Переломи п'яткової кістки

      

Всі переломи п'яткової кістки можна розділити на позасуглобові і внутрішньосуглобові

Опублікований: 07.12.2022

Переломи п'яткової кістки

Автор: к.м.н. ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Літун

Переломи п'яткової кістки поширені і складають близько 60% травм стопи і 2-4% від переломів всіх кісток.

Основною причиною переломів п'яткової кістки є падіння з висоти, в інших випадках переломи виникають внаслідок безпосереднього удару чи стискання.

Переломи п'яткової кістки поширені і складають близько 60% травм стопи і 2-4% від переломів всіх кісток.

При внутрішньосуглобових переломах п'яткової кістки, як і при всіх переломах, пошкодження м'яких тканин безпосередньо пов'язано з високоенергетичним впливом, яке діє на ушкоджену кінцівку.

Хоча низькоенергетичні травми супроводжуються незначними набряками і синцями, притому високоенергетичні травми викликають серйозне порушення м'яких тканин і можуть привести до відкритого перелому.

Переломи п'яткової кістки поширені і складають близько 60% травм стопи і 2-4% від переломів всіх кісток.

Для діагностики перелому п'яткової кістки проводять рентгенологічне дослідження обох стоп в стандартних трьох проекціях.

У деяких випадках для уточнення діагнозу застосовується комп'ютерна томографія (КТ).

КТ-сканування в осьової і корональної площинах необхідно для повного розуміння структури перелому (від неї залежить тактика лікування).

Переломи п'яткової кістки поширені і складають близько 60% травм стопи і 2-4% від переломів всіх кісток.

Всі переломи п'яткової кістки можна розділити на позасуглобові і внутрішньосуглобові.

Як правило позасуглобові переломи з мінімальним зміщенням уламків лікуються консервативно за допомогою гіпсової або більш сучасних пов'язок (скотч каст, турбокаст). Терміни іммобілізації залежать від типу перелому, віку, стану кісткової тканини і т.д.

Лікування внутрішньосуглобових переломів.

Основний спосіб лікування цих переломів відкрита репозиція і внутрішня фіксація пластиною з гвинтами.

Показання:

  • Переломи зі зміщенням
  • Відкриті переломи
  • Вік пацієнта менше 60 років
  • Пацієнти без супутніх захворювань
  • Противопоказання:
  • Цукровий діабет
  • Курець (більше 20 цигарок на добу)
  • Вік більше 60 років
  • Ангіопатія, тромбоз, тромбофлебіт
  • Супутні захворювання

Термін виконання операції при переломі п'яткової кістки

Оптимальним терміном виконання оперативного втручання перші години, або після 7-10-14 діб з моменту пошкодження, але не більше трьох тижнів, що дає можливість уникнути або мінімізувати загальні та післяопераційні ускладнення, дозволяє зменшити труднощі при репозиції уламків. Неможливість виконання операції в перший тиждень після травми, обумовлена розвитком значного набряку м'яких тканин п'яткової ділянки і всієї стопи, вимагає тривалої консервативної протинабрякової терапії та підготовки м’яких тканин до оперативного втручання.

Переломи п'яткової кістки поширені і складають близько 60% травм стопи і 2-4% від переломів всіх кісток. Основною причиною переломів п'яткової кістки є падіння з висоти, в інших випадках переломи виникають внаслідок безпосереднього удару чи стискання. Переломи п'яткової кістки поширені і складають близько 60% травм стопи і 2-4% від переломів всіх кісток. Основною причиною переломів п'яткової кістки є падіння з висоти, в інших випадках переломи виникають внаслідок безпосереднього удару чи стискання.

У післяопераційному періоді протягом першої доби застосовують місцеву гіпотермію (холод, лід), прооперовану кінцівку на 3 - 4 доби надають підвищене положення на (подушці) шині Белера. Зовнішню іммобілізацію гіпсовою лонгетой використовують тільки протягом 5 - 7 днів, після чого починають активні і пасивні рухи в суглобах стопи і гомілковостопному суглобі.

Ходьбу за допомогою милиць без осьового навантаження на кінцівку дозволяють з третього дня після оперативного втручання. Шви з післяопераційної рани знімають на 14 - 16 добу з моменту операції. Дозоване вагове навантаження на прооперовану кінцівку дозволяють з 8 тижні після операції, повне - з 12 тижня. видалення металевих фіксаторів рекомендують провести через 8-1 2 місяців.

Прогноз лікування перелома п'яткової кістки

Зазвичай непоганий, але часто залежить від ступеня супутнього ураження м'яких тканин, ступеня тяжкості перелому і залученості суглобових поверхонь п'яткової кістки, якості репозиції і скрупульозного дотримання рекомендацій при реабілітаційно-відновного періоду лікування.

Прогноз лікування перелома п'яткової кістки


Інші матеріали