацієнта накладають джгут для зменшення кровотоку в суглобі.
  • У районі коліна роблять 3 розрізи 4-7 мм для введення інструментів і камери.
  • Виконують очищення і промивання.
  • Витягають інструментарій та відкачують фізрозчин.
  • При необхідності вводять розчин антибіотиків та протизапальних препаратів.
  • На розрізи накладають шви і стерильні пов'язки.
  • На коліно накладають пов'язку, що давить, прикладають лід.

До переваг лаважу коліна і дебрідмента відносять короткий період відновлення функцій суглоба, відсутність довгої іммобілізації гіпсом, короткий прийом знеболюючих засобів. Можливе проведення операції під місцевою анестезією. При високій ефективності вартість хірургічного втручання нижче відкритої операції.

Артроскопічна хондропластика

При вираженій дегенерації хряща застосовують артроскопічну хондропластику.

Методики абразивної і мікрощілинної хондропластики включають механічне проникнення під надколінок з введенням в дефекти мезенхімальних стовбурових клітин кісткового мозку, що стимулюють регенерацію фіброзно-хрящової тканини. Артроскопічну хондропластику зазвичай проводять пацієнтам молодше 30 років з чітко відмежованими ушкодженнями III ступеня; при більш важких ураженнях вона протипоказана. Такого роду оперативні втручання мають свої позитивні і негативні аспекти, знайшли своє застосування в спортивній медицині. Клінічно лікування хондромаляції нічим не відрізняється, але з функціональної точки зору обсяг рухів в суглобах повертається в повній мірі.

Додаткові методи спрямовані на відновлення гіалінового (суглобового) хряща

Для регенерації хряща проводять імплантацію власних хондроцитов, пересадку кістково-хрящового ауто- або аллотрансплантата, пластику фрагментованим кістково-хрящовим трансплантатом (мозаїчну пластику).

Імплантацію власних хондроцитів проводять при значних наскрізних дефектах хрящової тканини виростка стегна, що виявляються клінічно. Спочатку заготовлюють хондроцити хворого, потім їх культивують і підсаджують під окісний клапоть, на очищений від патологічних тканин дефект суглобової поверхні. Згідно тривалим дослідженням, хороші і відмінні результати вдалося отримати в 79% випадків. Метод показаний молодим (20-50 років) активним паціентам з ізольованими (2–4 см²) травматичними дефектами хрящової тканини виростків стегна. Результати заповнення дефектів надколенникової поверхні стегнової кістки або надколінка значно гірші. Протипоказання включають обширний остеоартроз, нестабільність або нахил надколінка з підвивихи і меніскектомію в минулому.

Пересадка кістково-хрящового аутотрансплантата і мозаїчна пластика цікаві тим, що для заповнення глибоких дефектів використовують власний неушкоджений хрящ. Однак для точного відновлення рельєфу суглобової поверхні потрібна неабияка технічна майстерність да досвід. Крім того, кількість донорських зон обмежено і не виключені ускладнення в місцях забору хряща. Кістково-хрящеві алотрансплантати зазвичай застосовують при великих (10 см² або більше) дефектах виростків стегна і часто після невдалого застосування інших методів. У свіжих алотрансплантатів хондроцити більш життєздатні, але в той же час мають більшу імуногенність і підвищують ризик передачі інфекції. Більш того, свіжі алотрансплантатуи складні у використанні і вимагають від хірурга і хворого чіткого планування термінів втручання за відносно короткий час. Свіжозаморожені алотрансплантати рідше викликають імунні реакції і дають велику свободу у виборі термінів операції, але при цьому нижче і життєздатність хондроцитов, і довгострокова життєздатність трансплантата.

На даний момент аутохондропластика (пересадка кістково-хрящового аутотрансплантата і мозаїчна пластика) показують не дуже гарні віддалені результати, методика проходить клінічні випробування і удосконалення.

Пателлектомію і контурну пластику надколінка використовують при великих пошкодженнях надколінка, що викликають значні порушення функції через біль, а також якщо інші способи лікування не дали бажаного ефекту. Результати методик неоднозначні.

Ускладнення при артроскопічному лікуванні хондромаляції надколінка

Крім стандартних ускладнень у вигляді інфікування суглоба і тканин, синовіту, гемартроза і т. Д. Існують і специфічні ускладнення, пов'язані з відторгненням (некрозом) пересаджених фрагментів, пошкодженням суглобових поверхонь виростків стегнової кістки і внутрішніх зв'язок колінного суглоба.

