На порядку денному Давос-2021 і AMR Action Fund

      

Davos-2021 і AMR Action Fund: стійкість до антибіотиків є новою загрозою для світу (матеріали з відкритих джерел)

Опублікований: 08.02.2021

Автор: Виконавчий директор проекту «Травматологія та фармакологія: точки дотику» Непорожній О. А

Davos-2021 і AMR Action Fund: стійкість до антибіотиків є новою загрозою для світу

Зображення: Wayhomestudio, Freepik

- За даними ВООЗ, стійкість до протимікробних препаратів (Antimicrobial resistance - AMR) входить в десятку основних загроз громадському здоров'ю в світі.
- Досвід, накопичений в ході глобального реагування на COVID-19, може допомогти в профілактиці AMR.
- Необхідні інвестиції, щоб стабілізувати і систематизувати ринок антибіотиків і краще захистити світ.

Вакцини проти коронавируса викликають оптимізм у всьому світі. Пандемія COVID-19 в кінцевому підсумку закінчиться, але менш відома проблема стійкості до протимікробних препаратів (AMR) тільки посилилася через COVID-19.

«Ми повинні використати нинішню динаміку скоординованих всесвітніх дій у відповідь для перемоги над пандемією AMR. Як і віруси, стійкі бактерії не знають кордонів, і жодна країна не може вирішити цю проблему самостійно».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, стійкість до протимікробних препаратів входить в десятку найбільш серйозних загроз громадському здоров'ю в світі.

Щорічно більше 700 000 чоловік у всьому світі помирають від стійких до протимікробних препаратів інфекцій. Це відповідає приблизно 2 000 смертельних випадків в день. За прогнозами різних аналітичних центрів, до 2050 року ця смертність може досягти 10 мільйонів в рік, якщо не вдасться вирішити проблему стійкості до протимікробних препаратів.

«Ми покладаємося на наявність ефективних антибіотиків для лікування пацієнтів в рамках всієї системи охорони здоров'я, включаючи інфекції, пов'язані з ускладненнями COVID-19, що піддає ризику практично всі аспекти сучасного лікування».

Давос - 2021 і AMR Action Fund: стійкість до протимікробних препаратів є новою загрозою для світу

Изображение с сайта https://www.weforum.org

COVID-19 додав ще один рівень складності, оскільки антибіотики прописуються пацієнтам з вірусною інфекцією по всьому світу, через схожість симптомів COVID-19 з симптомами бактеріальної пневмонії, навіть якщо це викликано вірусом, а не бактеріями. Ефективне використання протимікробних препаратів вже знаходиться під тиском, і одне можна сказати напевно: проблема буде продовжувати рости, поки не буде знайдено рішення. Іншими словами, служби охорони здоров'я всього світу мають справу з невидимою проблемою, аналогічною пандемії COVID-19.

Davos-2021 і AMR Action Fund: стійкість до антибіотиків є новою загрозою для світу (матеріали з відкритих джерел

«Зламаний» ринок антибіотиків

Надходження нових антибіотиків вичерпується, тому що ринок антибіотиків дестабілізований. Витрати на розробку нових схвалених і ефективних антибіотиків не можуть бути покриті за рахунок продажів. Більшість великих фармацевтичних компаній припинили розробку нових антибіотиків, а багато дрібніших підприємств закрилися через відсутність стійкої економічної моделі або відмовилися від розробки антибіотиків.

Основна причина полягає в тому, що недавно розроблені ефективні антибіотики використовуються як «останній засіб» в лікарняному секторі: їх розумно тримати замкненими в медичному кабінеті, щоб використовувати тільки в тому випадку, якщо дешеві препарати не спрацюють. Звичайно, це завдає шкоди стимулам виробників, оскільки підриває можливість отримання доходів від нових антибіотиків.

Рішення вимагає політичного і державного втручання, щоб відновити ринок і знову зробити розробку і виробництво антибіотиків прибутковим і повернути інтерес фармацевтичних компаній до їх виробництва.

COVID-19 допоможе прискорити боротьбу з AMR

«Між тим, нам потрібно виграти час, не допускаючи надмірного використання існуючих антибіотиків, щоб уникнути подальшого розвитку резистентності з плином часу. Управління AMR вже знаходиться під тиском обмежень використання по всьому світу, а пандемія COVID-19 посилила проблему. Поширеність AMR, ймовірно, збільшиться через інтенсивне використання антибіотиків при лікуванні пацієнтів з COVID-19».

Дослідження, в яких повідомляється про пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, показують широке використання антибіотиків в рамках загального пакету клінічної допомоги, і дані свідчать про те, що пацієнти отримують антибіотики, навіть якщо це не має клінічних показань. Фактично, огляд отриманих даних показав, що, хоча 72% пацієнтів отримували антибіотики, тільки у8% спостерігалися бактеріальні інфекції. У статті Nature, опублікованій в травні минулого року, робиться висновок про те, що багато пацієнтів з COVID-19 безглуздо отримують антибіотики.

