Хрускіт в коліні. До якого лікаря звернутись?

      

Дуже часто при згинанні та розгинанні в колінному суглобі ви можете чути хрускіт (скрип, клацання). Найчастіше це не є патологією і приділяти особливу увагу цьому не варто. Але, починати турбуватися варто, якщо до звуків приєдналися...

Опублікований: 20.12.2021

Хрускіт у коліні при згинанні та розгинанні. Можливі причини та наслідки. Чи варто звертати на це увагу.

(огляд матеріалів з відкритих джерел)

Хрускіт в коліні. До якого лікаря звернутись?

Дуже часто при згинанні та розгинанні в колінному суглобі ви можете чути хрускіт (скрип, клацання). Найчастіше це не є патологією і приділяти особливу увагу цьому не варто. Т.я. колінний суглоб за своєю будовою дуже складний (детально будову колінного суглоба ми розбирали в матеріалах раніше) під час фізичного навантаження будь-якої інтенсивності відбувається розтяг, зміщення та коливання частин суглоба, що і викликає сторонні звуки, які не повинні виникати при русі, але не є ознакою патології. Звертати увагу на хрускіт і скрип і починати непокоїться потрібно, якщо до звуків приєдналися:

  • Біль при русі та у спокої після навантажень,
  • Локальне підвищення температури в колінному суглобі та прилеглих тканинах,
  • Набряклість та почервоніння колінного суглоба,
  • Оніміння та контрактура,
  • Почуття стороннього предмета в колінному суглобі (хондроматоз),
  • Почуття блокади суглоба у певний момент руху.

При цьому ви знаходитесь у групі ризику:

  • Маєте надмірну вагу,
  • Маєте проблеми зі стопами – плоскостопість, вальгусні або варусні деформації гомілковостопних суглобів, кісточки на стопі, та інші захворювання стопи та/або гомілковостопного суглоба,
  • В анамнезі були травми коліна,
  • Спадкова схильність (у родичів в анамнезі були захворювання суглобів),
  • Маєте проблеми з порушенням обміну речовин внаслідок гормональних порушень або системних захворювань,
  • Часто відчуваєте надмірні навантаження на суглоби в побуті або під час заняття спортом,
  • Тривалий час приймаєте ліки, які можуть спричинити патологічні зміни у суглобах.

Якщо у поєднанні з хрускотом у вас є хоча б один з перерахованих вище факторів ризику і з'явилися неприємні відчуття в колінному суглобі, вам обов'язково потрібно звернутися до ортопеда-травматолога для виявлення причин проблем, що почалися.

Якщо ж сторонні звуки не супроводжуються неприємними відчуттями, вони можуть бути викликані:

  • Індивідуальне будова суглоба. Може викликати клацання під час руху. Якщо больових симптомів немає, а звук одиничний або рідкісний - це норма.
  • Ефект кавітації. З'являється під час перерозподілу рідини всередині синовіальних камер під час руху в суглобі. Газ у порожнині суглоба утворює бульбашки, що лопаються зі звуком.
  • Розтягнення та скорочення зв'язок. Приводить до зміщення поверхонь кісток. Це відбувається після тривалого перебування у статичній чи незручній позі.
  • Гіпермобільність суглобів - індивідуальна особливість сполучної тканини. Це спадкова схильність, при якій зв'язки мають підвищену еластичність. Під час руху суглоб працює у більшій амплітуді, а повертаючись у нормальне становище, видає звук.
  • Активне зростання кісткової тканини. У дітей та підлітків хрускіт суглобів пов'язують з активним зростанням кісткової тканини, яка при русі зачіпає зв'язки.

Діагностика захворювань колінного суглоба

Можливі причини. Діагностика.

Причини виникнення сторонніх звуків у колінних суглобах умовно поділяють на фізіологічні, не обумовлені захворюванням, і патологічні - що виникають унаслідок вроджених (часто спадкових) та набутих хвороб. Патологічний хрускіт часто виникає на початковій стадії розвитку захворювання, далі приєднуються біль, скутість рухів, набряк, гіперемія та гіпертермія ураженої області.

Нижче перерахуємо деякі захворювання та патологічні стани, які можуть викликати хрускіт у коліні.

Гіпермобільність суглобів - вроджене захворювання сполучної тканини, що передається у спадок. Виявляється зайвою еластичністю зв'язок, гнучкістю суглобів, збільшенням обсягу рухів, що супроводжуються хрускотом. Стан призводить до поступового руйнування хрящової тканини, підвивихи, вивихи, хронічне запалення суглобової сумки.

