Коротко про механізм травмування менісків

      

Через унікальність будови колінного суглоба, меніски відіграють ключову роль у його стабілізації та амортизації навантаження, але, саме через це, вони дуже схильні до пошкоджень

Опублікований: 27.07.2024

Коротко про механізм травмування менісків.

Огляд матеріалів з відкритих джерел, спеціально для проєкту «Травматологія та фармакологія: точки дотику»

Анатомію колінного суглоба, у тому числі невід'ємної його частини – менісків, ми неодноразово розбирали у наших публікаціях.

Сьогодні ми хочемо поговорити про механізм травмування менісків та фактори ризику, які можуть стати причиною його травмування.

Як ми вже неодноразово згадували у попередніх матеріалах, через унікальність будови колінного суглоба, меніски відіграють ключову роль у його стабілізації та амортизації навантаження, але, саме через це, вони дуже схильні до пошкоджень, особливо у спортсменів та людей, які ведуть активний спосіб життя. А також у пацієнтів з вродженими аномаліями розвитку меніска.

Медіальний меніск

Медіальний меніск являє собою структуру у формі букви С, прикріплену кінцями до міжвиросткового підвищення, а серединою - до глибокої внутрішньої (медіальної) колатеральної зв'язки. Через свою відносну жорсткість кріплення медіальний меніск ушкоджується частіше за латеральний.

Коротко про механізм травмування менісків

Анатомія меніска

Фактори ризику пошкодження менісків

Є декілька факторів, що збільшують ризики травмування:

  • Вроджений дискоїдний меніск (про нього ми писали Дискоїдний меніск – вроджена аномалія менісків колінного суглоба)
  • Слабкість або пошкодження м’язів, що приймають участь у формуванні колінного суглоба (м’язи стегна та гомілки)
  • Слабкість або пошкодження зв'язок колінного суглоба
  • Травми та захворювання стопи які ведуть до порушення біомеханіки ходи
  • Травми та захворювання хребта (особливо поперекового відділу з пошкодженням сідничного нерва)
  • Травми та захворювання кульшового суглоба, що ведуть до пошкодження біомеханіки ходи
  • Дегенеративно-дистрофічні та системні захворювання сполучної тканини, соматичні захворювання, інсульти з порушенням ходи, поліструктурні захворювання органів руху та нервової системи, інфекційні захворювання з ураженням суглобів т. щ.
  • Синовіт, гемартроз, гонартроз, хондроматоз та інші захворювання з переважним ураженням внутрішньосуглобових структур

Крім того, пошкодження менісків часто супроводжує травми зв'язок колінного суглоба, особливо пошкодження медіальної колатеральної зв'язки

1. Медіальна колатеральна зв’язка

1. Медіальна колатеральна зв’язка

Дегенеративні зміни та розриви

У більшості випадків (якщо це не вроджена аномалія або якесь системне захворювання сполучної тканини) дегенеративні зміни менісків починаються у другому десятилітті життя і прогресують швидше при надмірному навантаженні на колінні суглоби.

В той же час, розриви меніска є результатом сильного розтягування або роздавлювання між виростками стегна і великогомілкової кістки. Також значної осьової деформації – скручування коліна. Чисті травми, не пов’язані з дегенеративними змінами, можуть бути у будь якому віці, хоча переважають у пацієнтів середнього віку які ведуть активний спосіб життя та професіонально займаються спортом.

Сучасні дані про травми менісків

Згідно з сучасними дослідженнями, від 50% до 66% розривів менісків мають поздовжню форму, починаючись від переднього рогу і продовжуючись до місця, розташованого ззаду від місця прикріплення медіальної колатеральної зв'язки. Ці ушкодження часто призводять до міграції відірваного фрагмента меніска. Поперечні розриви або спонтанний відрив часто спостерігаються після дегенеративного процесу із постійними мікротравмами та хронічним запаленням.

Види пошкоджень менісків

Види пошкоджень менісків

Гострі травматичні розриви переважно мають поздовжній напрямок і виникають по периферії, супроводжуючись ушкодженням зв'язок. Саме яскраво виражена клінічна симптоматика пошкодження зв'язок може стати причиною складної діагностики травми меніска. Дослідження показують, що зміни біомеханіки після розривів менісків та хірургічних втручань можуть прискорювати розвиток остеоартриту (Frontiers, 2023).

