Особливості апаратної діагностики при захворюваннях колінних суглобів. КТ, МРТ, рентгенографія

      

Сучасна медицина, паралельно з розвитком технологій неінвазивної візуалізації, створює широкі можливості для ранньої та точної діагностики захворювань та пошкоджень колінних суглобів. Сьогодні, при діагностиці того чи іншого захворювання, з широкого спектру доступних вибираються ті дослідження, які найбільш специфічні

Опублікований: 11.03.2022

Особливості апаратної діагностики при захворюваннях колінних суглобів. КТ, МРТ, рентгенографія

Огляд матеріалів із відкритих джерел.

Докладно про захворювання та травматичні пошкодження колінного суглоба, особливості його будови та важливість у біомеханіці руху ми вже неодноразово писали в наших блогах. У даному огляді ми хочемо сконцентрувати свою увагу на методах апаратної діагностики при найнебезпечніших захворюваннях колінного суглоба, захворюваннях, які при несвоєчасній діагностиці та лікуванні з величезною часткою ймовірності можуть призвести до повної втрати функцій колінного суглоба та ендопротезування – тотальної чи часткової заміни компонентів суглоба на штучні імпланти

колінний суглоб

Колінний суглоб за анатомічною будовою, біологічними та біомеханічними властивостями є, можливо, найскладнішим із усіх суглобів людського тіла. Саме він допоміг нам перейти до прямоходіння і саме він, через великі навантаження, зазнає травм і захворювань частіше за інші.

Сучасна медицина, паралельно з розвитком технологій неінвазивної візуалізації, створює широкі можливості для ранньої та точної діагностики захворювань та пошкоджень колінних суглобів. Сьогодні, при діагностиці того чи іншого захворювання, з широкого спектра доступних вибираються саме ті дослідження, які найбільш специфічні і дають максимальну інформацію про цей патологічний процес. Нижче ми постараємося розкрити особливості діагностики деяких із найнебезпечніших, у плані перспектив лікування та прогнозу одужання, захворювань.

Остеоартроз (остеоартрит, гонартроз) – докладно про дане захворювання ми писали у матеріалі Гонартроз - деформуючий артроз колінного суглоба

Остеоартроз (остеоартрит, гонартроз)

Остеофіти та дегенерація менісків – ознаки остеоартриту (Перша стадія з Kellgren)

Остеоартроз (остеоартрит, гонартроз)

Остеоартрит 3-ї стадії по Kellgren - значне звуження суглобової щілини в медіальному відділі і норма або псевдорозширення в латеральному (при вальгусній деформації - Х-подібна деформація - звуження в латеральному відділі і норма або псевдорозширення в медіальному) остеосклероз, можливий остеонекроз, хронічний синовіт, випадання фрагментів хряща у порожнину суглоба, фіброзні зміни суглобової рідини.

Пірофосфатна хондропатія або артропатія (хондрокальциноз, псевдоподагра, кальцій-пірофосфатний артрит)

Пірофосфатна хондропатія або артропатія (хондрокальциноз, псевдоподагра, кальцій-пірофосфатний артрит)

У проекції суглобових щілин є чітка картина утворення кальцифікату - хондрокальциноз (1). При цьому на МРТ відкладення кальцію не видно (2). При діагностиці хондрокальцинозу МРТ перестав бути методом вибору, т.к. не визначає наявність відкладення кальцію у порожнині суглоба.

Пірофосфатна хондропатія або артропатія (хондрокальциноз, псевдоподагра, кальцій-пірофосфатний артрит)

Достовірним методом діагностики наявності пірофосфатів на початковому етапі є КТ

Поєднання методів діагностики МРТ, КТ та рентгенографії з максимальною долею ймовірності можуть допомогти у постановці діагнозу пірофосфатна артропатія, а також виявити структурну перебудову кістки та появу ускладнень у вигляді асептичних некрозів виростків великогомілкової та стегнової кісток.

Для скринінгової діагностики хондрокальцинозу достатньо рентгенографічного обстеження ураженого суглоба. Для порівняння та виявлення прихованої патології за відсутності клінічних проявів захворювання краще робити обидва суглоби.

