Проект AI@AO використовує штучний інтелект для покращення догляду за пацієнтами

Ідея використання даних пацієнтів для поліпшення лікування переломів з’явилась внаслідок злиття двох проектів: одного, очолюваного AO ITC Clinical Evidence, а іншого - групою хірургів Туринського університету (Італія)

Опублікований: 11.07.2021

Проект AI@AO використовує штучний інтелект для покращення догляду за пацієнтами

Джерело англійською (https://www.aofoundation.org/who-we-are/about-ao/news/2021/2021_06_itc_aiao)

У співпраці з Туринським університетом АО використовує свою унікальну можливість як світового співтовариства хірургів-експертів для вдосконалення використання штучного інтелекту (ШІ) з метою класифікації переломів. За підтримки strategy fund resources, виділених через Центр перекладу інноваційних технологій AO (AO ITC), пілотний проект AI @ AO має на меті створити набір рентгенівських зображень переломів кісток із високоякісними анотаціями для поліпшення навчання алгоритмів ШІ.

Унікальна здатність АО

"Хоча ця ідея не нова, сильною стороною проекту є унікальна здатність АО подолати перешкоди для збору великої кількості зображень та надання високоякісних анотацій, придатних для використання в ШІ", - каже старший керівник проекту з медичних питань Анахі Хуртадо Чонг (Anahí Hurtado Chong, MD, PhD), доктор медичних наук, доктор філософії. "Проектом керує мультидисциплінарна команда з різними галузями знань, яка забезпечить мережу та співпрацю, створену АО з різними ключовими гравцями".

Ідея використання даних пацієнтів для поліпшення лікування переломів з’явилась внаслідок злиття двох проектів: одного, очолюваного AO ITC Clinical Evidence, а іншого - групою хірургів Туринського університету (Італія) на чолі з доктором Алессандро Апрато (Dr Alessandro Aprato) з відділу хірургічних наук.

Проект AI@AO використовує штучний інтелект для покращення догляду за пацієнтами

Була створена робоча група, і проект AI @ AO був обраний в якості пілотного проекту для формування стратегії ШІ в AO. Алессандро Апрато та його команда вже зібрали тисячі знімків переломів проксимального відділу стегнової кістки. Зображення були використані для успішної підготовки першого алгоритму для автоматичного виявлення та класифікації переломів стегна.

Рентгенівські знімки, зібрані в рамках проекту, будуть класифіковані згідно з класифікацією переломів та вивихів АО / Ортопедична травма (AO/Orthopaedic Trauma Association Fracture and Dislocation Classification), яка була розроблена з урахуванням ШІ. Член проектної групи та провідний хірург Алессандро Апрато - колишній науковий співробітник з клінічних досліджень.

Сприяння вдосконаленню догляду за пацієнтами

Сприяння вдосконаленню догляду за пацієнтами

Проект AI@AO підкреслює неприбутковий характер АО, використовуючи досвід АО в  класифікації переломів та глобальну мережу хірургів. Отримана база даних може в кінцевому підсумку бути використана партнерами для підготовки власних алгоритмів, а Технічна комісія АО може використовувати базу даних для підтримки процесу оцінки потенційного співробітництва для розробки нових продуктів. Продукти, створені в рамках проекту AI @ AO, можуть підтримувати класифікацію переломів у відділеннях невідкладної допомоги або в травматологічних відділеннях та травмпунктах у ситуаціях, коли немає висококваліфікованого травматолога.

Більше того, проект просуває місію АО сприяти вдосконаленню догляду за пацієнтами шляхом підвищення точності діагностики, зменшення неправильних діагнозів, оптимізації вибору лікування хірургами та покращення робочих процесів шляхом прискорення консультацій хірургів-ортопедів у випадках переломів.

Команда проекту з нетерпінням чекає можливості вирішення проблем створення цього конкретного набору даних: управління дуже великою кількістю клінічних зображень та досвід для надання високоякісних анотацій », - пояснює Хуртадо Чонг (Hurtado Chong).

Анахі Хуртадо Чонг, старший менеджер проекту з питань медицини (Anahi Hurtado Chong, Senior Project Manager Medical Affairs)

"Крім того, оскільки це нове поле, визначення аспектів, що стосуються конфіденційності даних, згоди пацієнтів, етичних міркувань, місцевого законодавства, інтелектуальної власності тощо, потребуватиме новаторської роботи в проекті" (Анахі Хуртадо Чонг, старший менеджер проекту з питань медицини (Anahi Hurtado Chong, Senior Project Manager Medical Affairs)


Інші матеріали