Синдром круглого пронатора (синдром Сейфарта, "honeymoon paralysis" - параліч медового місяця, параліч наречених і "lovers paralysis" - параліч закоханих)

      

Велике значення у розвитку синдрому круглого пронатора має тривале стискання тканини. Це може відбуватися, наприклад, під час глибокого сну при тривалому положенні голови молодят на передпліччя або плечі партнера.

Опублікований: 02.06.2022

Синдром круглого пронатора (синдром Сейфарта, "honeymoon paralysis" - параліч медового місяця, параліч наречених і "lovers paralysis" - параліч закоханих)

Огляд матеріалів із відкритих джерел. Автор: Олександр Непорожній, виконавчий директор проекту «Травматологія та фармакологія: точки дотику»

Ще один тунельний синдром у нашу скарбничку тунельних невропатій- Тунельні невропатії. Синдром ложа Гійона, синдром кубітального каналу, БАС, Хвороба Хіраяма, Тунельний синдром

Стиснення серединного нерва в проксимальній частині передпліччя між пучками круглого пронатора називають пронаторним синдромом. Цей синдром зазвичай починає проявлятися після значного м'язового навантаження протягом багатьох годин за участю пронатора та згинача пальців. Такі види діяльності часто зустрічаються у музикантів (піаністів, скрипалів, флейтистів та особливо часто – у гітаристів), стоматологів, спортсменів.

Синдром круглого пронатора (синдром Сейфарта, "honeymoon paralysis" - параліч медового місяця, параліч наречених і "lovers paralysis" - параліч закоханих)

Круглий пронатор

Велике значення у розвитку синдрому круглого пронатора має тривале стискання тканини. Це може відбуватися, наприклад, під час глибокого сну при тривалому положенні голови наречена на передпліччі або плечі партнера. У цьому випадку компремується серединний нерв у табакерці пронатора або здавлюється променевий нерв у спіральному каналі при розташуванні голови партнера на зовнішній поверхні плеча. У зв'язку з цим для позначення цього синдрому в зарубіжній літературі прийнято терміни "honeymoon paralysis" (параліч медового місяця, параліч наречених) та "lovers paralysis" (параліч закоханих).

Синдром круглого пронатора (синдром Сейфарта, "honeymoon paralysis" - параліч медового місяця, параліч наречених і "lovers paralysis" - параліч закоханих)

Синдром круглого пронатора іноді виникає і у матерів-годувальниць. У них компресія нерва в ділянці круглого пронатора відбувається тоді, коли головка дитини лежить на передпліччі, її годують грудьми, заколисують і сплячою надовго залишають у такій позиції.

Клінічні прояви та діагностика синдрому круглого пронатора

Як завжди, діагностика патології починається зі збору анамнезу, з'ясування причин виникнення захворювання, часу появи перших симптомів. Як ми писали у огляді Тунельні невропатії. Синдром ложа Гійона, синдром кубітального каналу, БАС, Хвороба Хіраяма, обов'язково здійснити диференціальну діагностику, для виключення інших патологій.

При розвитку синдрому круглого пронатора пацієнт скаржиться на біль та печіння в області верхньої поверхні передпліччя на 4-5 см нижче ліктьового суглоба, по передній поверхні передпліччя та іррадіацію болю в I-IV пальці та долоню (у дистальному напрямку від місця здавлення нерва)

При пальпації виявляється локальний біль у зоні круглого пронатора (волярна поверхня верхньої третини передпліччя); Синдром Тінеля. При синдромі круглого пронатора буде позитивним симптом Тінеля при постукуванні неврологічним молоточком в області пронатора табакерки (на внутрішній стороні передпліччя).

Синдром круглого пронатора (синдром Сейфарта, "honeymoon paralysis" - параліч медового місяця, параліч наречених і "lovers paralysis" - параліч закоханих)

Пронаторно-флексорний тест. Пронація передпліччя із щільно стислим кулаком при створенні опору цьому руху (противодія) призводить до посилення болю. Посилення болю також може спостерігатися під час листа (прототип даного тесту).

На відміну від зап'ястного синдрому чутливість порушується і в проксимальних відділах бічної поверхні кисті, що забезпечується шкірною гілочкою, яка відокремлюється до входження серединного нерва в зап'ястковий канал.

При дослідженні чутливості виявляється порушення, яке захоплює долонну поверхню перших трьох з половиною пальців та долоню. Чутлива гілка серединного нерва, що іннервує долонну поверхню кисті, зазвичай проходить вище за поперечну зв'язку зап'ястя. Виникнення порушення чутливості на долоній поверхні І пальця, тильної та долонної поверхні ІІ-ІV пальців із збереженням чутливості на долоні дозволяє впевнено диференціювати синдром зап'ясткового каналу від синдрому круглого пронатора. Атрофія тенара при синдромі круглого пронатора, зазвичай, не так виражена, як із прогресуючих синдромах зап'ястного каналу.

З апаратних методів для підтвердження діагнозу використовують ектронейроміографію (швидкості проведення імпульсу нервом) для уточнення рівня ураження нерва. За допомогою ультразвукового дослідження, тепловізіографії, МРТ можна визначити пошкодження нерва, об'ємні утворення або інші патологічні зміни, що призводять до здавлення та ішемії нерва.

ектронейроміографія у діагностиці синдрому круглого пронатора

Лікування синдрому круглого пронатора

Лікування спрямоване на усунення здавлення та відновлення провідності нерва. У складних запущених випадках, при атрофії тканин та порушенні функцій та моторики кисті, лікування покликане відновити наслідки патологічних процесів.

Консервативне лікування

Насамперед прибрати зовнішній вплив та професійні ризики.

