Травматичні пошкодження і захворювання колінного суглоба

      

У цьому матеріалі ми хочемо описати більшість можливих проблем з колінним суглобом, симптоматику, характер перебігу захворювання або травматичного пошкодження, прогноз, особливості лікування, діагностики та реабілітації

Опублікований: 10.07.2021

Травматичні пошкодження і захворювання колінного суглоба

Анатомія колінного суглоба, діагностика, симптоми захворювань і ушкоджень колінного суглоба, особливості консервативного і оперативного лікування, реабілітація та профілактика захворювань і пошкоджень.

(Огляд матеріалів з відкритих джерел)

Даним оглядом ми хочемо систематизувати матеріали з травматичних ушкоджень і захворювань колінного суглоба. Про деякі з них ми вже писали на нашому сайті:

У цьому матеріалі ми хочемо описати більшість можливих проблем з колінним суглобом, симптоматику, характер перебігу захворювання або травматичного пошкодження, прогноз, особливості лікування, діагностики і реабілітації. Матеріал не є істинною в останній інстанції, і з деякими способами лікування практикуючі травматологи-ортопеди можуть не погодитися, але ми хочемо показати всю серйозність проблем, які виникають у разі пошкодження або захворювання структур, що формують колінний суглоб.

 Травматичні пошкодження і захворювання колінного суглоба

Причиною, яка підштовхнула написати цей матеріал, став пост жінки в ФБ. Пацієнтка (людини з явним гонартрозом (Судячи з опису симптоматики) 3 ступеня, інакше як пацієнтом відділення травматології вже назвати складно) запитувала - як вилікувати коліно? З багатьох рекомендацій, від поїдання яєчної шкаралупи, бульйону з кісток, чудодійних біодобавок і хондропротекторів-БАДів, прикладання листів капусти і малювання йодних сіточок, до екзотичних варіантів у вигляді заговорів в повний місяць або молодик на голку, яку потім потрібно закопати в сиром місці і чекати поки вона проржавіє - так відразу гонартроз і пройде, було тільки кілька адекватних порад - зверніться до ортопеда-травматолога в Інститут травматології або в поліклініку за місцем проживання, не займаєтеся самолікуванням.

Переважна більшість травматичних ушкоджень і дегенеративно-дистрофічних захворювань тканин колінного суглоба без адекватного лікувань і консультації фахівця рано чи пізно призводять до необхідності ендопротезування (повної або часткової заміни) колінного суглоба. Не просто так у всьому світі гонартроз займає перше місце в довгому списку захворювань суглобів, що призводять до інвалідності.

Анатомію колінного суглоба ми детально розбирали в попередніх статтях, тому відразу перейдемо до можливих травм і захворювань.

Травми та захворювання колінного суглоба

Основні патологічні стани колінного суглоба поділяються на 2 класи: травматичні (механічні) і нетравматичні (дегенеративно-дистрофічні, інфекційні, аутоімунні захворювання, пухлинні новоутворення і т.д.)

Травми або травматичні ушкодження - забиття, переломи, вивихи, розриви і розтягнення зв'язок, м'язів і менісків, гемартрози - визначити найпростіше. Крім того, що їм передує пошкодження (наприклад, падіння, зіткнення під час заняття активними видами спорту або ДТП, класика - травма зв'язок і менісків при катанні на лижах), у них досить характерний біль: різкий, що підсилюється при русі, повна або часткова блокада коліна. У разі перелому, вивиху або масивного розриву зв'язок і м'язів опорна функція колінного суглоба втрачається повністю, а біль може викликати стан шоку (при відкритих переломах з пошкодженням судин (стегнова артерія) травма може привести до летального наслідку).

Відрив і розрив меніска

Якщо трапляється пошкодження менісків (про анатомію і призначення меніска ми писали в матеріалі Артроскопічна меніскектомія (резекція меніска, та Артроскопічний шов меніска: «за» та «проти». Видаляти чи зшивати?) втрачається стабілізуюча функція коліна, іноді виникає часткова або повна блокада суглоба, а при масивних пошкодженнях може статися вивих коліна. Часто невеликі розриви меніска можуть проявлятися незначними больовими відчуттями, які проходять через кілька днів. Підступність таких травм в тому, що пошкоджений меніск травмує хрящову тканину колінного суглоба зсередини день за днем, викликаючи незворотні процеси в хрящах колінного суглоба.