Тендиніт – запалення сухожилля. Найчастіше він зустрічається у людей похилого віку і спортсменів. За допомогою сухожилля м'язи кріпляться до кісткової поверхні та беруть участь у формуванні т.зв. капсули суглоба. Запалення цієї області може бути причиною болю в суглобі, рідше це може призводити до хрускоту.

Бурсит - запалення простору (капсули) навколо суглоба, в якому в нормі міститься суглобова рідина. При запаленні або травмі коліна цієї рідини стає більше, виникають почервоніння, набряклість та біль.

Артрити різної етіології - гостре запалення суглоба, що супроводжується зміною форми суглоба, набряком. Патологічні зміни в суглобі, що розвиваються, призводять до скрипу, хрускоту, болю і скутості рухів після тривалого стану спокою, наприклад — сну. Протягом дня прояви зменшуються. Часто у пацієнтів відзначається почервоніння шкіри над суглобом. Артрит – це гострий стан, який потребує екстрених заходів.

Хондроматоз – поява в суглобі (на внутрішній поверхні синовіальної оболонки та в порожнині суглоба) хондромних тіл.

Пошкодження меніска. Для нього характерна поява набряку та гематоми в області коліна.

Пателофеморальний синдром виникає в окремій зоні в колінному суглобі між надколінком та стегном. Тиск на цю область особливо проявляється у людей, які активно займаються спортом, а також у людей похилого віку. Основна скарга – біль під час спуску сходами.

Діагностика складається з декількох етапів:

  1. 1. Огляд та анамнез. Лікар з'ясовує подробиці появи патологічного стану, можливі травми, переохолодження, підвищені навантаження на колінний суглоб, спадкову схильність, системні захворювання та порушення обміну речовин. Проводить огляд коліна, стопи та гомілковостопного суглоба, проводить спеціальні функціональні проби руху в колінному суглобі, які допомагають виявити приховані ушкодження зв'язок колінного суглоба.
  2. 2. Аналізи. Загальний аналіз крові, біохімія, ревмопроби та ін. Допомагають виявити системні порушення обміну речовин та інші патологічні стани, які викликають проблеми в колінному суглобі. Іноді може знадобитися пункція коліна для виявлення запалення синовіальної рідини та наявності крові в колінному суглобі (гемартроз).
  3. 3. Апаратні методи діагностики та артроскопія. УЗД, КТ і МРТ, а також, діагностична артроскопія допоможуть отримати вичерпну відповідь чомусь хрускотить коліно.

Хрускіт в коліні. До якого лікаря звернутись?

Наслідки. Що буде, якщо не зважати на проблему уваги?

Якщо всі методи діагностики не виявили жодних проблем з колінним суглобом, але ви знаходитесь в групі ризику, на хрускіт у коліні можна не звертати уваги (все ж таки періодично, 1 раз на рік, варто відвідувати ортопеда-травматолога для профілактичного огляду та контролю можливих змін у колінному суглобі). З величезною долею ймовірності ви проживете з хрускотом довге і здорове, повне активності життя. Але, при виявленні проблем, у поєднанні з факторами ризику пускати на самоплив патологічні зміни, що почалися, ні в якому разі не можна. Не дарма травми та захворювання колінного суглоба стоять на першому місці у світі за поширеністю серед усіх травм та захворювань скелета.

Ускладнення, що часто зустрічаються, коли болять і хрумтять коліна, при відсутності своєчасної діагностики та лікування:

  • порушення біомеханіки хребта, виникнення міжхребцевих гриж, протрузій
  • запалення інших великих суглобів нижніх кінцівок - кульшового, гомілковостопного
  • виникнення тендовагініту, м'язовий дисбаланс, деформація колінного суглоба
  • зниження обсягу рухів, поява больового синдрому, перехід стану в хронічну стадію

Наслідок – настає повна втрата рухливості суглоба, інвалідність та необхідність в ендопротезуванні (частковій або повній заміні колінного суглоба на ендопротез).

Способи лікування, реабілітація та профілактика

Хрускіт у колінах при згинанні і розгинанні в поєднанні з симптомами, що приєдналися: біль, скутість і обмеженість руху, почервоніння і набряк вимагають застосування комплексної терапії.

Лікування включає: призначення медикаментозних препаратів для зняття гострого стану, фізіотерапію, масаж, вправи ЛФК для зміцнення м'язів стегна та гомілки.

