Малий апарат зовнішньої фіксації АО

      

"Регулярно стикаючись з проблемами нестабільності фіксації переломів фаланг пальців, Бюргер винайшов альтернативне рішення, малий апарат зовнішньої фіксації АО, в якому скоби з замками утримують на місці горизонтальні опорні стержні фіксатора" (с)

Опублікований: 26.03.2022

Малий апарат зовнішньої фіксації АО

Карл Хайнс Бюгер (Karl Heinz Bürger)

Джерело: AO Small External Fixator

Переклад ексклюзивно для проекту "Травматологія та фармакологія: точки дотику"

Малий апарат зовнішньої фіксації АО

Малий апарат зовнішньої фіксації АО, розроблений на основі проведення концептуального дослідження та оцінки силами Інкубатора розвитку АО та оприлюднений Центром перекладу інновацій АО (AO ITC), влітку 2021 року був переданий для клінічної оцінки в Німеччину, Австрію та Швейцарію. Ця система, яка отримала європейський знак відповідності (СЕ) на початку 2021 року, являє собою конструкцію, що зберігає м’які тканини, є менш громіздкою та більш ефективною для лікування роздроблень та переломів малих кісток порівняно з існуючими на сьогодні аналогами.

За підтримки Центру перекладу інновацій та обміну технологіями (AO ITC Technology Transfer), малий апарат зовнішньої фіксації, винайдений в Австрії хірургом, д.м.н. Карлом Хайнцом Бюргегом, пройшов технічну оптимізацію щодо вибору матеріалів, похибок та визначень, і отримав захоплені відгуки експертів АО, які випробовували його у ветеринарних лабораторіях Науково-дослідного інституту АО в Давосі (ARI). Після випуску першої партії прототипів – 200 одиниць – конструкція готова до клінічного застосування.  

Клінічна проблематика

Впродовж своєї медичної кар’єри Бюргер постійно стикався з проблемою нестабільності фіксації спицями Кіршнера переломів фаланг пальців. Інший спосіб – титанові пластинки – створював додаткові проблеми. «У ситуації гострої травми не завжди є можливість в достатній мірі розкрити м’які тканини для фіксації пластиною», - каже Бюргер. Ще один варіант, кістковий цемент, досить дорогий, потребує багато часу і також створює проблеми, оскільки після застигання цементу скорегувати фіксацію вже неможливо.

Малий апарат зовнішньої фіксації АО

Клінічне рішення

Регулярно стикаючись з цими проблемами, Бюргер винайшов альтернативне рішення, малий апарат зовнішньої фіксації АО, в якому скоби з замками утримують на місці горизонтальні опорні стержні фіксатора. З цією концепцією він звернувся до фахівця з розробки, який допоміг йому створити прототип швидкого, недорогого, стабільного та малоінвазивного засобу фіксації переломів малих кісток.

Отримання від Центру перекладу інновацій та обміну технологіями (AO ITC Technology Transfer) доступу до інкубатора розвитку ресурсів відіграло ключову роль у розробці малого апарату зовнішньої фіксації АО. Ці ресурси включали фінансування, надане незалежною радою, яка затверджує пропозиції та залучає до консультацій широке коло експертів відповідної галузі. Ця рада також надає інформацію щодо захисту інтелектуальної власності, розробки медичних виробів, проведення перших клінічних випробувань та планування оцінки на підтвердження концепції.

В кінці 2021 року команда з розробки малого апарату зовнішньої фіксації АО планує перейти до пошуку бізнес-партнерів для випуску цієї системи на ринок.

Малий апарат зовнішньої фіксації АО


Інші матеріали