Монітор зрощення переломів від АО

      

Бачити загоєння зсередини - датчик від АО дасть змогу слідкувати за процесом загоєння перелому.

Опублікований: 24.12.2020

Монітор переломів АО

Інноваційний метод підтримки індивідуального підходу до реабілітації пацієнтів після лікування переломів кісток наближається до етапу клінічних досліджень. Монітор переломів АО, сенсорна система, яка постійно та об’єктивно відслідковує перебіг загоєння кістки, народився з дискусії між Dr Markus Windolf (доктором Маркусом Віндольф) з науково-дослідного інституту AO в Давосі (ARI), лідера розробок провідних концепцій галузі та батька «AO» та Prof Stephan Perren (професора Стефана Перрена), який тривалий час обіймає посаду директора НДІ АО в м. Давос.

Ця концепція об’єднує імплантований пристрій з датчиком, встановленим на звичайній кістковій пластині, та спеціальний додаток для смартфона, який отримує інформацію. Центральний сервер збирає та зберігає дані зі смартфонів користувачів для візуалізації, і лікар конкретного пацієнта отримує цінну інформацію для прийняття рішення щодо подальшого лікування.

Інноваційний метод підтримки індивідуального підходу до реабілітації пацієнтів після лікування переломів кісток

«Ідея вимірювати зрощення перелому через деформацію імплантату не нова, новітнім є постійне отримання цієї інформації та даних про зміни стану перелому», - каже Віндольф (Dr Markus Windolf.) «Краще розуміння того, як загоюється перелом і здатність об’єктивно виміряти процес лікування дозволяє забезпечувати пацієнтам кращі результати».

Монітор переломів АО вимірює відхилення стабілізуючого імплантата під фізіологічним навантаженням до восьми місяців після операції, водночас повідомляючи інформацію про рухливість пацієнта. На початку для фінансування проєкту було надано грант від «AO Trauma Research». За ці кошти було розроблено перший прототип і проведені вимірювання загоєння переломів в рамках дослідження на тваринах. Версія цього пристрою для зовнішньої фіксації (ExFix) пройшла тестування в клінічних умовах та отримала значну підтримку концепцій від технічної комісії АО (AO Technical Commission). Наразі, завдяки підтримці відділу розвитку АО (AO Development Incubator, AODI), монітор переломів АО в 2020 році переходить до етапу досліджень на людях. Цей відділ підтримки, Інкубатор розвитку АО, допомагає торувати шлях до впровадження цієї багатообіцяючої концепції в клінічну практику.

 

«На ринку немає медичного виробу, який здатний об’єктивно виміряти загоєння перелому. Цю технологію можна вважати проривною, оскільки рентген, теперішній стандарт лікування, в деяких випадках змушує лікарів займати очікувальну позицію і чекати до півроку після операції, щоб виявити ускладнення при загоєнні. Протягом цього періоду пацієнт страждатиме від зниження якості життя, і наша технологія може значно скоротити цей період», - пояснює Віндольф (Dr Markus Windolf)

 

вимірювати зрощення перелому через деформацію імплантату

 

«Крім того, ми більше не боятимемось повторного перелому, оскільки точно бачитимемо що пацієнт готовий до навантажень на перелом», додає він. «Чим раніше пацієнт зможе переносити вагу, тим краще, оскільки це означає, що пацієнт може дуже скоро повернутись до нормального життя».

Віндольф (Dr Markus Windolf) повідомив, що клінічні дослідження для оцінки версії Монітора переломів АО для імплантації є ключовою частиною підтримки, яку надає «Інкубатор розвитку АО».

«Без підтримки «Інкубатора розвитку АО» ми в АО не змогли б профінансувати такий проєкт», - сказав він, і пояснив, що саме «Інкубатор розвитку АО» опікується новітніми концепціями, такими як Монітор переломів АО, які підтримують місію АО щодо прагнення до досконалого лікування та найкращих результатів для пацієнтів з травмами та захворюваннями опорно-рухового апарату. Діапазон такої підтримки простягається від фінансування ноу-хау до побудови та втілення планів проєктів аж во випуску на ринок.

«Інкубатор розвитку АО – це формування для передачі наших ідей від дослідників та клінічної практики. «Інкубатор розвитку АО» - це надзвичайно важливий рушій для багатьох потенційно проривних технологій».

Як і будь-який інший інноваційний медичний виріб, Монітор переломів АО може зіткнутись з регуляторними та фінансовими труднощами, проте Віндольф (Dr Markus Windolf) впевнений у потенційній фінансовій вигідності цього проєкту.

«Ми постійно отримуємо від хірургів відгуки, які дають нам підстави думати, що ринок очікує на це рішення», - каже він.

Крім Віндольфа (Dr Markus Windolf), над проєктом Монітора переломів АО в Науково-дослідному інституті АО в Давосі працюють: Manuela Ernst (Мануела Ернст) – лідер проєкту, біомеханічні розробки, Viktor Varjas (Віктор Вар’яс) – лідер проєкту, біомеханічний розвиток, Dominic Gehweiler (Домінік Гевайлер) – лідер проєкту, біомеханічні розробки. Медичний консультатн - Prof Tim Pohlemann (професор Там Полеманн), член ради засновників АО.

 

Науково-дослідний інститут АО в Давосі

 

(Джерело англійською - https://www.aofoundation.org/who-we-are/about-ao/news/2019/2019_07-inside-the-healing-process, Переклад матеріалу з англійської ексклюзивно для проекту Травматологія та фармакологія: точки дотику)


Інші матеріали