При різних діагнозах призначають місцеве чи загальне застосування лікарських засобів. Основа терапії - базисні та нестероїдні протизапальні засоби, кортикостероїди, хондропротектори, протиподагричні препарати, вітамінно-мінеральні комплекси.

У ряді випадків запущеної хвороби та виявлених наслідках травматичних ушкоджень (наприклад, розриви меніска, виявлення хондромних тіл, ушкодження зв'язкового апарату) показано хірургічне втручання.

Хірургічне втручання рекомендовано виключно в тій ситуації, коли позбавитися проблеми не вдається консервативними способами.

У подібній ситуації показано проведення:

  • артротомії колінного суглоба (у крайніх випадках дуже рідко);
  • артропластики;
  • пункції, щоб визначити патологію та мету терапії;
  • тенорафію;
  • меніскектомію;
  • артроскопію;
  • синовектомію;
  • остеосинтез

Золотим стандартом хірургічного лікування ушкоджень та захворювань колінного суглоба у всьому світі вважають артроскопію.

Профілактика виникнення хрускоту та болю в колінах

Хрускіт в коліні. До якого лікаря звернутись?

Профілактичні заходи запобігання скрипу та хрускоту у колінах:

  • Носіння комфортного ортопедичного взуття з індивідуально виготовленими ортопедичними устілками, профілактика, лікування та своєчасне виявлення захворювань стопи (плоскостопість, вальгусна деформація першого пальця стопи, вальгусна або варусна деформація гомілковостопного суглоба тощо).
  • Уникнення переохолодження, тривалого перебування в положенні сидячи або стоячи з подальшими підвищеними навантаженнями на нижні кінцівки, зниження надмірної ваги у разі її присутності,
  • Помірна фізична активність, щадні заняття спортом (плавання, йога, скандинавська ходьба)
  • Збалансоване правильне харчування, вживання вітамінних комплексів
  • Відмова від шкідливих звичок
  • Щоб знизити навантаження на суглоб і стабілізувати його компоненти останнім часом часто використовують біомеханічне (динамічне) та кінезіотейпування.

Але найголовніше — необхідно звернутися до лікаря при перших ознаках, що насторожують, для призначення актуального обстеження та своєчасного лікування. Слід пам'ятати, що організм - це єдине ціле, не варто розглядати хрускіт у коліні як проблему виключно коліна, тільки повноцінна діагностика та виявлення всіх причин може стати запорукою успішного подолання проблеми. Зробити це зможе лише фахівець із великим досвідом, який працює у спеціалізованій клініці.

Хрускіт в коліні. До якого лікаря звернутись?

Спеціалісти та клініки, які допоможуть Вам з діагностикою, лікуванням та реабілітацією при хрускоті в колінному суглобі:


Костогрыз Олег Анатольевич - Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», Доктор медичних наук, травматолог-ортопед вищої категорії, Заслужений лікар України

Костогрыз Олег Анатолиевич. Доктор меднаук, ортопед-травматолог высшей категории
Адреса:
вул. Бульварно-Кудрявск,27, м. Київ, Україна, 01601, 2 поверх клінічного корпусу (ліве крило) ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
arztkostogryz@ukr.net
+38(066)808-36-44 моб.
Графік работи:
Понеділок - П'ятниця з 9:00-17:30
Дні консультацій:
За попереднім записом

Основні напрямки надання допомоги пацієнтам:

  • Артроскопічна резекція медіального і латерального менісків;
  • Артроскопічний шов менісків (медіального і латерального);
  • Артроскопічна резекція кісти менісків;
  • Артроскопічне видалення вільних хондральних тіл колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика задньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика медіальної і латеральної зв'язок;
  • Артроскопічна операції при звичному вивиху надколінка;
  • Артроскопічна резекція медіопателярної складки;
  • Діагностична артроскопія;
  • Артроскопічна сіновектомія колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика меніска;
  • Коригуюча остеотомія

Андрій Кіфа реабілітолог, спеціаліст з біомеханічного та кінезіологічного тейпування

Кіфа Андрій Миколайович - спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, реабілітолог
Адреса:
вул. Бульварно – Кудрявська, 39/11, м. Киів
E-mail:
andriikifa@gmail.com 
+380679082493 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:00 до 18:00
(за попереднім записом)

Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок


Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 27, 3-й поверх головного корпусу ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» (праве крило)
Контакти:
+38 (067) 587-45-74
Viber
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:30 до 16:00
Субота, Неділя - вихідний
Майстер з виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок
Юрій Олександрович Литвиненко

Інші матеріали