Надколінок

Травми зв'язок, перелом і вивих надколінка, хондромаляція (руйнування хряща задньої (суглобової) поверхні надколінка) - не часта, але серйозна проблема, яка вимагає обов'язкової консультації ортопеда-травматолога і адекватного (часто хірургічного) лікування. Докладніше про перелом надколінка читайте у матеріалі Перелом надколінка

Звичний вивих надколінка

Сам по собі вивих надколінка виникає рідко, але при вроджених аномаліях колінного суглоба, або як наслідок інших травматичних ушкоджень коліна, вивихи надколінка займають друге за частотою місце серед пошкоджень колінного суглоба. Що значить приставка «звичний»? Вона говорить про періодичне повторення такої травми.

Розрив зв'язок колінного суглоба

Частковий надрив зв'язок (який дуже часто називають розтягненням), неповний розрив зв'язок  - це надрив зв'язки коліна, коли пошкоджується лише частина волокон, повний розрив колінних зв'язок - найчастіше це передня і задня (внутрішньосуглобові) хрестоподібні зв'язки, рідше бічні.

Внутрішньо- та навколосуглобові переломи колінного суглоба

Травматичні (патологічні) переломи стегна і гомілки в тій частині, яка формує або бере участь у формуванні колінного суглоба (виростки стегна і гомілки, головка малогомілкової кістки), дуже серйозна травма з неоднозначним прогнозом в лікуванні і можливими ускладненнями у вигляді гемартрозу і гонартрозу. У разі відкритих інфікованих переломів, лікування може затягнутися на кілька років.

Розрив сухожилка чотириголового м'яза, розрив (перелом) надколінка

У розгинанні колінного суглоба бере участь чотириглавий м'яз, прикріплений до колінної чашечки (надколінка) сухожиллям чотириголового м'яза; надколінок, в свою чергу, з'єднаний з горбистістю великогомілкової кістки (власним) сухожиллям надколінка. Примусове згинання в коліні при напруженні чотириголового м'яза може привести до пошкодження цих структур.

  • Травми включають:Розрив сухожилка чотириголового м'яза;
  • Розрив сухожилка надколінка;
  • Переломи надколінка;
  • Переломи горбистості великогомілкової кістки.

 Травматичні пошкодження і захворювання колінного суглоба

Нетравматичні захворювання колінного суглоба

Бувають гострі (біль виникає швидко, функція втрачається за кілька днів і навіть годин), наприклад, артрит, капсуліт, бурсит, неврит, або хронічні - коли симптоми наростають повільно, в патологічний процес залучаються навколишні тканини і інші сегменти - артроз (гонартроз), пухлинні новоутворення, хондроматоз, Хвороба Бехтерева, тендиніт, асептичний некроз виростків стегнової або великогомілкової кісток, дегенеративно-дистрофічні захворювання хрящів і зв'язок.

Артрит колінного суглоба

Запалення суглоба. Часто він спостерігається на обох колінах одночасно (він же з залученням до патологічного процесу інших суглобів - поліартрит), але може розвинутися і з одного боку. Хворе коліно набрякає, стає малорухливим, виникає локальне почервоніння і підвищення температури. Біль різкий, майже нестерпний, повне або часткове обмеження рухливості і опорної функції.

Артроз колінного суглоба (остеоартроз, гонартроз, деформуючий артроз колінного суглоба)

Зазвичай спостерігається у літніх людей, проте буває і у молодих після травм або інфекційних захворювань колінного суглоба. Руйнується хрящ, що призводить до порушення будови всього суглоба, запалення синовіальної рідини і ослаблення зв'язок. Біль в суглобі посилюються при навантаженні або активному русі. Також виникають деформації в суглобі, зміна осі нижньої кінцівки (варусні і вальгусні деформації), зміна ходи і порушення біомеханіки всієї нижньої кінцівки - в патологічні процеси задіюються гомілковостопний і кульшовий суглоби і поперековий відділ хребта..

