Лікоть: реабілітація (Rehabilitation of the Elbow)

Огляд найбільш поширених травм ліктя та його скелетно-м’язової адаптації формує підґрунтя для обговорення обстежень та найбільш специфічних концепцій лікування пацієнтів з травмою ліктя.

Опублікований: 17.06.2021

Лікоть: реабілітація (Rehabilitation of the Elbow)

Тодд С. Елленбекер, Тад Печінські та Девід Карфагно (Todd S. Ellenbecker, Tad Pieczynski, and David Carfagno)

Пропонуємо вашій увазі посібник по реабілітації ліктьового суглоба «Лікоть: реабілітація» (Rehabilitation of the Elbow) автори: Тодд С. Елленбекер, Тад Печінські та Девід Карфагно (Todd S. Ellenbecker, Tad Pieczynski, and David Carfagno) матеріал англійською мовою, всі права належать авторам, розміщено з метою ознайомлення для реабілітологів, масажистів, інструкторів ЛФК.

Лікоть: реабілітація (Rehabilitation of the Elbow) Тодд С. Елленбекер, Тад Печінські та Девід Карфагно (Todd S. Ellenbecker, Tad Pieczynski, and David Carfagno)

Завантажити у форматі PDF "Rehabilitation of the Elbow"

Знайомство з даним матеріалом дозволить лікарю:

  • Глибоко розуміти функціональну анатомію та біомеханіку нормального функціонування ліктьового суглоба.
  • Знати різні техніки відновлення діапазону рухів, включаючи вправи на розтягування та мобілізацію суглоба.
  • Проводити спеціальні клінічні дослідження для визначення ослаблення зв’язок та патології сухожилків пошкодженого ліктя.
  • Володіти критеріями розвитку програми реабілітації для різних пошкоджень ліктьового суглоба.
  • Ознайомитись з різноманітними техніками для посилення ліктьового суглоба, відкритих та закритих кінетичних ізометричних комплектів, ізотонічних, пліометричних, ізокінетичних та функціональних вправ.

Лікоть: реабілітація (Rehabilitation of the Elbow) Лікоть: реабілітація (Rehabilitation of the Elbow)

Реабілітація ліктьового суглоба

Лікування пошкоджень ліктьового суглоба в осіб, які ведуть активний спосіб життя, вимагає розуміння механізму травми, анатомії та біомеханіки ліктя людини та кінетичного ланцюжка верхньої кінцівки, а також добре структурованого та детального обстеження для визначення охоплених травмою структур. Лікування травмованого ліктьового суглоба у підлітків та активних осіб старшого віку вимагає аналогічного підходу, який полягає у розумінні специфічних анатомічних факторів вразливості ліктя молодих спортсменів, а також впливу повторних стресів та їхніх клінічних наслідків на розвиток даного суглоба. Огляд найбільш поширених травм ліктя та його скелетно-м’язової адаптації формує підґрунтя для обговорення обстежень та найбільш специфічних концепцій лікування пацієнтів з травмою ліктя. Тут також висвітлено важливий зв’язок між ліктьовим та плечовим суглобом у кінетичному ланцюжку верхньої кінцівки, що сприяє більш різносторонньому обстеженню та розробці стратегій втручання, а також концепцію відновлення сили усієї верхньої кінцівки.

Анотація

1. Лікоть складається з плече-ліктьового, плече-променевого та проксимального променево-ліктьового суглоба. Рухи ліктьового комплексу включають згинання, розгинання, пронацію та супінацію.

2. Перелом ліктя може статись внаслідок прямого удару або падіння на витягнуту руку. Лікування полягає в іммобілізації, або, у деяких випадках, включає хірургічну репозицію та фіксацію. Для реабілітації після хірургічної фіксації, пацієнту може знадобитись 12 тижнів.

3. Травми перевантаження при вальгусному розгиинанні стаються у фазі прискорення кидка та можуть призвести до розвитку задніх медіальних остеофітів та вільних тіл у ліктьовому суглобі спортсмена. Для повного функціонального відновлення ліктя застосовуються артроскопічне лікування, раннє відновлення діапазону рухів відразу після нього, розвиток сили та функціональне тренування.

4. Внаслідок багаторазового вальгусного навантаження ушкоджується бокова зв’язка ліктьового суглоба. Її реконструкція є порятунком для пацієнтів, які змагаються в метанні.

5. При надмірному розгинанні ліктя через падіння на витягнуту руку променева та ліктьова кістка зсуваються назад, утворюючи вивих. Курс реабілітації залежить від ступеня стабільності. Якщо ліктьовий суглоб стабільний, реабілітація проводиться після короткого періоду іммобілізації. Нестабільні вивихи вимагають хірургічного відновлення і пов’язаного з ним більш тривалого періоду іммобілізації.

6. Повторні мікротравми сухожилків згиначів та пронаторів під час пронації та згинання передпліччя та кисті спричиняють медіальний епікондиліт.

7. Латеральний епікондиліт (лікоть тенісиста) виникає внаслідок концентричного або ексцентричного перенавантаження розгиначів та супінаторів кисті, найчастіше сухожилка carpi radialis brevis.

Лікоть: реабілітація (Rehabilitation of the Elbow)

Спеціалісти та клініки, які допоможуть при реабілітації ліктьового суглоба

 


Кіфа Андрій Миколайович - спеціаліст з кінезіологічного та біомеханічного тейпування, реабілітолог
Адреса:
вул. Бульварно – Кудрявська, 39/11, м. Киів
E-mail:
andriikifa@gmail.com 
+380679082493 моб.
Графік роботи:
Понеділок - П'ятниця з 8:00 до 18:00
(за попереднім записом)

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!

 

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!
Адреса:
м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209-А (ВОПНЛ ім. О.І. Ющенка)
Сайт:
https://spinex.com.ua
Контакти:
(0432) 50 70 90
(068) 150 90 90
(073) 150 90 90
(066) 150 90 90
spinex.vin@gmail.com
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 8:00-20:00
Субота з 08:00-16:00
Неділя - вихідний

Інші матеріали