Подагричний артрит

Подагрический артрит

Подагрический артритНа знімку (1) зафіксовано рідкісний випадок візуалізації суглобової щілини, що говорить про відкладення моноуратів натрію на поверхні хряща при подагрі. На КТ (2) видно подагричний тофус, що руйнує кісткову тканину. Класична подагра (3) – знімок переднього відділу стопи допомагає підтвердити саме подагричну патологію в колінному суглобі за сумнівів у діагностиці. Рідкісний випадок подагричного тофусу в поперековому відділі хребта (4), що викликав тазові порушення.

Ревматоїдний артрит колінного суглоба

Ревматоїдний артрит колінного суглоба

На знімку (1) видно характерні звуження суглобової щілини з обох боків з яскраво вираженими деструктивними змінами суглобових поверхонь. За відсутності симптомів та лабораторного підтвердження ревматоїдного захворювання для підтвердження діагнозу ревматоїдний артрит колінного суглоба роблять рентгенографію кистей у прямій проекції. На знімку (2) чітко видно симетричні деструктивні зміни майже у всіх суглобах обох кистей, що підтверджує діагноз серопозитивного ревматоїдного поліартриту.

Хвороба Бехтерєва (спондилоартрит)

Хвороба Бехтерєва (спондилоартрит)

Рівномірне звуження суглобової щілини з обох боків, виражений навколосуглобовий остеопороз. У місцях, де суглобовий хрящ повністю відсутній, видно перебудову структури кісткової тканини та вторинний остеосклероз. За наявності великого масиву змін відсутні ознаки, що підтверджують причину їх появи. В даному випадку для підтвердження спондилоартриту потрібно провести рентгенологічне дослідження тазу – оглядовий знімок.

Хвороба Бехтерєва (спондилоартрит)На знімку (1) чітко видно дегенеративно дистрофічні зміни в області крижово-клубових суглобів. На знімку (2) кістковий анкілоз крижово-клубових суглобів та ерозивний симфізит з деструктивними змінами при 4-й стадії Хвороби Бехтерева та яскраво виражені зміни в кульшових суглобах.

Системний червоний вовчак

Системний червоний вовчакПри рентгенологічному обстеженні колінні суглоби в нормі (1). При МРТ (2) яскраво виражені внутрішньокісткові дегенеративні зміни в епіфізах та метафізах кісток, що формують колінний суглоб – т.зв. інфаркти кісткового мозку, викликані системним червоним вовчаком.

Системний червоний вовчак

На знімку (1) ділянка асептичного некрозу медіального виростка стегнової кістки при системному червоному вовчаку. МРТ цього ж пацієнта (2) – асептичний некроз з медіального боку та ділянка інфаркту кісткового мозку з протилежного боку. Також виявлено множинні інфаркти кісткового мозку області другого колінного суглоба за відсутності будь-якої симптоматики.

До вищевикладеного хотілося б додати важливе значення УЗД при діагностиці захворювань колінного суглоба, про яке ми поговоримо в наступних матеріалах. Слідкуйте за нашими публікаціями.

Фахівці та клініки, які допоможуть Вам з діагностикою, лікуванням та реабілітацією при травмах та захворюваннях колінного суглоба


Костогриз Олег Анатолійович - Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги ДУ «ІТО НАМНУ», Доктор медичних наук, травматолог-ортопед вищої категорії, Заслужений лікар України

Костогрыз Олег Анатолиевич. Доктор меднаук, ортопед-травматолог высшей категории
Адреса:
вул. Бульварно-Кудрявська,27, м. Київ, Україна, 01601, 2 поверх клінічного корпусу (ліве крило) ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
arztkostogryz@ukr.net
+38(066)808-36-44 моб.
Графік работи:
Понеділок – П'ятниця з 9:00-17:30
Консультаційні дні:
За попереднім записом

 

Основні напрямки надання допомоги пацієнтам:

  • Артроскопічна резекція медіального та латерального менісків;
  • Артроскопічний шов менісків (медіального та латерального);
  • Артроскопічна резекція кісти менісків;
  • Артроскопічне видалення вільних хондральних тіл колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика задньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика медіальної та латеральної зв'язок;
  • Артроскопічні операції при звичному вивиху надколінка;
  • Артроскопічна резекція медіопателярної складки;
  • Діагностична артроскопія;
  • Артроскопічна синовектомія колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика меніска;
  • Коригуюча остеотомія

Інші матеріали