Кіста меніска

Порожнинне рідинне утворення в товщі меніска колінного суглоба. Дане захворювання являє собою реакцію менісків на тривале перевантаження суглобів. У тканинах меніска утворюється мукоїдна (слизоподібна) речовина, яка накопичується з часом. Далі речовина перетворюється в кісту. У більшості випадків кіста формується з краю меніска. Головна небезпека захворювання полягає в тому, що при незначних навантаженнях може статися розрив. Найчастіше до фахівців звертаються пацієнти з кістою меніска колінного суглоба, кістою латерального меніска, кістою медіального меніска.

Артрит, артроз (гонартроз) колінного суглоба

1. Здоровий суглоб 2. Остеоартроз (гонартроз, деформуючий артроз) 3. Артрит

 

Хвороба Бехтерева

Анкілозуючий спондилоартрит (хвороба Бехтєрєва) найчастіше вражає молодих чоловіків. Розвиток патології починається з симптомів радикуліту, зазвичай шийного або поперекового. На певному етапі хвороби починаються різкі стріляючі болі в руку або ногу. Таким пацієнтам часто помилково ставиться діагноз остеохондроз або грижі хребта.

Тендиніт колінного суглоба

Запалення сухожилків - виникає при надмірному навантаженні на нижню кінцівку при занятті активними видами спорту або фізичному навантаженні - підняття важких предметів. Біль може бути, як ниючий, так і різкий. Головна ознака - раптовість кожного нападу. Також знижується рухливість в колінному суглобі.

Синовіт колінного суглоба

Колінний суглоб оточений щільною сполучнотканинною капсулою (сумкою), яка, не обмежуючи руху, забезпечує цілісність зчленування. Сумка з внутрішньої сторони покрита синовіальною оболонкою, що виробляє рідину, яка служить для зменшення тертя і покращує амортизацію при русі. Синовіт колінного суглоба - це запалення синовіальної оболонки, що характеризується накопиченням ексудату в суглобовій сумці. Нерідко захворювання може розвинутися на тлі бурситу. У більшості випадків основна причина захворювання - травма. Так само синовіт може розвинутися на тлі таких захворювань як: ревматоїдний артрит, подагричний артрит та інші.

Асептичний некроз виростків стегнової або великогомілкової кісток (остеонекроз)

Важке захворювання, викликане порушенням структури кісткової тканини, її харчування і жирової дистрофії кісткового мозку і як наслідок - супроводжується омертвінням кісткової і хрящової тканини. Причин змертвіння ділянки кісткової тканини або всієї кістки безліч. Розвиток асептичного некрозу кістки може виникнути в результаті порушення циркуляції крові, травматичних ушкоджень або тромбозу артерії, інфекційних захворювань і аутоімунних реакцій - причина виникнення даної патології до кінця не з'ясована, що робить її діагностику і лікування проблематичними.

Хондроматоз колінного суглоба (хвороба Кеннінга)

детально цей патологічний стан описано в матеріалі Хондроматоз колінного суглоба

Капсуліт колінного суглоба

Захворювання викликає запальний процес в навколосуглобових тканинах, що виникає після травматичних ушкоджень, тривалого перенавантаженняи або переохолодження. Місцем локалізації патології найчастіше є область прикріплення сухожилкив на внутрішній поверхні суглоба або м'язові тканини на внутрішній стороні великогомілкової кістки. Також можуть бути вражені сухожилки напівперетинчатої і портняжной області. Хвороба може розвиватися на тлі тендиніта колінного суглоба, тендобурсита. Рідкісне захворювання. При запущених станах сильний ниючий біль відчувається не тільки в колінному суглобі, а й в паховій області і навіть в поперековому відділі хребта.

Ентезопатія сухожилка чотириголового м'яза стегна

Зазвичай називають «коліном бігуна» через переважне поширення цього захворювання серед спортсменів - бігунів. Це одна з найпоширеніших травм в спорті. Як це характерно для більшості пошкоджень, що викликаються надмірним навантаженням, ентезопатія сухожилка чотириголового м'яза стегна розвивається в три етапи:

  • перший (легкий): біль відчувається тільки після навантажень і не позначається на виконанні дій;
  • другий (помірний): біль відчувається і під час і після навантажень;
  • третій (важкий): біль під час і після навантажень триваліший і може відчуватися при повсякденній діяльності. 

