Травми та захворювання стопи - плоскостопість

      

Д.м.н. Долгополов О. В. ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України»

Опублікований: 18.07.2020

Стопу людини можна порівняти з фундаментом. Чим він надійніший та міцніший, тим довше стоятиме будівля.

Від стану та положення стоп залежать не тільки м’язи, судини та суглоби ніг, але й стан хребта, а разом з ним – усього опорно-рухового апарату людини.

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

З проблемами стопи можуть бути пов’язані підвищений тонус в поперековому відділі хребта, швидка втомлюваність ніг при ходьбі та бігу, відчуття втоми у колінних суглобах та тягнучий біль у м’язах стегна та кульшових суглобах…

Трохи неочікувано, проте негаразди зі стопою можуть спричиняти порушення сну (неможливість обрати зручну позу через надмірну втому хребта) і навіть головні болі. І це далеко не повний перелік наслідків змін, що починаються у стопі та гомілковостопних суглобах.

Серед найрозповсюдженіших захворювань стоп можна назвати:

  • поперечну та поздовжню плоскостопість;
  • плоско-вальгусна деформація (особливо у дітей);
  • вальгусна деформація першого пальця стопи (hallux valgus);
  • п’яткові шпори різної локалізації;
  • ентезопатії (підошовний фасціїт, метатарзалгія…).

Слід відразу акцентувати увагу на тому, що перераховані вище захворювання не минають самі собою. Не існує чарівних мазей, пігулок чи пристосувань для домашнього вжитку (на зразок спеціальної фіксуючої шини на «кісточку»), здатних вилікувати їх одним махом. Усі відомі на сьогодні способи їх лікування, доведені практичною медициною, достатньо складні, вимагають витрат грошей та часу, іноді навіть болючі, вони вимагають обов’язкового спостереження ортопеда-травматолога.

Як би не хотілося уникнути всіх цих труднощів…

Але!

Ігнорування проблеми та відкладання звернення до ортопеда-травматолога «на понеділок» призведе до поширення патологічних змін на всі структури нижніх кінцівок (судини, м’язи, зв’язки, колінні та кульшові суглоби), хребта, і, як наслідок – повної або часткової втрати працездатності.

Сьогодні поговоримо про плоскостопість.

Плоскостопість поперечна та поздовжня

Під час бігу, навантаження на стопу дорослої людини вчетверо перевищує її вагу, тому сухожилки стоп дуже міцні. Сухожилками щільно обплетені суглоби кісточки, забезпечуючи прийом ваги, яка приходиться на таранну кістку. Водночас, вони захищають суглоб від можливих невірних рухів (стабілізують та розподіляють навантаження на суглоб). Зв’язки, розташовані між плесновими кістками, і ті, що проходять від п’яти до плесни, забезпечують амортизацію обох склепінь стопи. Якщо вони ослаблені – розвивається плоскостопість (докладніше з анатомією стопи можна ознайомитись за посиланням https://www.sportmedicine.ru/foot_anatom.php).

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

Стопа людини складається з 26 кісток на умовно ділиться на 3 відділи:

- Передній, утворений п’ятьма пальцями та відповідними їх трубчастими кістками (плеснові кістки). Аналогічно пальцям кисті, кістки, які утворюють пальці стопи, називаються фалангами. Перший палець складається з двох фаланг, решта – з трьох. Суглоби між сусідніми фалангами називаються міжфаланговими суглобами (МФС), а суглоби між плесновими кістками та фалангами – плесно-фаланговими суглобами (ПФС).

- Середній, утворений п’ятьма кістками: кубовидна, човноподібна та три клиноподібні. Ці кістки беруть участь у формуванні склепінь стопи. Середній відділ стопи об’єднаний з її переднім та заднім відділами зв’язками, м’язами та підошовною фасцією.

- Задній відділ стопи утворений таранною та п’ятковою кістками. Дві довгі трубчасті кістки, які утворюють гомілку, великогомілкова та малогомілкова, з’єднуючись верхньою частиною таранної кістки, утворюють гомілковостопний суглоб. Таранна кістка, в свою чергу, з’єднується з п’ятковою кісткою, утворюючи підтаранний суглоб.

Кістки, м’язи та зв’язки переднього та середнього відділів формують 2 склепіння стопи.

Перше, поздовжнє, розташоване вздовж стопи по її внутрішній (медіальній) поверхні. Друге розташоване під подушечками пальців – поперечне. Відповідно, всі типи плоскостопості поділяються на поперечні та поздовжні (іноді зустрічається комбінована плоскостопість).

