П’яткова шпора

П’яткова шпора (Плантарний фасциїт) - причини, симптоми, діагностика, лікування, профілактика

Опублікований: 31.03.2021

В продовження запланованої серії матеріалів по найпоширенішим травмам і захворюванням стопи Вашій увазі подана стаття, присвячена проблемі п'яткової шпори (Плантарний фасциїт)

Огляд матеріалів з відкритих джерел

П'яткова шпора (п'яткова шпора) - осифікація (закостеніння, остеофіт) сухожилля підошовної м'язи в області її прикріплення до п'яткової кістки. Основною функцією даного функціонального утворення є поєднання пальцевих фаланг і нижнього сегмента п'яткової кістки. Завдяки його наявності підтримується фізіологічне положення поздовжнього склепіння основи стопи і відбувається згинання-розгинання під час ходи.

Причини виникнення п'яткової шпори

Причини виникнення захворювання до кінця не вивчені. До найбільш вірогідних відносять хронічну травматизацію кістки і зв'язок (надмірна вага і навантаження, незручне взуття ...), а також специфічне порушення обміну речовин в організмі, що приводить до дегенеративних змін фасції, - ослаблення або руйнування сполучної оболонки, «футляра» м'язів. В результаті постійного запалення підошовної фасції відбувається заміна гнучкої тканини зв'язки на кісткову - осифікація. Кістковий шип-шпора, що утворюється в результаті перебудови, викликає постійну травматизацію м'яких тканин підошовної (плантарной) частини стопи і в медицині називається плантарний фасциїт або п'яткова шпора.

плантарний фасциїт або п'яткова шпора

 

Розвитку патологічних змін (осифікації) сприяють:

  • Поздовжня плоскостопість;
  • Малорухливий спосіб життя і різкі навантаження на стопу після тривалого періоду відпочинку;
  • Надмірна вага тіла;
  • Тривалі статичні навантаження на стопи (стояння, ходіння на високих каблуках, використання незручного взуття);
  • Часті мікротравми в ході інтенсивних спортивних тренувань.

Симптоми виникнення п'яткової шпори

Найтиповішим симптомом п'яткової шпори є сильний біль при ходьбі, особливо на самому початку ходьби - так звана «стартова біль» - виникає в момент початку руху після тривалої перерви або сну. У міру розвитку патології больові відчуття стають сильнішими і гострішими.

Коли виникає біль у п'яті, самої «шпори» (кісткового наросту) ще може не бути. Біль спочатку виникає через запалення в оточуючих м'яких тканинах та в процесі руйнування підошовної фасції.

П'яткова шпора може проявлятися болем у стопі різної інтенсивності. Це пов'язано з гостротою запального процесу, ступенем руйнівних змін підошовної фасції. Нерідко відчувається гострий біль відразу ж при навантаженні на стопу, створюється враження, що в п'яту потрапило щось гостре.

Шпори можуть викликати скорочення підошовної фасції, зниження її міцності, що може привести до деформації стопи, зниження рухливості суглобів стопи і зміни біомеханіки ходи через біль. Хворі починають ходити навшпиньки або зовнішнім краєм стопи, боячись наступити на п'яту.

При наявності шпори на п'ятах больові відчуття виникають в задній частині стопи, можуть віддавати в пальці ніг, м'язи гомілок, ці симптоми можуть посилюватися до вечора або при тривалій ходьбі, стоянні.

Ознаки п'яткової шпори можуть супроводжуватися незначним набряком стопи. Це пов'язано з запальним процесом, порушенням мікроциркуляції крові і лімфи, скупченням загиблих клітин і токсинів (продуктів розпаду) в тканинах.

 

Запідозрити п'яткову шпору також можна при наявності наступних симптомів:

 

  • гіперемія, посиніння або почорніння шкіри в області патологічних змін;
  • мозоль на ділянці утворення шпори;
  • відчуття гарячої шкіри, печіння, поколювання або оніміння над п'ятою;
  • ороговілі ділянки шкіри на ступнях, натоптиші або сухі мозолі;

 

П’яткова шпора (Плантарний фасциїт) - причини, симптоми, діагностика, лікування, профілактика

 

При появі болю в стопі важливо своєчасно звернутися до лікаря (ортопеда-травматолога або хірурга). Існує безліч захворювань, що проявляються схожими симптомами. Самолікування може призвести до серйозних ускладнень - порушення функції стопи, формування контрактур суглобів,  привести до інвалідності. Тільки лікар, спираючись на сучасні методи обстеження, може поставити правильний діагноз і призначити відповідне лікування.