Тендиніт зв'язки надколінка

Зазвичай називають «коліном стрибуна» через переважне поширення цього захворювання серед спортсменів - стрибунів. Він являє собою запалення сухожилка, що з'єднує кістку з надколінком. Ще одна з найпоширеніших патологій в спорті.

Хондропатії колінного суглоба

Хронічне захворювання, яке розвивається при недостатньому харчуванні і кровопостачанні хрящової тканини. Вона проявляється болем і обмеженням рухливості кінцівки, а її несвоєчасне лікування небезпечне ураженням кісток. У групі ризику знаходяться діти і люди похилого віку, а також пацієнти з надмірною вагою і професійні спортсмени. У колінному суглобі це захворювання може мати дві основних прояви: хвороба Остгуда-Шлаттера - остеохондропатія горбистості великогомілкової кістки, виникає у дітей і підлітків і хондропатії надколінка.

хвороба Остгуда-Шлаттера (синдром хвороба Остгуда-Шлаттера)

Хвороба Остгуда-Шлаттера (синдром Остгуда-Шлаттера)

1. Сухожилок чотириголового м'яза стегна. 2. Надколінок 3. Зв'язка надколінка (власна зв'язка надколінка) 4. Велика горбистість великогомілкової кістки гомілки

 

Хвороба Осгуда-Шлаттера (синдром Осгуда-Шлаттера)

Одна з різновидів остеохондропатії колінного суглоба. Її діагностують у дітей і підлітків, частіше чоловічої статі. Причиною стає враження власної зв'язки надколінка, яка кріпиться до великої горбистості великогомілкової кістки. Посилені заняття спортом, швидке зростання, надмірна вага - всі ці фактори провокують запалення зв'язки і її ущільнення в поєднанні з підгострим переломом в області великої горбистості. У цій ділянці формується щільне, болюче утворення, яке з часом проходить. І також виявляється ущільнення і збільшення шару хрящової тканини між великогомілковою кісткою і зв'язкою надколінка і неправильне окостеніння - кісткові елементи можуть зачіпати сухожилки і хрящі. Надалі в області коліна може залишатися ущільнення, але воно не викликає хворобливих відчуттів і не шкодить пацієнту. Причини виникнення хондропатій колінного суглоба поки остаточно не з'ясовані.

Пателофеморальний артроз (пателлофеморальний больовий синдром, синдром болю в колінному суглобі​)досить рідкісне захворювання, характеризується ураженням хрящової тканини надколінка і стегнової кістки. Зазвичай діагноз ставлять на тлі порушення нормальної структури хряща при найменшому фізичному навантаженні. При первинній постановці діагнозу важких ознак патології не спостерігається. При подальшому прогресуванні даний тип артрозу може проявлятися неприємними ознаками. Найчастіше захворювання виявляють у молодих пацієнтів, які ведуть активний спосіб життя, у віці 20-40 років. Зазвичай спостерігається ураження однієї колінної чашечки, рідше - двох. Існують несприятливі ускладнюючі маркери, що включають вивих колінної чашечки (пателло), які нерідко трапляються в осіб з даним типом артрозу.

Системна червона вовчанка (СЧВ) - Найбільш поширеним проявом системної червоної вовчаки є ураження суглобів. Біль в них може передувати ураженню, що супроводжується багатьма симптомами, і імунологічному прояву захворювання, яке прогресує багато місяців і років. Симптоми пошкодження суглобів, від перемежаючого болю в суглобах (артралгії) до раптового запалення декількох суглобів (гострий поліартрит), спостерігаються приблизно у 90% пацієнтів і можуть тривати багато років, перш ніж з'являться інші симптоми. При тривалій хворобі можлива виражена гіпермобільність і деформація суглобів (артропатія Жакку), але таке буває рідко. Проте, запалення суглобів носить переважно періодичний характер і, як правило, не призводить до пошкодження суглобів (за рідкісним винятком).

Неврит стегнового нерва

При невриті (защемлення) стегнового нерва хворий відчуває гострий раптовий біль, больові відчуття віддають в коліно, поширюючись по передній поверхні стегна вниз. Патологію стегнового нерва іноді плутають з початком артрозу або артриту колінного суглоба. При підозрі на ураження або запалення нерва обов'язково потрібна консультація невропатолога.