При поперечній плоскостопості передній край стопи розширюється. Вага тіла лягає на всі голівки плеснових кісток, а не на першу та п’яту, як в нормі. Різко збільшується навантаження 2-4 голівки плеснових кісток, що не були навантажені раніше. Крім того, змінюється напрям дії м’язів, які прикріплюються до великого (першого) пальця стопи. Це спричиняє відхилення великого пальця стопи всередину. Голівка першої плеснової кістки виступає назовні, а великий палець лягає на другий під різним кутом. Така деформація великого пальця стопи називається Hallux valgus (халюкс вальгус)

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

Hallux valgus

При поздовжній плоскостопості передня частина відхиляється назовні. Сухожилки малогомілкових м’язів натягуються, передній великогомілковий м’яз розтягується. Змінюється зовнішній вигляд стопи – вона подовжується та розширюється в середній частині, опускається переднє склепіння, при цьому всі стопа буде розвернута всередину. На внутрішньому краї стопи через шкіру стає видно обриси човноподібної кістки.

Хода людини стає незграбною, з сильно розведеними в сторони носками. Ноги швидко втомлюються, з’являються ниючі болі стоп та гомілок при стоянні та ходінні, на вечір стопи можуть набряками. З’являються мозолі під голівками плеснових кісток, стає помітним відхилення великого пальця назовні. У людей з цією патологією швидше зношується внутрішня сторона підошви взуття. Поздовжня плоскостопість може бути причиною болю в попереку та головного болю.

При комбінованій плоскостопості можуть спостерігатися всі описані зміни.

Плоскостопість буває вродженим або набутим. Найчастіше людина навіть не здогадується, що має плоскостопість, страждаючи від болю в суглобах та м’язах ніг, спричиненого підвищеним навантаженням та перенапруженням зв’язок. Плоскостопість може розвиватись з плином часу, з віком, після вагітності, при надмірних навантаженнях або при сидячій роботі за відсутності навантажень.

Діагностика

На жаль, на ранніх стадіях виявити плоскостопість можна лише випадково. Симптоми цієї недуги проявляються не відразу, і людина відправляється до лікаря лише тоді, коли зовсім «притисне», коли вже з’являються набряки та сильні болі.

При цьому кваліфікований лікар може легко визначити недугу і ступінь її тяжкості. Поставити діагноз можна навіть на підставі огляду. При огляді лікар оцінить розташування стоп, стан суглобів, ходу, функціональність ніг в цілому та кожного з суглобів окремо. Для уточнення діагнозу та визначення стадії розвитку плоскостопості, лікар може призначити спеціальні обстеження.

Клінічне обстеження при плоскостопості у дорослих та дітей включає кілька етапів:

⦁ Плантографія дає змогу отримати орієнтовні відомості про стан склепінь стоп та визначити вираженість патологічного процесу за допомогою відбитків. Для цього на стопи наносять розчин метиленового синього та роблять відбиток на чистому аркуші паперу (сучасні методи плантографії без використання фарб).

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

Компьютерна плантографія на АПК «ПлантоВизор» Кузнецова

⦁ Метод подометрії за Фріландом дає змогу оцінити відсоткове відношення висоти стопи до її довжини.

⦁ Клінічний метод базується на побудові спеціального трикутника. Його основа дорівнює відстані від голівки плеснової кістки до бугра п’яткової кістки. Вершина трикутника розташована в центрі. Перший катет доходить до найвищої точки бугра п’яткової кістки, другий – до голівки плесни. В нормі середнє значення висоти поздовжнього склепіння стопи у дорослого дорівнює 35-40 мм (у дітей дошкільного віку воно може коливатись у межах 19-24 мм).

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

⦁ Рентгенологічний метод також базується на побудові трикутника, але у цьому разі вимірюється кут при вершині. Цей показник не повинен перевищувати 130 градусів.

Існує три ступеня плоскостопості, але тільки лікар може визначити, яка проблема у кожного конкретного пацієнта.

Стадії плоскостопості

Перша (початкова) стадія:

Навіть після звичайного навантаження ноги до вечора втомлюються, виникає набряклість. При натисканні на середину підошви виникає біль. На ранок, як правило, набряки минають. Можлива раптова поява болю після навантаження або активних дій, іноді з набряком в області кісточки.

