Кровотеча з ран передпліччя

      

У сьогоднішньому огляді поговоримо про передпліччя. Загалом, техніки зупинки кровотечі з ран області передпліччя нічим не відрізняються від техніки зупинки кровотечі з кисті, за винятком невеликих нюансів, пов'язаних з об'ємом втрати крові при великих пошкодженнях і можливістю виникнення шоку

Опублікований: 12.08.2022

Кровотеча з ран області передпліччя. З серії «Зупиняємо кровотечу – від кисті до шиї, від шиї до тазу, від таза до п'яти»

Огляд матеріалів з відкритих джерел

На жаль, через продовження військового вторгнення, яке порушило всі існуючі міжнародні угоди про суверенітет України, і безперервних обстрілів мирного населення, ми змушені продовжити серію матеріалів про до медичні способи зупинки кровотечі.

В першому огляді «Зупиняємо кровотечу – від кисті до шиї, від шиї до тазу, від таза до п'яти» ми загалом розібрали види та особливості ушкоджень, особливості зупинки капілярної, венозної та артеріальної кровотечі. Також докладно зупинилися на зупинці різних кровотеч із ран області кисті.

У сьогоднішньому огляді поговоримо про передпліччя. Загалом, техніки зупинки кровотечі з ран області передпліччя нічим не відрізняються від техніки зупинки кровотечі з кисті, за винятком невеликих нюансів, пов'язаних з об'ємом втрати крові при великих пошкодженнях і можливістю виникнення шоку

Як і при травмах кисті рани передпліччя поділяють за видами: різані, забиття та садна, вогнепальні та мінно-вибухові, укушені та колоті, травматичні ампутації та рубано-рвані.

Кровотеча з ран передпліччя. З серії «Зупиняємо кровотечу – від кисті до шиї, від шиї до тазу, від таза до п'яти»

Перше, що необхідно встановити при кровотечах, які кровоносні судини пошкоджені - вени, артерії, капіляри або все разом. Саме від цього залежатиме перша допомога. У більшості випадків це можна з легкістю встановити за інтенсивністю кровотечі та кольором крові. Наступний не менш важливий етап – з'ясувати, чи є переломи кісток передпліччя. У разі перелому насамперед потрібно зафіксувати уламки кісток шиною або будь-якими підручними засобами і тільки потім вжити заходів щодо зупинки кровотечі. Незафіксовані уламки кісток можуть призвести до ще більшого пошкодження тканин, судин та нервів та викликати незворотні процеси в них.

1. Артеріальна кровотеча 2. Венозна кровотеча 3. Капілярна кровотеча 4. Травматична ампутація

1. Артеріальна кровотеча 2. Венозна кровотеча 3. Капілярна кровотеча 4. Травматична ампутація

Ознаки артеріальної кровотечі та допомога

При пошкодженні артерії кров має яскраво-червоний колір і фонтанує з рани. Враховуючи, що артеріальна кров надходить від серця до периферії, кровотечу можна зупинити, пережимаючи пошкоджену судину вище за місце ушкодження.

Тимчасово перетиснути велику артерію пальцями, в даному випадку це плечова артерія, можна лише притиснувши її до кістки. Якщо кровотеча походить з рани нижче за ліктьовий суглоб притискають плечову артерію, в середній третині плеча з внутрішньої сторони. Далі надаємо кінцівки підвищене положення і накладаємо джгут. При сильній кровотечі необхідно накласти джгут на середню третину плеча якнайшвидше. Особливості та час накладання джгута при артеріальній кровотечі ми розбирали у попередньому матеріалі.

Накладення джгута на середню третину плеча

Накладення джгута на середню третину плеча

Спосіб форсованого згинання кінцівки використовується, якщо артеріальна або венозна кровотеча не супроводжується переломами кінцівки. При кровотечі з кисті та передпліччя з внутрішньої сторони ліктьового суглоба підкладають бинт або валик з тканини, руку максимально згинають у ліктьовому суглобі та фіксують її до плеча в такому положенні за допомогою бинта або звичайного ременя.

Спосіб форсованого згинання кінцівки

Спосіб форсованого згинання кінцівки

Ознаки венозної кровотечі та допомога

Якщо кров темно-червоного кольору і надходить з рани повільної або слабко пульсує, в такт дихання, у пацієнта венозна кровотеча. Кровотеча з великих вен (стегнової, підключичної, яремної) небезпечна для життя пацієнта як внаслідок швидкої крововтрати, так і можливості повітряної емболії. Венозна кровотеча з пошкоджених судин передпліччя при локальному пошкодженні від колотих або різаних ран не несе небезпеки для життя людини, звичайно, якщо вчасно надати допомогу і пацієнт не страждає на захворювання крові, наприклад, на гемофілію.