Бурсит колінного суглоба

Постійний біль, що не проходить протягом декількох тижнів - ознака бурситу. Бурсит колінного суглоба - це сильне запалення анатомічних сумок коліна, що знаходяться між кістками і сухожильними волокнами. Анатомічні сумки наповнені спеціальною органічною рідиною (синовіальною рідиною) і служать своєрідними подушками безпеки. Вони також допомагають забезпечити нормальне ковзання сухожилка, розташованого вздовж кістки, а також уникнути пошкодження сухожильних волокон. Бурсит може виникнути в різних видах сумок, запалення навколосуглобової сумки - небезпечний процес, який без лікування може перейти в хронічну форму з залученням до патологічного процесу інших тканин.

Синдром медіопателлярної складки

Медіопателлярна складка являє собою потовщення синовіальної оболонки, що вистилає внутрішню поверхню колінного суглоба і виділяє мастильну рідину. Вона потрібна людині лише під час внутрішньоутробного розвитку, а після народження поступово «розсмоктується». Це больовий синдром в колінному суглобі, причиною якого стало запалення цієї складки. У 30% відсотків людей є медіопателлярна складка, але це не гарантує того, що вона обов'язково запалиться. Синдром проявляється наступними симптомами: біль в передній частині, особливо при вставанні з сидячого положення, хворобливі клацання при згинальних - розгинальних рухах. До групи ризику виникнення даного захворювання входять люди, які регулярно займаються спортом і відвідують тренажерний зал. Основні види спорту, які можуть стати причиною порушень: біг, велоспорт, стрибки в яких передбачається перевантаження колінного суглоба.

Кіста Бейкера (Беккера, підколінна кіста)

Результат запального процесу слизових міжсухожильних сумок між сухожилками середньої головки литкового і напівперетинчастого м'язів. Такі міжсухожильні слизові сумки є варіантом розвитку і існують у половини здорових людей. Захворювання розвивається тільки тоді, коли в цих сумках розвивається запальний процес, що супроводжується збільшенням сумок в розмірах, болем і порушенням рухів в колінних суглобах. Причиною розвитку запалення є запальні захворювання самого колінного суглоба: захворювання менісків, деформуючий остеоартроз. Слизові сухожильні сумки мають зв'язок з порожниною колінного суглоба через вузький щілиноподібний отвір. При запаленнях внутрішньої оболонки колінного суглоба рідина з порожнини суглоба потрапляє в сумку, накопичується там і викликає утворення кісти. Кіста має спеціальний клапан (так звану заглушку), яка перешкоджає зворотному відтоку рідини з кісти в порожнину суглоба.

Подагра

Системне тофусне захворювання, що розвивається в зв'язку із запаленням в місці відкладення кристалів моноурату натрію у людей з гіперурикемією (підвищення сечової кислоти в крові), обумовленої зовнішніми (застосування лікарських препаратів, здатних викликати відкладення кристалів моноурату натрію в суглобах), внутрішніми (порушення обміну речовин) та / або генетичними факторами. Гострий приступ артриту, як правило, одного суглоба, частіше плюсно - фалангового, гомілковостопного або колінного.

Пухлини колінного суглоба

патологічні утворення в області коліна з'являються досить рідко. У міру зростання вони здавлюють і деформують навколишні тканини. В результаті пацієнт відчуває спочатку дискомфорт і відчуття чужорідного тіла в цій області, а потім болі різного ступеня інтенсивності. Головна небезпека - метастази в інші органи нащастя дуже рідко.

Захворювання внутрішніх органів

В основному захворювання внутрішніх органів опосередковано впливають на колінний суглоб за рахунок порушення обміну речовин, надмірної ваги і як результат збільшення навантаження на колінні суглоби.

Іррадіація в колінний суглоб

Окремо варто сказати про іррадіацією, коли патологія одного суглоба відбивається болем зовсім в іншому. Наприклад, при коксартрозі (артрозі кульшового суглоба) біль часто іррадіює (віддає) в коліно і навіть всю ногу, хоча в дійсності проблема знаходиться зовсім в іншому суглобі - кульшовому.