Визначити розвиток плоскостопості можна за порушенням ходи під час руху. Одним із симптомів також виступає нерівномірне зношування взуття (з однієї сторони).

Друга стадія:

Постійні болі в стопах та гомілках. Нездатність довго ходити. Хода важка, постава порушена.

Третя стадія:

Ходити дуже важко. Стопи сильно деформовані та нагадують звичні обриси лише своїм розташуванням. Виникають артрози, артропатії, зміни хребта та інші ускладнення. Пацієнт втрачає працездатність.

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

Навіть при слабко вираженій плоскостопості, людина починає відчувати скутість у м’язах стегна, гомілки. Пізніше порушення та болі можуть спостерігатись у кульшовому суглобі, спині, проявляється викривлення постави та зміна ходи. Збільшення навантаження на кістки призводить до швидкого зношування суглобів.

Враховуючи симптоми та наслідки, плоскостопість вимагає обов’язкової профілактики та лікування.

Ускладнення

За відсутності адекватного лікування, люди відмічають наступні негативні наслідки:

  • Клишоногість та порушення ходи.
  • Гострий біль в стопах, колінах, гомілках, стегнах.
  • Вростання нігтів.
  • Викривлення хребта.
  • Часту появу мозолів та п’яткових шпор.
  • Викривлення пальців на ногах.

Лікування

Лікування плоскостопості спрямоване на усунення больового синдрому, зміцнення м’язів та зв’язок, покращення трофіки тканин та відновлення функції стоп.

Більшість пацієнтів не потребують активного лікування. При адаптації відбувається зміна стопи та м’язів. М’язи ростуть та розтягуються для зменшення наслідків викривлення стопи. Іноді слабкий не непостійний біль можна усунути правильним ортопедичним взуттям, спеціально підібраним під мірку, з урахуванням індивідуальних особливостей стопи пацієнта.

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація

Також для профілактики та лікування підходять ортопедичні устілки, які можна купити в спеціалізованих ортопедичних або замовити індивідуальні. Ці устілки зменшать навантаження на уражені ділянки стопи, відновлять загальну біомеханіку рухів, а також зменшать навантаження на м’язи ніг. Різновидом устілок можуть слугувати вкладки, які бувають кількох типів:

  • вкладки під передню частину;
  • «задники» під п’яту;
  • міжпальцеві.

Такі вкладки надають стопі правильної форми під час руху та зменшують навантаження на сухожилки та м’язи. Ідеальний варіант – устілки та вкладки, індивідуально виготовлені в спеціальній ортопедичній майстерні після консультації лікаря-ортопеда та з урахуванням його рекомендацій.

 

Одна з таких майстерень знаходиться за адресою
Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 27, 3-й поверх головного корпусу
ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України»
Майстер по виготовленню індивідуальних ортопедичних устілок
Юрій Олександрович Литвиненко +38(067)587-45-74

 

Для зменшення навантаження та стопи, без сумніву, необхідно зменшити масу тіла. При ожирінні та надлишку маси тіла застосовують дієти, вправи, спрямовані на зміцнення м’язів та зв’язок стопи та гомілки, фізіотерапія. Спеціальне взуття або устілки – один з основних елементів профілактики та лікування плоскостопості, без нього всі решта методів не матимуть сенсу.

В деяких випадках може виникнути потреба в хірургічному лікуванні. Його призначають при вродженій плоскостопості, зрощенні та деформації кісток та суглобів (Hallux valgus), незворотних змін та пошкоджень зв’язок та м’язів.

Хірургічне втручання показане при сильних болях та втраті працездатності.

Профілактика

Як правило, своєчасна профілактика дає змогу уникнути тривалого та болючого лікування. У випадку плоскостопості, профілактикою є носіння спеціально пошитого та підібраного взуття або ортопедичних устілок відповідно до виду діяльності. Після тривалих навантажень ногам необхідно забезпечувати відпочинок. У лікувальній фізкультурі існують спеціальні вправи для підготовки стоп до навантажень, також рекомендуються масажі та інші процедури для розслаблення ніг та стоп: ванночки, розтирання, гідромасаж тощо.

При лікуванні плоскостопості обов’язково враховуються супутні фактори та патології – діабет, ожиріння, судинні захворювання.

Піклуйтеся про свої стопи – і вони будуть піклуватися про Вас!

Травми та захворювання стопи | Плоскостопість – діагностика, лікування, профілактика, реабілітація


Інші матеріали