Діагностика п'яткової шпори

Для встановлення діагнозу лікарю буває достатнім просто вислухати пацієнта. Типова локалізація болю в області п'яти, її посилення при навантаженнях, «стартова біль», свідчать на користь плантарного фасцііта. Біль зазвичай посилюється при натисканні в місці прикріплення апоневроза, при тильному згинанні стопи.

 

П’яткова шпора (Плантарний фасциїт) - причини, симптоми, діагностика, лікування, профілактика

 

Під час огляду стопи на ранніх стадіях захворювання виражених клінічних ознак зазвичай не спостерігається, в деяких випадках відзначається незначна набряклість і почервоніння в області п'яти.

Інтенсивність болю і симптоми патології можуть відрізнятися і не залежать від величини кісткового утворення. Так, навіть невеликий наріст в області п'яткового горбика може викликати гострий пекучий біль і стати причиною повної непрацездатності пацієнта, в той час, як утворення великого остеофіта в іншого хворого може проявлятися лише незначним дискомфортом під час ходьби. Тому при підозрі на п'яткову шпору для підтвердження діагнозу може бути виконана рентгенограма стопи. На знімку можна виявити ту саму «п'яткову шпору», про яку так люблять говорити пацієнти.

При підозрі на бурсит та на ранніх стадіях розвитку захворювання доцільно виконати УЗД, при цьому можна уточнити межі патологічних змін, їх обсяг і задіянні в патологічні процеси м'які тканини.

 

Основні методи лікування п'яткової шпори

Як і при багатьох інших захворюваннях стоп (вальгусна деформація великого пальця стопи, плоскостопість, вальгусні і варусні викривлення стоп) процес лікування завжди повинен бути комплексним і проходити під контролем фахівця - ортопеда-травматолога або хірурга.

 

Комплекс лікування п'яткової шпори полягає в:

 

  • Необхідно максимально можливе забезпечення фізичного розвантаження ушкодженої ​​ділянки, для чого рекомендується підбір індивідуальних ортопедичних устілок з викладенням внутрішнього і зовнішнього поздовжнього склепінь, поглибленням і м'якою прокладкою під п'ятою, а також тимчасове носіння підп’яточника з поглибленням або отвором в центрі.
  • Консервативне лікування направлено на ліквідацію запального процесу і включає місцеве застосування нестероїдних протизапальних препаратів (гелі, мазі), які мають протизапальну і розсмоктуючу дію. Але ці методи, як правило, приносять лише тільки тимчасовий ефект, їх обов'язково потрібно поєднувати в комплексі з іншими методами.
  • Масаж, фізіотерапевтичні методи (ванни, електрофорез) спрямовані на поліпшення обміну речовин в місці патологічних процесів і зняття запалення в тканинах.

 

Індивідуальні ортопедичні устілки при лікуванні п'яткової шпори

 

Замовити і виготовити індивідуальні ортопедичні устілки для лікування п'яткової шпори ви можете в спеціалізованій майстерні:

 

Майстерня по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявска, 27, 3-й поверх головного корпусу ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМН України" (праве крило)
Контакти:
+38 (067) 587-45-74
Viber
Графік работи:
Понеділок - П'ятниця з 8:30 до 16:00
Субота, Неділя - вихідні
Майстер з виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок
Юрій Олександрович Литвиненко

 

При малої ефективності консервативного лікування виконуються лікарські блокади п'яткової шпори - обколювання хворобливого місця шприцом з лікарською речовиною. Наприклад, стійким ефектом володіє одноразове місцеве введення дипроспана. Препарати, що застосовуються з цією метою, надають виражений місцевий протизапальний ефект, що швидко пригнічує запальний процес і знижує больовий синдром. Дана процедура вимагає знань і великого досвіду, тому проводити її може тільки кваліфікований фахівець. Однак при частому використанні методу можливе руйнування зв'язки або фасції.

 

Найбільш виражений терапевтичний ефект при лікуванні п'яткової шпори має ударно-хвильова терапія - унікальна лікувальна методика, заснована на впливі на тканини низькочастотних акустичних ударних хвиль.

 

Найбільш виражений терапевтичний ефект при лікуванні п'яткової шпори має ударно-хвильова терапія

Проникаючи в область ураження на чітко задану глибину, хвильові вібрації викликають в тканинах цілий комплекс позитивних змін:

  • Поліпшується кровообіг і лімфоциркуляція.
  • Місцевий метаболізм стає більш інтенсивним.
  • Структурні елементи кісткових утворень стають пухкими і розчиняються.
  • Спазмовані м'язи розслабляються.
  • Усувається місцева запальна реакція.
  • Поступово зменшується біль, а до кінця терапевтичного курсу зникає остаточно.
  • Активізуються процеси репарації і відновлення тканин.