Фіброміалгія

Схожий ефект спостерігається при фіброміалгії, яка може виражатися навіть скутістю в суглобах і судомами, але в самому коліні запалення не виникає. Фіброміалгія - це захворювання, яке викликає біль у м'язах, зв'язках (тканинах, що з'єднують кістки) і сухожилках (тканинах, що з'єднують м'язи з кістками). У більшості пацієнтів симптоми фіброміалгії з'являються у віці від 30 до 55 років. Вона частіше зустрічається у жінок (до 80% хворіють жінки), але чоловіки і діти також схильні до цього захворювання. Хоча захворювання досить поширене, причина виникнення фіброміалгії невідома.

КТ, МРТ - діагностика травм та захворювань колінного суглоба

Діагностика травм і захворювань колінного суглоба

Щоб визначити причину, за якої у людини болить коліно, лікар використовує такі методи:

  • опитування: виявлення характеру і інтенсивності болю, обставин його виникнення, наявності супутніх захворювань і тощо;
  • огляд: лікар оцінює обсяг рухів в суглобі, колір і температуру шкіряних покривів, наявність набряку, обмежень руху і т.п.;
  • невролог оцінює чутливість тканин, м'язову силу, якість рефлексів;
  • рентгенографія і КТ: знімки і томограми дають можливість оцінити стан кісткової тканини і частково хряща - це незамінний метод діагностики артрозу, вивихів, тріщин і переломів кісток, хондроматозу;
  • МРТ: магнітно-резонансна томографія дозволяє побачити стан не тільки кісток, але і м'яких тканин, зробивши віртуальні зрізи в заданих площинах;
  • УЗД: ультразвукове обстеження області колінного суглоба дозволяє побачити осередки запалення, скупчення рідини в суглобовій сумці (гемартроз, синовіт, бурсит), абсцеси і новоутворення м'яких тканин;
  • лабораторна діагностика: загальний аналіз крові дає інформацію про наявність запалення або алергії; при підозрі на ревматоїдний артрит береться аналіз на С-реактивний білок і т.п., при підозрі на подагру - аналіз на вміст сечовини;
  • пункція суглоба: діагностичний прокол суглобової сумки, через який беруть аналіз синовіальної рідини або проводять артроскопію (огляд суглоба зсередини за допомогою мініатюрної камери);
  • електроміографія і електронейроміографія: оцінка ефективності роботи м'язових волокон і провідності нервів.

УЗД колінного суглоба

При необхідності призначаються консультації вузьких фахівців і додаткові методи обстеження - КТ або МРТ хребта та кульшового суглоба.

Лікування травма і захворювань колінного суглоба

Лікування патологічних процесів колінного суглоба залежить від їх причини. І як в більшості випадків, при захворюванні суглобів застосовують 2 методи: консервативний і оперативний.

Консервативне лікування, в свою чергу, має кілька напрямків, які залежать від проблеми виникнення патології.

Головні напрямки: знеболити, зняти набряк і запалення, відновити обсяг рухів і функціональність.

Знеболюючі засоби:

  • нестероїдні протизапальні препарати у вигляді ін'єкцій, таблеток і капсул, мазей і кремів, пластирів необхідні для швидкого усунення запального процесу і зняття болю;
  • глюкокортикостероїди застосовуються у вигляді таблеток і ін'єкцій, в тому числі для внутрішньосуглобового введення;
  • міорелаксанти використовуються для зняття м'язових спазмів при артрозі, остеохондрозі та інших патологіях;
  • зігріваючі засоби у вигляді мазей покращують кровообіг в ураженій області.

Залежно від причини, що викликала больові відчуття, лікар може призначити:

При гострих процесах і травмах важливим лікувальним фактором є іммобілізація колінного суглоба. Спеціальні пов'язки і ортези скорочують обсяг рухів і дозволяють тканинам повноцінно відновитися. Після стихання активного запалення призначаються різноманітні фізіопроцедури:

  • магнітотерапія: вплив на уражену ділянку магнітними хвилями;
  • ударно-хвильова терапія: руйнування патологічних кісткових розростань звуковими хвилями певної довжини;
  • озонотерапія: введення в суглоб спеціальної газової суміші;
  • електроміостімуляція: вплив на м'язи електричними імпульсами для їх скорочення;
  • ультрафонофорез і електрофорез: насичення тканин лікарськими препаратами за допомогою ультразвуку або електричного струму
  • лазерна терапія: глибоке прогрівання тканин лазерним променем.