Медикаментозне лікування – усунення больового синдрому, відновлення живлення тканин та нерва, відновлення та посилення кровопостачання тканин, задіяних у патологічних процесах.

Масаж та мануальні техніки, ЛФК, УВТ, фізпроцедури, кінезіологічне тейпування, голкорефлексотерапія

Одна із схем тейпування руки при синдромі круглого пронатора (m. pronator teres) проводиться так:

  • використовується стандартна кінезі стрічка шириною 5 с. Довжина відрізків відміряється від медіального надвиростка плечової кістки до середини променевої кістки;
  • пацієнт приймає положення стоячи або сидячи;
  • проксимальна основа стрічки клеїться до медіального надвиростку плечової кістки;
  • пацієнт розвертає назовні передпліччя;
  • фіксується дистальна основа кінезіотейпу до променевої частини середини м'язів передпліччя.

кінезіологічне тейпування при синдромі круглого пронатора

Ортези або полімерні пов'язки для розвантаження м'язів передпліччя та захисту від повторних пошкоджень та здавлень нерва.

Дані методи дозволяють усунути причини розвитку синдрому круглого пронатора та нейтралізувати м'язовий спазм, проте така терапія ефективна лише на початковій стадії.

При більш занедбаних стадіях, з вираженими порушеннями чутливості (біль, парези, парастезії ...) та появою атрофії тканин, проводиться блокада анестетиками. Даний метод ефективний, але має істотний недолік - складно ввести ліки саме в м'яз і не зашкодити серединному нерву. У цьому випадку допомагає УЗ – введення препарату під контролем УЗ. Для блокади використовується "Новокаїн" або "Лідокаїн". Блокади роблять щодня, курс становить від 1 до 10 ін'єкцій залежно від швидкості досягнення терапевтичного ефекту: розслаблення круглого пронатора та зниження больового синдрому.

Ударно хвильова терапія в лікуванні синдрому круглого пронатора

Радіальні ударні хвилі надають комплексний позитивний ефект на відновлювальні процеси у защемленому нерві. Протинабрякова та протизапальна дія УХТ на м'які тканини сприяє зменшенню здавлення нерва. На особливу увагу заслуговує активізуючий ефект ударних хвиль на процеси мікроциркуляції. УХТ покращує трофіку нервових волокон, як безпосередньо, так і побічно – через покращення кровопостачання м'язів, сухожилля та суглобів, що оточують нерв. Це сприяє покращенню умов функціонування ураженого нервового стовбура та, відповідно, зменшенню термінів реабілітації та відновлення.покращує трофіку нервових волокон, як безпосередньо, так і побічно – через покращення кровопостачання м'язів, сухожилля та суглобів, що оточують нерв. Це сприяє покращенню умов функціонування ураженого нервового стовбура та, відповідно, зменшенню термінів реабілітації та відновлення. Застосування ударно-хвильової терапії як самостійного методу лікування, так і в комплексі з іншими методами консервативної терапії дозволяє в переважній більшості випадків повністю вилікувати пацієнта від тунельного синдрому та уникнути травматичного хірургічного втручання. Курс лікування УВТ при тунельних синдромах включає 8-10 лікувальних сеансів з інтервалом 5-7 днів між процедурами. Процедури короткочасні, займають трохи більше 15 хвилин і добре переносяться пацієнтами. Тривалість лікування індивідуальна і залежить як від тяжкості захворювання, так і від супутньої патології.

Оперативне лікування синдрому круглого пронатора

Хірургічне лікування застосовують у разі:

  • відсутності результату від консервативного лікування,
  • при явному прогресуванні захворювання,
  • вираженої атрофії тканин та функціональних порушеннях з боку кисті

Золотим стандартом хірургічного лікування синдрому круглого пронатора вважається малоінвазивне (артроскопічне) втручання.

Операція проводиться з метою визволення нерва від компресії. У середньому операція триває близько години, проводиться як під місцевою (провідниковою), так і під загальною анестезією. Після операції присутній больовий синдром, який блокується знеболюючим засобом. Рана гоїться протягом 14 днів, за цей час перев'язка робиться 4-6 разів. Через два тижні шви знімають і призначають реабілітацію.

хірургічне лікування синдрому круглого пронатора

Реабілітація після лікування синдрому круглого пронатора

На початковій стадії синдром круглого пронатора реагує на консервативні методи лікування. Терміни відновлення залежить від своєчасності звернення до фахівця. Після закінчення курсу лікування рекомендується використовувати ортез або бандаж для кисті для зняття навантаження з м'язів передпліччя.

Після усунення больового синдрому при консервативному лікуванні та зняття швів після оперативного втручання призначається реабілітаційна програма, яка складається з:

  • Масаж. Тривалість процедури становить 40 хвилин. Рухи не інтенсивні, легкі, розтираючі, точкові. У міру зменшення дискомфорту рухи замінюються більш інтенсивними для досягнення гіперемії.
  • ЛФК. Для відновлення функції круглого пронатора слід виконувати комплекс вправ, який призначає реабілітолог.
  • Кінезіологічне тейпування передпліччя. Направлено на рефлекторне зменшення болю, зняття набряку та покращення живлення тканин.

Висновок

Підбиваючи підсумки

Профілактика синдрому круглого пронатора полягає в усуненні факторів ризику, перелічених вище – тривале перенапруження м'язів, тривале здавлення та вимушене положення з перерозтягненням.

Прогноз лікування позитивний на початкових стадіях, але чим пізніше пацієнт з такою патологією звернеться до фахівця і почне лікування, тим важче буде позбутися від наслідків і відновити функцію кисті та нерва.

Синдром круглого пронатора (синдром Сейфарта, "honeymoon paralysis" - параліч медового місяця, параліч наречених і "lovers paralysis" - параліч закоханих)


Інші матеріали