 

Крім того, при цьому активізуються процеси регенерації тканин, зменшуються набряклість і запальні явища. З кожної проведеної процедури больовий синдром стає все менше і, як правило, значно зменшується або зникає до кінця лікування

Повноцінне лікування п'яткової шпори ударно-хвильовим методом передбачає проходження курсу з 5-8 процедур. Ефективність такого лікування особливо в комплексі з іншими методами дуже висока: по закінченні курсу повне зникнення симптомів хвороби і одужання настає у 97% пацієнтів.

Лікування плантарного фасциїта ударно-хвильовим методом має цілий ряд переваг перед іншими методами:

  • Абсолютна безпека і нешкідливість (практично не має протипоказань);
  • Біль і ознаки місцевого запалення зникають вже після першої процедури;
  • Лікування не вимагає використання медикаментозних препаратів і знеболення;
  • Вплив акустичних хвиль сприяє поліпшенню всмоктування лікарських засобів в уражені тканини і підвищує ефективність фармакотерапії яка застосовується в комплексному лікуванні п'яткової шпори.

На жаль, незважаючи на величезну ефективність і високу ступінь безпеки, ударно-хвильова терапія все ж має деякі протипоказання.

В яких випадках протипоказана процедура УВТ?

 

  • Вагітність на будь-яких термінах;
  • Онкологічні захворювання;
  • Гострі інфекційні процеси в організмі;
  • Порушення згортання крові;
  • Наявність кардіостимулятора;
  • Підвищений артеріальний тиск;
  • Трофічні та інфекційні ураження тканин в області застосування методики;
  •  Хронічні захворювання нирок;
  • Запальний процес і тромби вен нижніх кінцівок;
  • Дитячий і підлітковий вік.

 

У крайніх випадках (дуже рідко) і при ускладненому перебігу захворювання, а також при наявності виражених протипоказань до перерахованих вище консервативних методів лікування застосовують хірургічне лікування, так як зустрічається багато недоліків і рецидивів захворювання при даній методиці. При проведенні операції видаляють п'яткову шпору, після чого кінцівку фіксують гіпсовою або полімерною пов'язкою приблизно на один місяць і після зняття проводять комплекс реабілітації.

Профілактика п'яткової шпори

При перших симптомах не займайтеся самолікуванням - потрібно якомога раніше звернутися до фахівця ортопеда-травматолога або хірурга і чітко виконувати призначені процедури лікування та профілактики:

  • носіння правильно підібраного взуття і спеціальних індивідуально виготовлених або підібраних ортопедичних устілок для зниження навантаження на область п'яти;
  • виконання лікувальної гімнастики по розтягуванню і зміцненню литкового м'яза і плантарної фасції, масажу підошовної області стопи;
  • очищення тканин від надлишок загиблих клітин що утворилися в області п'яти за допомогою посилення кровотоку і лімфотоку - електрофорез, лікувальні ванночки, магнітотерапія, грязелікування (при відсутності протипоказань).

 

Профілактика п'яткової шпори

 

Також слід зосередити увагу на попередженні передчасного зносу, старіння і травм суглобів, зв'язок, кісток і м'яких тканин стопи:

 

  • необхідно боротися з надмірною вагою;
  • дотримуватися активний рухових режимів без надмірних навантажень, які можуть викликати травми стопи і гомілки;
  • проводити кваліфіковане і своєчасне лікування захворювань суглобів і хребта;
  • перешкоджати розвитку і прогресуванню плоскостопості;
  • при вже наявній плоскостопості застосовувати ортопедичні устілки;
  • віддавати перевагу фізіологічному, ергономічному і зручному взуттю.

 

Травми та захворювання стопи

Спеціалісти та клініки, які допоможуть у лікуванні Плантарного фасціїта


Омельченко Тарас Миколайович

Лікар ортопед-травматолог, доктор медичних наук, професор кафедри травматології та ортопедії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

Омельченко Тарас Миколайович,  Лікар ортопед-травматолог, доктор медичних наук, професор кафедри травматології та ортопедії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця
Адреса:
м. Київ, вул. Бульварно – Кудрявська, 27, 3 поверх клінічного корпусу (праве крило)
E-mail:
tnomelchenko@gmail.com
+380679450363 моб.
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 9:00-17:30

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!

Центр сучасної хірургії SPINEX у Вінниці – це клініка повного циклу!
Адреса:
м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209-А (ВОПНЛ ім. О.І. Ющенка)
Сайт:
https://spinex.com.ua
Контакти:
(0432) 50 70 90
(068) 150 90 90
(073) 150 90 90
(066) 150 90 90
spinex.vin@gmail.com
Графік роботи:
Понеділок – П'ятниця з 8:00-20:00
Субота з 08:00-16:00
Неділя - вихідний

Інші матеріали