Остеоінтегративні протези нижніх кінцівок

      

За остеоінтегративними протезами кінцівок - майбутнє. Але є низка проблем, що треба вирішити науковцям.

Опублікований: 16.04.2021

Лабораторія біомедичної інженерії ІТО НАМНУ

За остеоінтегративними протезами кінцівок - майбутнє. Але є низка проблем, що треба вирішити науковцям. Наша доповідь на науково-практичній конференції "Реабілітація та протезування/ортезування XXI століття. Проблематика, перспективи та міжнародні стандарти відновлення рухової активності", м. Харків, 15 квітня 2021.

Доповідач - м.н.с. Лабораторії біомедичної інженерії ДУ «ІТО НАМНУ» Козік Є. В.

Остеоінтегративний протез кінцівки - це біосумісний металевий пристрій, який імплантується в залишкову кістку кукси із можливістю подальшої остеоінтеграції.

Докладніше в відео доповіді.

Остеоінтегративні протези нижніх кінцівок: огляд літератури

 

Доповідь підготовлена:

Галузинський О.А.1, Чорний В.С.2, Козік Є.В.1, Бурбурська С.В.1

1 - Лабораторія біомедичної інженерії ДУ " ІТО НАМНУ".

2 - Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця

 

P. S. Невеликий огляд матеріалів по темі остеоінтегрірованних імплантів і сучасних протезів

Сучасні розробки і подальші дослідження в області остеоінтегрірованних протезів дозволили максимально близько підійти до створення повністю імплантованих протезних систем, багатих сенсорами і контрольованими нервовою системою пацієнта, з точністю координації рухів, порівнянною з природною кінцівкою.

 

 

Для людей з ампутованими кінцівками відчуття «фантомного болю в кінцівках» може бути жахливим та дезорієнтуючим відчуттям - відчуття руки або ноги, яких більше немає. Але дослідники з Університету Джона Хопкінса прийшли до висновку, що ці відчуття є ключем до розгадки - вони показують, що нервова система все ще шукає інформацію від відсутньої кінцівки. Тепер дослідники розробили спосіб забезпечити цей недолік введення за допомогою електронної оболонки сумісної з остеоінтегрірованним имплантом.

Протези повинні робити більше, ніж просто відтворювати механіку рухів наших кінцівок, вони повинні з'єднувати нас з рештою світу і давати можливість відчувати себе повноцінними. Вивчаючи, як нервова система передає відчуття по всьому тілу, дослідники можуть імітувати ці сигнали від нових пристроїв введення.

До цього часу протезування могло замінити тільки механічні функції кінцівок, але електронна шкіра обіцяє відновити відчуття дотику, допомагаючи людям з ампутованими кінцівками, нарешті, знову відчути себе здоровими.

 


Інші матеріали