Система для шийки стегнової кістки FNS – новий метод мінімально інвазивної фіксації переломів шийки стегнової кістки

      

Переломи шийки стегна складають 50% усіх зареєстрованих випадків переломів кісток кульшового суглоба

Опублікований: 25.06.2020

Переломи шийки стегна складають 50% усіх зареєстрованих випадків переломів кісток кульшового суглоба. Найчастіше вони стаються у пацієнтів старше 65 років і часто супроводжуються супутніми захворюваннями, такими як остеопороз, проте зустрічаються і в молодих пацієнтів як результат високоенергетичної травми.

Хоча тотальне ендопротезування кульшового суглоба (THA) та геміартропластика (НА) залишаються основними варіантами лікування переломів шийки стегнової кістки зі зміщенням у старших осіб, внутрішня фіксація з анатомічною репозицією (закрита або відкрита) вважається доцільнішою для молодих пацієнтів. Порівняно з канюльованими гвинтами, ковзаючі стегнові гвинти забезпечують вищу механічну міцність фіксації таких переломів, однак зазвичай їх застосування супроводжується більшою крововтратою через високу інвазивність техніки введення. Також є повідомлення про імплантати обох типів як про можливу причину болю в латеральній частині стегна через протрузію імплантату. Експертна група з питань нижніх кінцівок АОТК працювала над цим питанням з 2011 року. Результатом цієї праці стала розробка системи для шийки стегнової кістки FNS (рис.1), новітнього імплантату, розробленого для мінімально інвазивної фіксації усіх типів переломів шийки стегнової кістки.

Систему FNS було розроблено як відповідь на відкриті наразі питання, пов’язані з іншими методами лікування переломів шийки стегнової кістки. Імплантати системи FNS являють собою ковзаючий фіксатор з визначеним кутом, який забезпечує можливість контрольованого стиснення шийки стегнової кістки, подібно до існуючих систем динамічного кульшового гвинта. Латеральний елемент складається з невеликої опорної пластини з одним або двома блокуючими отворами. Завдяки невеликому розміру опорної пластини, кут нахилу циліндру одної пластини може відповідати більшості значень шиєчно-діафізарного кута (CCD) без потреби в значному осьовому відхиленні та латеральному зміщенні опорної пластини. Циліндр дає змогу елементам голівки ковзати, і в цьому випадку блокування за допомогою болта та антиротаційного гвинта обмежують ротацію навколо осі шийка-голівка.

Рис. 1 Інтраопераційне зображення системи FNS з навігацією
Рис. 1 Інтраопераційне зображення системи FNS з навігацією

Система FNS розроблена спеціально для фіксації переломів шийки стегнової кістки. Завдяки ротаційним та кутовим особливостям конструкції, FNS здатна виявити високу стійкість до варусного стиснення та ротації голівки стегнової кістки.

У 2015 році Науково-дослідний інститут АО (ARI) опублікував в журналі «AOTK Innovations» від того ж року (рис. 2a та рис. 2b) результати доклінічної біомеханічної оцінки системи для шийки стегнової кістки FNS. За ефективністю фіксації, систему FNS безпосередньо порівнювали з кульшовим динамічним гвинтом (DHS) з антиротаційним гвинтом, кульшовим динамічним гвинтом з лезом та системою трьох канюльованих гвинтів при лікуванні нестабільних переломів голівки стегнової кістки. Система DHS і досі залишається «золотим стандартом» фіксації нестабільних субкапітальних та трансцервікальних переломів шийки стегна, проте результати порівняння виявили, що менш інвазивна система FNS безсумнівно може скласти їй конкуренцію. За біомеханічними властивостями, система FNS була аналогічною обом системам DHS, та значною кращою від системи трьох канюльованих гвинтів з точки зору стійкості до вкорочення ноги та шийки при циклічних навантаженнях. Завдяки ротаційним та кутовим особливостям конструкції, система FNS здатна виявляти високу стійкість до варусного стиснення та ротації голівки стегнової кістки. Біомеханічне дослідження довело, що система FNS вдвічі ефективніше, ніж система з трьох канюльованих гвинтів, чинить опір вкороченню шийки стегна та ноги в цілому (рис. 3).

Рис. 2a Публікація результатів проведеного НДІ АО доклінічного дослідження системи  FNS в «AOTK Innovations 2015»
Рис. 2a Публікація результатів проведеного НДІ АО доклінічного дослідження системи FNS в «AOTK Innovations 2015».

Рис. 2b Публікація результатів проведеного НДІ АО доклінічного дослідження системи  FNS в «AOTK Innovations 2015».
Рис. 2b Публікація результатів проведеного НДІ АО доклінічного дослідження системи FNS в «AOTK Innovations 2015».

Рис. 3 Короткий виклад результатів біомеханічного дослідження НДІ АО: порівняння осьової міцності гвинта DHS, леза DHS, системи трьох канюльованих гвинтів і FNS.
Рис. 3 Короткий виклад результатів біомеханічного дослідження НДІ АО: порівняння осьової міцності гвинта DHS, леза DHS, системи трьох канюльованих гвинтів і FNS.