Хондромаляція надколінка

Реабілітація при хондромаляції надколінка починається відразу ж після встановлення діагнозу. Запальний процес в хрящі блокується швидко, а оскільки ця патологія відноситься до категорії дегенеративно-дистрофічних змін, реабілітація повинна проводитися курсами та комплексно. Таким чином можна підтримувати і зберігати функціональність суглоба. Тобто пацієнт повинен періодично консультуватися з лікарем, проходити фізіопроцедури і відстежувати динаміку свого захворювання.

Основною метою реабілітації є зміцнення зв'язок м'язів колінного суглоба, тому пацієнту призначається лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапія, кінезіотерапія.

Профілактика хондомаляції

Біль в коліні ніколи не виникає просто так. Але є деякі заходи, які допомагають йому запобігти:

  • Підтримуйте силу м'язів, які беруть участь у формуванні та стабілізації колінного суглоба;
  • Правильне виконання вправ і розминка при навантаженні на колінний суглоба під час заняття спортом допоможе уникнути травм;
  • Контроль маси тіла. Зайва вага тіла і гіподинамія збільшують можливість отримати травму коліна навіть при незначних навантаженнях;
  • Розтяжка. Збільшуйте гнучкість за допомогою вправ на розтяжку;
  • Поступово збільшуйте інтенсивність навантажень. Уникайте різких змін в інтенсивності вправ і фізичних навантажень;
  • Ретельно вибирайте взуття. Переконайтеся, що Ваші черевики добре підібрані і поглинають удари. Якщо Ви страждаєте від плоскостопості, розгляньте використання індивідуальних ортопедичних устілок для корекції зводу стопи і правильного розподілу навантаження.

 

Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок


Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 27, 3-й поверх головного корпусу ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» (праве крило)
Контакти:
+38 (067) 587-45-74
Viber
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:30 до 16:00
Субота, Неділя - вихідний
Майстер з виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок
Юрій Олександрович Литвиненко

Прогноз при хондромаляції надколінка

Хондромаляція надколінка підступне, небезпечне і не до кінця вивчене захворювання, але це не вирок. Своєчасно почавши лікування можна досягти стабільної позитивної динаміки. Звичайно, лікування буде тривалим, але практика показала, що отримати позитивний результат цілком реально.

Правильно підібране лікування, адекватні методи реабілітації та медикаментозної підтримки дозволять повернути втрачену еластичність хрящів, а м'язам втрачену пружність. Комплексний підхід до вирішення проблеми, а також чітке дотримання всіх рекомендацій лікаря приведуть до практично повного відновлення звичного способу життя.

Хондромаляція надколінка

Спеціалісти та клініки, які допоможуть Вам з діагностикою, лікуванням та реабілітацією при хондромаляції надколінка:


Костогрыз Олег Анатольевич - Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», Доктор медичних наук, травматолог-ортопед вищої категорії, Заслужений лікар України

Костогрыз Олег Анатолиевич. Доктор меднаук, ортопед-травматолог высшей категории
Адреса:
вул. Бульварно-Кудрявск,27, м. Київ, Україна, 01601, 2 поверх клінічного корпусу (ліве крило) ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
arztkostogryz@ukr.net
+38(066)808-36-44 моб.
Графік работи:
Понеділок - П'ятниця з 9:00-17:30
Дні консультацій:
За попереднім записом

Основні напрямки надання допомоги пацієнтам:

  • Артроскопічна резекція медіального і латерального менісків;
  • Артроскопічний шов менісків (медіального і латерального);
  • Артроскопічна резекція кісти менісків;
  • Артроскопічне видалення вільних хондральних тіл колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика задньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика медіальної і латеральної зв'язок;
  • Артроскопічна операції при звичному вивиху надколінка;
  • Артроскопічна резекція медіопателярної складки;
  • Діагностична артроскопія;
  • Артроскопічна сіновектомія колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика меніска;
  • Коригуюча остеотомія

 


Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!

 

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!
Адреса:
м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209-А (ВОПНЛ ім. О.І. Ющенка)
Сайт:
https://spinex.com.ua
Контакти:
(0432) 50 70 90
(068) 150 90 90
(073) 150 90 90
(066) 150 90 90
spinex.vin@gmail.com
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 8:00-20:00
Субота з 08:00-16:00
Неділя - вихідний

Андрій Кіфа реабілітолог, спеціаліст з біомеханічного та кінезіологічного тейпування

Кіфа Андрій Миколайович - спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, реабілітолог
Адреса:
вул. Бульварно – Кудрявська, 39/11, м. Киів
E-mail:
andriikifa@gmail.com 
+380679082493 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:00 до 18:00
(за попереднім записом)

Інші матеріали