Кінезіологічне тейпування колінного суглоба

      

Кінезіологічне тейпування при консервативному і оперативному лікуванні захворювань та травматичних пошкоджень має бути спрямоване на зменшення набряку та покращення стабілізації і пропріорецепції колінного суглоба

Опублікований: 17.05.2021

Кінезіологічне тейпування при лікуванні травм та захворювань колінного суглоб

Автор: Андрій Кіфа (спеціально для проекту "Травматологія та фармакологія: точки дотику")

Кінезіологічне тейпування при консервативному і оперативному лікуванні захворювань та травматичних пошкоджень має бути спрямоване на зменшення набряку та покращення стабілізації і пропріорецепції колінного суглоба.

Кінезіологічна аплікація для зменшення набряку коліна

Для зменшення набряку після оперативного лікування або під час консервативного лікування, можна використовувати лімфодренажну аплікацію. Для цієї аплікації нам необхідно взяти два кінезіологічних тейпа шириною 5 см і довжиною 25-30 см, і не повністю розрізати їх на смужки шириною по 1 см залишивши 3 см суцільний якір (як показано на фото).

Кінезіологічне тейпування колінного суглоба

Відриваємо (відділяємо) кожну смужку від якоря і приклеюємо якір вище колінного  суглоба на 10 см на внутрішній (один) та зовнішній (другий) поверхні стегна. Далі знімаючи захисну основу з кожної смужки тейпа приклеюємо віялоподібним чином з натягом 0-10% на максимально зігнутий колінний суглоб, так щоб між смужками був простір 1-2 см. Смужки другого тейпу мають наноситись в такий же спосіб і перехрещуватись зі смужками першого так, щоб покривати всю поверхню колінного суглобу. Розтерти тейп для кращої адгезії. Ознакою якісно виконаної аплікації є збирання тейпу в складки (конволюції) при розгинанні коліна. Таку аплікацію можна носити 3-5 днів.

Кінезіологічне тейпування при лікуванні травм та захворювань колінного суглоб

Кінезіологічна аплікація для стабілізації коліна

Аплікація для стабілізації і покращення пропріорецепції. Для цієї аплікації необхідно взяти два кінезіологічних тейпи шириною 5 см і довжиною один 40 см , другий - 12-15 см відповідно. Вихідне положення для аплікації - зігнутий колінний суглоб під 90 градусів. Знаходимо орієнтир у вигляді нижнього полюсу (краю) наколінка. Беремо тейп довжиною 40см, розриваємо його посередині і звільняємо від паперової основи 2 см, які наклеюємо без натягу на точку нашого орієнтира (нижній полюс наколінка) таким чином, щоб ця точка була чітко посередині ширини тейпа. Потім звільняємо одну частину тейпа від паперу, залишивши кінцевий якір довжиною  7-10 см на папері, і розтягуємо цю вільну частину тейпа на 60-75%, та приклеюємо на стегно по боковій поверхні прямо. В кінці фіксуємо якір без натягу. Розтираємо для кращої адгезії. З іншою частиною цього тейпа робимо теж саме. Далі беремо другу смужку тейпу довжиною 12-15см. Розриваємо посередині паперову основу і звільняємо від неї тейп залишивши на папері 3-4 см якоря на кінцях тейпа. Розтягуємо тейп на 75-80% і наносимо паралельно, нижче попереднього тейпа, таким чином, щоб він зайшой на перший на 1см, і потім фіксуємо якоря без натягу. Розтираємо тейп. Ознака якісної аплікації, це одразу зменшення болю і збільшення відчуття підтримки та стабільності в коліні. Носимо аплікацію 5 днів.

Кінезіологічна аплікація для стабілізації коліна

 

Докладніше з процесом нанесення тейпа на колінний суглоб можна ознайомитись в відео:

 


Кіфа Андрій Миколайович - спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, реабілітолог
Адреса:
вул. Бульварно – Кудрявська, 39/11, м. Киів
E-mail:
andriikifa@gmail.com 
+380679082493 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:00 до 18:00
(за попереднім записом)

Інші матеріали