Перша допомога при будь-яких венозних кровотечах передбачає накладення давлячої пов'язки, холоду і підвищене положення пошкодженої кінцівки.

Якщо, після накладення давлячої пов'язки на пошкоджену вену, кровотеча не зупинилася - потрібно накласти джгут як при артеріальній кровотечі або використовувати спосіб форсованого згинання кінцівки про який ми писали вище.

Ознаки капілярної кровотечі та допомога

Повільний витік крові з усієї поверхні рани - показник капілярної кровотечі. При всій явній відсутності небезпеки такої рани, зупинка такої кровотечі становить великі труднощі, якщо хворий страждає на погане згортання крові, наприклад, гемофілію. У такому разі зупинити капілярну кровотечу з великої поверхні можна буде лише за допомогою джгута або форсованого згинання кінцівки у ліктьовому суглобі.

Накладення давлячої пов'язки використовується як перша допомога при капілярній кровотечі. Якщо у Вашій аптечці є гемостатична губка, її слід накласти на рану, після чого зробити давлячу пов'язку. Якщо такої губки немає, то на рану накладають кілька шарів марлевих серветок, які туго фіксують пов'язкою.

У будь-якому випадку, якщо рана знаходиться на кінцівці, їй слід надати підвищеного положення, забезпечити спокій, холод (міхур із льодом) на область рани і якнайшвидше доставити пацієнта до медичного закладу.

Допомога при травматичній ампутації та розмозженнях (розмозження – травма, при якій внаслідок здавлення та зміщення виникає пошкодження м'яких тканин, судин, нервів та кісток, т.з. неповна ампутація)

Найнебезпечніша травма передпліччя (крім політравми) – травматична ампутація. Небезпека її полягає не тільки у сильній змішаній кровотечі з розірваних судин, а й у можливості виникнення травматичного та геморагічного шоку. Постановка діагнозу не викликає труднощів — достатньо одного погляду на постраждалого, щоб виявити травматичну ампутацію.

Алгоритм надання долікарської допомоги при травматичних ампутаціях

Перша допомога людині, у якої відбулася травматична ампутація, полягає у запобіганні подальшому впливу травмуючого фактора (евакуація із зони бойових дій або екстремальній ситуації) та в знеболюванні (за можливості).

Укласти постраждалого горизонтально, по можливості голова повинна бути трохи нижче рівня тіла, це робиться з метою поліпшити приплив крові до мозку, щоб уникнути незворотних процесів у ньому. Негайно викликати швидку (якщо частина пошкодженої кінцівки збережена, попередити медиків про можливість реімплантації та вжити заходів для збереження ампутованої частини). Якщо викликати швидку немає можливості, потрібно попросити оточуючих підготувати транспорт для транспортування постраждалого до найближчої лікарні.

Наступний етап: якнайшвидше накласти джгут на середню третину плеча, щоб повністю припинити кровотечу. Також потрібно накласти стерильну (по можливості) пов'язку на кукси.

Важливо! Ампутовану кінцівку до прибуття лікарів краще покласти в ємність з льодом, а потім віддати її лікарям. Термін зберігання пальців (при правильному зберіганні) до реімплантації може досягати 16 годин, кистей і стоп - 12, а рук і ніг, ампутованих на високому рівні при ідеальних умовах збереження, - всього 4 години. Оптимальна температура зберігання ампутованих частин - 4 градуси Цельсія. Розбирати особливості зберігання ампутованих частин тіла ми будемо, т.я. складно знайти лід у зоні бойових дій чи місці попадання ракети. Кому цікаво можна знайти інформацію в інтернеті.

1. Стерильний пакет, в який поміщають ампутовану частину кінцівки 2. Пакет з льодом та водою 3. Лід

1. Стерильний пакет, в який поміщають ампутовану частину кінцівки 2. Пакет з льодом та водою 3. Лід

 

Якщо відбулася часткова ампутація (ушкодження кісток та частково м'яких тканин), не потрібно остаточно відривати пошкоджений сегмент. Потрібно зупинити кровотечу та зафіксувати пошкоджену ділянку шиною як при переломі. Рану затампонувати стерильними (по можнивості) серветками і прикласти лід.

Мамочка, пора сваливать!


Інші матеріали