Эти методики направлены на улучшение микроциркуляции в тканях и стимулирование процессов регенерации.

Лікувальна гімнастика при травмах і захворюваннях колінного суглоба

Додатково використовується:

При наявності показань вдаються до хірургічного лікування:

  • пункція суглоба з видаленням патологічного вмісту (рідина, гній, кров);
  • відновлення цілісності кісток або зв'язок після травми - остеосинтез, шов і пластика зв'язок і сухожилків;
  • артроскопічне лікування розривів і пошкоджень менісків (артроскопічна меніскектомія (резекція меніска)) і зв'язок;
  • ендопротезування: заміна суглоба на штучний при запущеному остеоартрозі, складних внутрішньосуглобових переломах, асептичних некрозах;
  • видалення новоутворень (в тому числі артроскопічне видалення хондромних тіл при хондроматозі).

Можливі наслідки!

Наслідки патологічних процесів в колінному суглобі залежать від їх причини. Без обстеження і лікування ураження опорно-рухового апарату і нервів може привести до:

  • обмеження рухливості і втрати функцій внаслідок артрозу;
  • переходу запалення на кісткову тканину (остеомієліт) при інфекційних і запальних захворюваннях;
  • втрати чутливості і рухової функції при ураженнях і захворюваннях нерва;
  • вираженої деформації кінцівки тощо

ендопротезування колінного суглоба: заміна суглоба на штучний при запущеному остеоартрозі, складних внутрішньосуглобових переломах, асептичних некрозах

Профілактика травм і захворювань колінного суглоба

Профілактика травм і захворювань колінного суглоба - це, в першу чергу, профілактика захворювань опорно-рухового апарату. Вона включає:

  • дозовані фізичні навантаження без прагнення до рекордів;
  • виключення або мінімізація професійних шкідливих умов;
  • носіння правильного взуття при занятті спортом;
  • коригування постави;
  • сон на ортопедичному матраці і ортопедичній подушці для розвантаження хребта;
  • нормалізацію маси тіла при надмірній вазі;
  • правильне харчування з мінімумом шкідливих продуктів (алкоголь, солодкі газовані напої, надмірно жирна або гостра їжа і т.п.).

При появі навіть незначних ознак проблем з колінним суглобом необхідно терміново звернутися до фахівця для діагностики та вибору лікування!

Діагностика, лікування та профілактика травма і захворювань колінних суглобів

Спеціалісти та клініки, які допоможуть у лікуванні травм та захворювань колінного суглоба


Костогриз Олег Анатолійович - Лікар ортопед-травматолог вищої категорії, доктор медичних наук, Заслужений лікар України, заступник головного лікаря по хірургічній допомозі ДУ "ІТО НАМНУ"

Основні напрямки надання допомоги пацієнтам:

  • Артроскопічна резекція медіального і латерального менісків;
  • Артроскопічний шов менісків (медіального і латерального);
  • Артроскопічна резекція кісти менісків;
  • Артроскопічне видалення вільних хондральних тіл колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика задньої хрестоподібної зв'язки;
  • Артроскопічна пластика медіальної і латеральної зв'язок;
  • Артроскопічна операції при звичному вивиху надколінка;
  • Артроскопічна резекція медіопателярної складки;
  • Діагностична артроскопія;
  • Артроскопічна сіновектомія колінного суглоба;
  • Артроскопічна пластика меніска;
  • Коригуюча остеотомія
Костогрыз Олег Анатолиевич. Доктор меднаук, ортопед-травматолог высшей категории
Адреса:
вул. Бульварно-Кудрявська,27, м. Київ, Україна, 01601, 2 поверх клінічного корпусу (ліве крило) ДУ «ІТО НАМНУ»
E-mail:
arztkostogryz@ukr.net
+38(066)808-36-44 моб.
Графік работи:
Понеділок – П'ятниця з 9:00-17:30
Консультаційні дні:
За попереднім записом

Інші матеріали