Симптоми ушкодження медіального меніска:

  • Біль на внутрішній стороні колінного суглоба
  • Точкова чутливість над місцем прикріплення зв'язки до меніска
  • Різкий біль простріл при напрузі
  • «Блокада» коліна
  • Біль уздовж медіальної колатеральної зв'язки при перерозгинанні та повороті гомілки назовні при зігнутій у коліні нозі
  • Біль при надмірному згинанні ноги
  • Синовіт
  • Слабкість м'язів передньої поверхні стегна

Латеральний меніск

Латеральний меніск не так щільно прикріплений до капсули суглоба як медіальний, що пояснює його велику стійкість до нефізіологічних навантажень.

Анатомія латерального меніска

Анатомія латерального меніска

1. Латеральний меніск 2. Латеральна колатеральна зв’язка 3. Передній ріг 4. Задній ріг

Латеральний меніск має більш округлу форму, а його задній ріг прикріплений до задньої хрестоподібної зв'язки. Пошкодження або розрив латерального меніска зустрічається значно рідше та часто супроводжує серйознішими травмами капсульно-зв'язувального апарату колінного суглоба.

У латеральному меніску зазвичай зустрічаються радіальні розриви, а також спонтанний відрив, ці патології часто спостерігаються після дегенеративного процесу з постійними мікротравмами.

Розрив зовнішнього меніска

Розрив зовнішнього меніска

Розрив зовнішнього меніска

При ізольованому розриві латерального меніска найчастіше відчувають клацання, потім приходить гострий біль, який переважно локалізується по зовнішньому краю коліна. Болючість посилюється за будь-якої спроби руху чи осьового навантаження.

Симптоми ушкодження латерального меніска

  • Біль при напрузі
  • Біль уздовж малогомілкової колатеральної зв'язки, що віддає в зовнішній відділ колінного суглоба
  • «Блокада» коліна
  • Біль уздовж малогомілкової колатеральної зв'язки при перерозгинанні та надмірному згинанні та ротації гомілки всередину
  • Синовіт
  • Слабкість м'язів передньої частини стегна

При значних пошкодженнях колінний суглоб може наповнитися рідиною (гемартроз) і стати гарячим на дотик та візуально значно збільшитися в розмірі (набряк). У цей час пацієнти звертають увагу на обмеженні повного згинання або розгинання, іноді стає неможливим повністю наступити на травмовану ногу. При тяжких травмах, що супроводжуються повним або частковим відривом меніска, може виникнути повна блокада колінного суглоба, при якій людина не може розігнути-зігнути коліно ні самостійно, ні з чиєюсь допомогою.

Причини пошкоджень менісків

Найчастіше ушкодження менісків виникає під час занять спортом. Травми – найчастіша причина. До них відносять удари по коліну, невдалі стрибки з висоти, дорожньо-транспортні пригоди, падіння на поверхню з твердими краями, наприклад, сходи.

Причини пошкоджень менісків

Розрив може статися і при різкому згинанні, розгинанні коліна, підвертанні ноги при обертанні із зафіксованим стегном. Також зайва вага та захворювання інших суглобів (кульшового, гомілкостопного) та стопи створює регулярне підвищене навантаження на колінний суглоб.

Ризик пошкоджень меніска зростає при перенесеному розриві хрестоподібної зв'язки коліна.

Біомеханіка травми меніска 1. ПХЗ

Вплив травм меніска на біомеханіку ходи та рухів у нижніх кінцівках

Ушкодження менісків, як медіального, так і латерального, не залишається ізольованою патологією, оскільки запалення або блокада колінного суглоба порушує його біомеханіку, внаслідок чого виникає м'язовий дисбаланс та дистрофія м’язів. Тривале збереження м'язового дисбалансу призводить до функціональних порушень, у результаті м'язи стають неспроможні повноцінно виконувати функцію стабілізації колінного суглоба. Цю функцію беруть на себе пасивні системи стабілізації, такі як хрестоподібні і колатеральні зв'язки, капсула суглоба, що зумовлює їх перевантаження. В результаті перевантаження їх розтяг, повний або частковий розрив, лише питання часу. Дисбаланс м’язів, дистрофія зв'язок, пошкодження менісків – прямий шлях до розвитку раннього гонартрозу, та, як результат – раннього ендопротезування.

Розуміння біомеханіки та участі у перерозподілі навантаження кожного елемента під час руху є важливим для вивчення етіології травми або деформації суглоба, і є ключем до прийняття рішень щодо лікування та оцінки ефектів лікування.

механізм травмування менісків


З питань діагностики та лікування травм та захворювань менісків звертайтесь:


Травматологія та фармакологія: точки дотику
Відповідаємо на Ваші дзвінки: Понеділок – П'ятниця 10:00 – 16:00
Або Telegram: Чат Telegram  цілодобово по можливості

Інші матеріали