Болт та антиротаційний гвинт

Унікальна ротаційна та кутова стабільність конструкції обумовлюється двома ключовими елементами системи: болтом для шийки стегна та антиротаційним гвинтом (рис. 4).

Болт та антиротаційний гвинт Унікальна ротаційна та кутова стабільність конструкції обумовлюється двома ключовими елементами системи: болтом для шийки стегна та антиротаційним гвинтом (рис. 4).

Болт є центральною опорою фрагменту голівки стегна. Його тупий наконечник зменшує ризик проникнення у простір суглоба. Сам болт вільно ковзає всередині циліндра опорної пластини, при цьому ротаційний рух обмежено. Це створює можливість для контрольованого стиснення фрагменту голівки до 20 мм. Більша частина цього стиснення відбувається всередині циліндра опорної пластини, мінімізуючи латеральну протрузію опорної пластини. Антиротаційний гвинт підвищує ротаційну стабільність фрагменту голівка-шийка. Він блокує болт під фіксованим кутом, і це поєднання ковзає всередині циліндра опорної пластини. Антиротаційний гвинт також має тупий кінець для зменшення ризику проникнення в простір суглоба. На противагу іншим системам, які часто потребують окремого встановлення антиротаційного гвинта, імплантати системи FNS взаємопов’язані та спільно створюють конструкцію з фіксованим кутом та вигодами динамічної конструкції. Відстань ковзання болта та антиротаційного гвинта складає 20 мм, забезпечуючи можливість створення контрольованої динамічної компресії для фіксації переломів шийки стегна.

Рис. 4. Болт шийки стегна та антиротаційний гвинт після введення.
Рис. 4. Болт шийки стегна та антиротаційний гвинт після введення.

Конструкція опорної пластини

Завдяки невеликому розміру опорної пластини, система FNS (рис. 5) займає невелику площу поверхні кістки порівняно з іншими ковзаючими фіксаторами стегна. Антиротаційний гвинт проводиться через опорну пластинку, що дозволяє уникнути додаткового розсікання м’яких тканин проксимальніше від пластини. Це забезпечує менш інвазивний хірургічний доступ, що також є перевагою системи FNS на додачу до зменшення ризиків латеральної протрузії імплантату, виникнення болю в боковій частині стегна та подальшого подразнення м’яких тканин.

Рис. 5. Опорна пластина системи FNS займає невелику площу поверхні кістки, що дозволяє застосовувати мінімально інвазивний доступ.
Рис. 5. Опорна пластина системи FNS займає невелику площу поверхні кістки, що дозволяє застосовувати мінімально інвазивний доступ.

Інструменти та навігація

Було доведено, що ефективність лікування переломів шийки стегна в значній мірі залежить від обраного методу лікування. Хірургічна техніка для ковзаючих стегнових гвинтів описувалась як технічно складна та часто пов’язана зі збільшенням інтраопераційної крововтрати порівняно з одночасною постановкою кількох традиційних гвинтів. В подальшому, інструменти, необхідні для таких відповідальних процедур, повинні бути інтуїтивно зрозумілими, з можливістю зменшення кількості етапів операції та підвищення ефективності (рис. 6).

Система FNS, створена спеціально для полегшення використання та підвищення ефективності, включає спеціально розроблений набір інструментів, який дозволяє скоротити час проведення операції. Імплантат вводиться одною центральною цілеспрямовуючою спицею та одною навігаційною системою, зібраною заздалегідь.
Система FNS, створена спеціально для полегшення використання та підвищення ефективності, включає спеціально розроблений набір інструментів, який дозволяє скоротити час проведення операції. Імплантат вводиться одною центральною цілеспрямовуючою спицею та одною навігаційною системою, зібраною заздалегідь.

Джерело https://www2.aofoundation.org/wps/portal/!ut/p/a1/jY7BCoJAAES_xqs7aqV020OZJXhQS_cSGtsqqCvrltDXZ50KiprbDO_BEEYywrriWotC17Irmkdni6MdAX4QY-cFqQu6mc9WiR3a8J0JyF-BKEos0Hhl-fs1AOr-5-NLKH75W8JEI8vn1Zx2peMJwhQ_c8WVeVHTXGndD0sDBsZxNIWUouHmSbYGPimVHDTJ3knSt2l2C_nhDqR7tl8!/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/#/product-details/human/350795

Усі права на матеріали належать АО. Опубліковано за рекомендацією Президента АОТравма Україна.

Користуючись нагодою, висловлюємо нашу щиру подяку Президентові АОТравма Україна Петру Віталійовичу Нікітіну за інформаційну підтримку та віру в наш проект.

Система для шийки стегнової кістки FNS – новий метод мінімально інвазивної фіксації переломів шийки стегнової кістки


Представлена Карлом Штоффелем (Karl Stoffel) та Крістофом Зоммером (Christoph Sommer), членам експертної групи с питань нижніх кінцівок


Інші матеріали