Нова наносітка покращить ефективність дії антибіотиків

      
Опублікований: 11.10.2019

Останнім часом вчені все частіше говорять про небезпеку стійких до дії антибіотиків бактерії. При цьому якщо раніше баланс в цьому протистоянні схилявся в бік фармацевтів, то зараз все більше мікроорганізмів почали пристосовуватися швидше. Потрібно змінювати не тільки підхід до створення нових видів антибіотиків, а й змінювати принципи доставки ліків. Одним з них може стати новітня наносітка, яка не тільки вбиває бактерії більш ефективно, але і забезпечує загоєння ран.

 Нова наносітка покращить ефективність дії антибіотиків

Як працює наносітка для доставки ліків?

Дослідники з Університету Фліндерса і їхні колеги в Японії створили особливу наносітку, розмір якої становить 20 х 15 сантиметрів, сплетена сітка з волокон товщиною всього в 200 нанометрів. Всередині волокон сітки знаходиться порожниста серцевина, заповнена негативно зарядженими наночастинками золота, а також антибіотиками колістином і ванкоміцином. Щоб доставити антибіотики в певну область сітки, частинки золота були вбудовані в неї з використанням методу під назвою «електроспіннінг» (прим. Електроспіннінг - це спосіб отримання волокон в результаті дії електрики на заряджений струмінь полімерного розчину). Завдяки цьому ми можемо створювати нові більш ефективні види ліків. – як стверджують автори роботи.

У чому плюс?

Але в чому плюс подібного підходу? Насправді все досить просто: невеликі заряджені наночастинки золота регулюють вивільнення антибіотиків з наносітки. Додавання наночасток змушує антибіотик «мігрувати» до центру кожного волокна (яких дуже багато в структурі самої сітки), що дає можливість рівномірно розподіляти вихід антибіотика з наносітки по всій поверхні. Таким чином, вся колонія бактерій піддається одномоментній «атаці», що значно збільшує ефективність дії антибіотиків. Ефективність винаходу була протестована на лабораторних тваринах протягом 14 днів. Дослідники вивчили, як препарати можуть вплинути на зростання E. Coli (кишкової палички). Прицільна дія препарату дозволила значно знизити концентрацію антибіотиків для ефективного знищення бактерій. Тобто в ході експерименту для знищення бактерій потрібно було значно менше препаратів «на сітці», ніж якби вчені використовували традиційні методи введення. Що, в свою чергу значно зменшує навантаження на весь організм вцілому. Зараз експерти націлені на вдосконалення своєї технології.

По-перше

По-перше, вони намагаються вивчити інші види металів, які могли б замінити золото в структурі наносітки. І справа тут навіть не в тому, що золото - це дорогоцінний метал. Можливо, що інші метали або їх сплави дозволять ще більш чітко контролювати надходження препаратів.

По-друге

По-друге, вчені тестують й інші види антибіотиків. Але, з цим проблем виникнути не повинно. В теорії сітку можна «наповнити» будь-якими препаратами. Варто зауважити, що така сітка - дійсно дуже перспективний засіб терапії. Крім вельми очевидного використання її на відкритих ранах (загоєння відкритих переломів, вибухових та вогнепальних травм та ін.) інфікованих уражень шкіри, її можна застосовувати при порожнинних операціях. Крім того, більш ефективна дія антибіотика зменшує також і час загоєння ран, знижуючи ймовірність рецидиву.


Інші матеріали