Переломи плеснових кісток

      

На сьогоднішній час однією з найпоширеніших травм, яка може трапитися як у професійного спортсмена, так і у будь-якої людини, є саме переломи плеснових кісток, ушкодження зв’язкового апарату стопи.

Опублікований: 08.11.2023

Переломи плеснових кісток

Діагностика, консервативне та оперативне лікування, реабілітація.

Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун

На сьогоднішній час однією з найпоширеніших травм, яка може трапитися як у професійного спортсмена, так і у будь-якої людини, є саме переломи плеснових кісток, ушкодження зв’язкового апарату стопи. Дані ушкодження самостійно іноді діагностувати проблематично, встановити їх може тільки ортопед-травматолог. Саме тому при наявності травми стопи, необхідно потерпілого звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Локалізація переломів плеснових кісток залежить від механізму травми. Так, при прямому механізмі травми частіше виникають переломи II, III, IV плеснової кістки, при непрямому - відносно частіше зовнішні, тобто IV і V. Переломи основи плеснових кісток при непрямому механізмі травми виникають частіше, ніж при прямому - відповідно в 30,7 і 17,9% випадків; діафізарні переломи цих кісток значно частіше виникають при прямій травмі, ніж непрямий.

Переломи плеснових кісток Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун

У свіжих випадках при переломах плеснових кісток клінічна картина не завжди типова і залежить від характеру травми, локалізації перелому, кількості зламаних кісток, наявності або відсутності значного зміщення відламків. Звичайні симптоми, постійно зустрічаються при переломах: деформація, крепітація, рухливість кісткових уламків - визначаються дуже рідко. Величина набряку при переломах плеснових кісток залежить від тяжкості ушкодження і кількості зламаних кісток.

Переломи плеснових кісток Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун

Основним методом діагностики ушкоджень та переломів переднього відділу стопи є рентгенографія яку виконують в прямій, бічній і косій проекціях. При деяких типах переломів потрібні повторна рентгенографія і особлива укладка стопи. Нерідко на рентгенограмах, зроблених в перші часті після травми, перелом побачити неможливо. Однак через 2 тижні, а іноді 3-4 тижні, при повторному рентгенологічному дослідженні лінія перелому стає добре видимою внаслідок резорбції країв відламків кістки.

Значні труднощі представляє рентгенодіагностика переломів основи плеснових кісток без значного зміщення особливо III-IV. Це пояснюється тим, що на рентгенограмі стопи, виконані в тильно-підошовному положенні, виходить накладення тіней контурів кісток. У подібних випадках рекомендується користуватися укладанням стопи - стопа в положенні пронації під кутом 35-45 °.

При читанні рентгенограм слід пам’ятати про наявність додаткових кісток (сесамовидних), які нерідко приймають за перелом.

Слід відмітити, що в діагностиці ушкоджень стопи, на даний момент особливу роль відіграє таке додаткове обстеження як СКТ (спіральна комп’ютерна томографія, по можливості з 3D реконструкцією), що суттєво покращує діагностичні методи та спрощує встановлення діагнозу.

Лікування переломів плеснових кісток

При переломах плеснових кісток без зміщення або з незначним зміщенням уламків, здійснюють розвантаження пошкодженої кінцівки з фіксацією пов’язкою до колінного суглоба типу «чобіток». Термін фіксації в гіпсовій пов’язці залежить від числа зламаних плеснових кісток, локалізації і характеру перелому і складає від 3 до 6 тижнів. Далі, після зняття іммобілізації призначають лікувальну фізкультуру, масаж, плавання в басейні. Дозоване осьове навантаження рекомендовано з 3-го тижня при переломі однієї або двох плеснових кісток і на 4-5 му тижні - при множинних переломах. У перші дні після зняття пов’язки рекомендовано еластичне бинтування стопи або застосування бандажа, також показано ходьба з індивідуальними устілками-супінаторами, а в ряді випадків - ортопедичне взуття.

Переломи плеснових кісток Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун

Великі труднощі представляє лікування хворих з переломами плеснових кісток зі зміщенням уламків.

Основною вимогою є анатомічна репозиція уламків (тобто співставлення уламків), стабільна фіксація на період, необхідний для зрощення перелому, а також рання функція.

Закрита або ручна репозиція часто не приносить успіху, особливо при множинних переломах плеснових кісток. Невдачі вправляння пояснюються недостатньою силою витягнення і труднощами утримання в репонованому положенні уламків після припинення витягнення. Внаслідок цього при накладенні гіпсової пов’язки нерідко виникають вторинні зміщення.

У випадках, якщо консервативними способами не вдається точно співставити відуламки, показано оперативне втручання.

Оперативне лікування дозволяє точно зіставити відламки і утримати їх в правильному положенні. Крім того, внутрішня фіксація перелому стрижнем дає можливість найбільш рано застосувати функціональне лікування за допомогою активних і пасивних рухів пальцями і навантаження на ушкоджену кінцівку.

Більшість хірургів, які застосовують внутрішню фіксацію при переломах плеснових кісток, відзначають, що виключається можливість вторинних зміщень уламків, відмова від додатковї зовнішньої іммобілізація, досягається первинне загоєння перелому і повне відновлення функції стопи зі збереженням строків непрацездатності в період лікування.

Переломи плеснових кісток Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун

Післяопераційний період в більшій мірі залежить від типу, кількості переломів та методу фіксації кісткових уламків.

Як правило зовнішня іммобілізація при стабільній фіксації застосовується протягом перших декількох днів.

Зняття швів виконують на 12-14 день, або по факту загоєння ран.

В післяопераційному періоді дозволяється ходьба на милицях без осьового навантаження на прооперовану кінцівку. Призначається ЛФК, масаж.

Металеві імпланти видаляють через 4-6 місяців.

Прогноз сприятливий, відновлення функції ушкодженої кінцівки та працездатність складає 6-8 тижнів.

Переломи плеснових кісток Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун


Фахівці які допоможуть у діагностиці та лікуванні переломів плеснових кісток


Клініка №10: Відділення пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу
Адреса:
вул. Бульварно-Кудрявська,27, м. Київ, Україна, 01601, 3 поверх клінічного корпусу (ліве крило) відділ пошкоджень опорно-рухового апарату та проблем остеосинтезу ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
Litun_yurii@ukr.net
+380636933140 моб.
https://ortho-trauma.com.ua
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 9:00-17:30
Консультаційні дні:
Понеділок, середа, п'ятниця з 9.00 до 14.00
Вівторок, четверг 13.00 до 16.00


Інші матеріали