Можливість, яку не можна втрачати

Пандемія COVID-19 сильно вплинула на розуміння громадськістю проблем охорони здоров'я. У всьому світі люди вдосконалюють техніку миття рук і використовують антисептичні засоби для запобігання інфекцій. У той же час зусилля з розробки вакцини продемонстрували міжнаціональне співробітництво в гонці за ефективну вакцину.

Таким чином, пандемія COVID-19 продемонструвала очевидність того, що глобальні проблеми охорони здоров'я необхідно вирішувати узгодженими зусиллями міжнародного співтовариства.

«Ми повинні використовувати це усвідомлення, щоб посилити боротьбу зі стійкістю до протимікробних препаратів, і насправді це набагато простіше і дешевше, ніж боротьба з COVID-19».

«У нас є можливість підготуватися в глобальному масштабі, і (на відміну від вірусів), коли мова йде про резистентних бактерій, під сонцем немає нічого нового. Як згадувалося раніше, 2000 чоловік вмирають кожен день через інфекцію стійку до протимікробних препаратів. Навіть якщо ми почнемо робити все, що в наших силах, сьогодні, це число збільшиться перш, ніж впаде. Якщо ми не зможемо діяти, насувається катастрофа, але, об'єднавши зусилля і взявши до уваги уроки з заходів у відповідь на пандемію COVID-19, ми можемо пом'якшити наслідки».

Останні події в AMR

1. Введення в США Закону про Пастера, мета якого - дати поштовх розробці терміново необхідних нових антибіотиків, змінивши спосіб оплати їх урядом США.

2. Прогрес в моделях уряду Швеції і Великобританії щодо впровадження нових структур платежів AMR, спрямованих на перезавантаження дестабілізувати ринку.

3. ЄС повинен вирішити кілька проблем, пов'язаних з AMR, включаючи відсутність інвестицій в протимікробні препарати і неналежне використання антибіотиків, як випливає з недавньої Фармацевтичної стратегії для Європи, прийнятої Комісією в листопаді 2020 року.

4. Фонд дій AMR (AMR Action Fund) залучив 1 мільярд доларів США від великих фармацевтичних компаній і фондів (Pfizer, Merck, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Novo Nordisk, LEO Pharma, Lundbeck і Novo Nordisk Foundation та інші.) для інвестицій в біотехнології. Мета - надати пацієнтам до чотирьох нових антибіотиків до 2030 року. (Більш докладно про створення та плани фонду читайте тут https://novonordiskfonden.dk/en/news/major-danish-contribution-to-billion-dollar-global-initiative-to-combat-antimicrobial-resistance/

Основні тези роботи AMR Action Fund

Дебора Дансайр (Deborah Dunsire), генеральний директор Lundbeck, каже:

«Стійкість до протимікробних препаратів - це універсальна проблема, яку ми раді допомогти вирішити через цей Фонд. Однак фармацевтична промисловість не може запобігти кризам, подібним нинішній, поодинці, тому нам потрібно, щоб інші установи та політики також діяли. Нам усім доведеться зіграти важливу роль (у вирішенні проблеми. - ред.)».

Ларс Фруергард Йоргенсен (Lars Fruergaard Jørgensen), генеральний директор Novo Nordisk, каже:

«Наша мета в Novo Nordisk - боротися з хронічними захворюваннями, такими як діабет і ожиріння, і лікувати їх. Проте, ми не закриваємо очі на величезну соціальну проблему, яку стійкі до протимікробних препаратів бактерії поставлять в майбутньому, якщо ми не будемо діяти спільно. Можливість лікувати основні інфекції - необхідна умова для добре функціонуючої системи охорони здоров'я як в Данії, так і в усьому світі. Оскільки Данія є провідною країною в області наук про життя, ми повинні взяти на себе відповідальність і внести свій вклад в розвиток та інвестування в загальну систему охорони здоров'я».

Катрін Маццакко (Catherine Mazzacco), генеральний директор LEO Pharma:

«Фармацевтична промисловість відіграє важливу роль, і вносить свій внесок у подолання глобальних криз в галузі охорони здоров'я. Але найбільш важливим фактором є співпраця між секторами, державними органами, урядами та іншими відповідними учасниками. Глобальні виклики вимагають глобальних рішень і співробітництва, які ми можемо втілити, якщо зберемо всіх за одним столом».

"Рішенням кризи AMR є більш ефективне використання чудодійних препаратів, які ми називаємо антибіотиками, а також введення одного або двох нових продуктів на рік. Вартість всього цього обчислюється мільярдами доларів на рік, що еквівалентно впровадженню єдиного успішного препарату від раку. Цінність суспільства в запобіганні наступної пандемії занадто очевидна. Я закликаю керівництво учасників Всесвітнього економічного форуму скористатися моментом і продовжити співпрацю щодо забезпечення готовності до пандемії, включаючи AMR, в найближчі роки".


Інші матеріали